Views: 237
Vypěstujte si doma výživný nápoj s živými kulturami. Stačí k tomu speciální houba, cukr a tekutina.
Kvašené produkty jsou zdravé, na což jsme už upozornili v článku o stravování během zimních měsíců. Jak si ale vyrobit snadno a téměř bez práce kvašený nápoj doma? Je k tomu potřeba sehnat speciální živou kulturu. Některé z nich koupíte v prodejně se zdravou výživou (třeba kombuchu), jiné však musíte sehnat na internetu. Naštěstí existují specializované facebookové skupiny, kde takové živé kultury seženete.
Jak se chovat ke kulturnímu mazlíčkovi
Kultury potřebují k fungování správné podmínky, pokojovou teplotu, ideálně (ne nutně) přítmí a hodně cukru. Alternativně je možné přidat trochu minerálů (kvalitní minerální vodu, špetka kvalitní soli), aby se lépe vyživovaly. Pokud máte pocit, že vaše kultura neroste a chtěli byste ji rozmnožit, vyplatí se nechat nápoj mírně překvasit.
Nápoj se během zimy vytvoří přibližně za týden. Je však potřeba používat odstátou vodu a čisté nekovové nádobí (včetně sítka). Pokud používáte chlorovanou vodu, nechejte ji odstát alespoň hodinu. Některé z nich je možné v přemnoženém stádiu konzumovat (například tibetskou houbu).
Nápoj během práce nezavírejte pevně, avšak je dobré jej zakrýt čistým plátnem a upevnit gumičkou, aby se do nápoje nedostaly například kvasné mušky, jež mohou nápoj kontaminovat.
Nápoje samy o sobě jsou zdravé, neobsahují mnoho cukru, avšak mohou být lehce alkoholické. Není dobré nechat nápoj kvasit přiliš dlouho, protože velice kyselý nápoj může způsobit žaludeční potíže. Překvašený nápoj je však možné použít například jako kondicionér. Nápoj ochutnávejte ČISTÝM a NEKOVOVÝM nádobím (například brčkem nebo plastovou lžičkou), abyste vychytali správný stupeň “nakvašenosti”.
Vysvětleme si, jaký je mezi jednotlivými kulturami rozdíl.
Tibi krystaly
Tibi krystaly vyrábí produkt, jemuž se hovorově říká “vodní kefír”. Jedná se o průhledné hrudky připomínající želé. Tibi krystaly milují cukr, s nímž můžete experimentovat. Růst zajistí rafinovaný cukr, nicméně můžete na jednu várku vyzkoušet muscovado nebo melasu. Doporučujeme druhy cukru střídat, protože každá kultura na různé typy sladidel funguje jinak. Za žádnou cenu však nepoužívejte med, protože med obsahuje látky, který podobné kultury likviduje.
Vodní kefír vyrobíte z odstáté sladké vody a ovoce. Doporučujeme volit ovoce, které se bude z krystalů posléze snadno vybírat. Zajímavou volbou je například jablko, maliny nebo také meloun, pokud pokryjeme i zeleninu. Můžete však použít také sušené nesířené ovoce (úspěšné jsou brusinky). Ovoce i krystalky během práce “cestují”, takže si díky tibíkům vytvoříte hezké akvárium.
U hotového, zcezeného kefíru je možné provést druhou fermentaci, která probíhá přirozeně, ideálně opět v pokojové teplotě, přestože fermentace probíhá i v lednici, ale pomaleji. Během druhé fermentace je do nápoje možné vložit jiné ovoce, popřípadě bylinky (mátu, levanduli, meduňku).
Do nápoje se doporučuje vložit citron nebo vymačkat jeho šťávu (nepoužívejte kyselinu citronovou!). Díky vyrovnání pH nezačne nápoj dělat neplechu. Příprava vodního kefíru trvá 1 až 7 dní (podle teploty místnosti).
Kombucha
Kombucha je na pěstování mnohem méně náročná. Nemusíte složitě cedit a vybírat ovoce, stačí prostě uvařit silný kvalitní čaj, nechat vychladnout a pořádně přesladit. Poté vložte do skleněné nádoby s čajem houbu a nechejte ji pracovat.
Po několika dnech se vytvoří další houba, byť třeba v menším množství (často jde jen o hlenovitý škraloup na hladině čaje); houba se ale dá jednoduše dělit, chcete-li, aby vyrostla například kvůli obdarování vašich přátel, stačí ji nechat pracovat trochu déle.
Důležité je říct, že do nápoje s houbou je dobré vložit i trochu původní tekutiny, ve které houba “bydlela”. Díky vyvážení pH nehrozí riziko plísně, ani pokud do nádoby náhodou zanesete nečistoty. Příprava nápoje trvá několik dní, až týden (záleží na teplotě místnosti).
Pozor! Ani u kombuchy nepoužívejte ke slazení med!
Tibetská houba
Tibetská houba připomíná vzhledem tibi krystaly, avšak se liší barvou. Tibetská houba je mléčně bílá, což se vám bude jistě dobře pamatovat, protože se používá výhradně v mléce. Jelikož mléko samo o sobě obsahuje cukr, není třeba tekutinu pro výrobu kefíru doslazovat.
Houba se vloží do kvalitního mléka a po 24 hodinách by měl být kefír připravený. Některé zdroje doporučují 12 hodin při pokojové teplotě a 12 hodin v lednici. Mléko bude během procesu v některých místech tvarohovatět, případně oddělovat syrovátku. Nápoj můžete, ale nemusíte cedit, nicméně pokud chcete zachovat houby a znovu je použít, lze je z nápoje vyjmout a ihned opět zalít mlékem.
Jaké jsou vaše tipy pro pěstování těchto kultur? Už jste je vyzkoušeli? Napište nám do komentářů.
Kristýna Vaňková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Nejí maso, mluví sprostě a ráda jezdí tramvají. Studuje scenáristiku na FAMU, živí ji psaní pro nadnárodní korporát a ve volném čase se zabývá pozitivním vlivem negativního myšlení.
Ráda by byla nejlepší kámoška s Papežem.