Views: 97
Vyřezáváte dýňová strašidla? A co s vydlabanou dužinou a semínky děláte? Vyhodit dužinu dýně by byla škoda, protože jsou poměrně zdravé. Dýně je bohatá na vitamíny A, C a E, obsahuje také draslík, hořčík a železo. Vitamín A podporuje zdraví očí, vitamín C posiluje imunitní systém a vitamín E působí jako silný antioxidant.
Draslík je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů. Hořčík má vliv na tolik funkcí těla, že by téma potřebovalo vlastní článek, a navíc podle výzkumů ho má velké procento Čechů nedostatek. Železo je zásadní pro tvorbu červených krvinek. Jdeme vařit dýňové menu!
Dýňová polévka
Dýňová polévka je jednoduchá a poměrně rychlá. Začněte tím, že oloupete a nakrájíte dýni na kostky. Na olivovém oleji osmažte nakrájenou cibuli a česnek, přidejte dýni a krátce orestujte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není dýně měkká. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte sůl, pepř a trochu muškátového oříšku pro vůni. Nakonec můžete polévku zjemnit trochou smetany nebo kysanou smetanou přímo do talíře. Vylepšit v talíři můžete dále krutony nebo pečenými dýňovými semínky na vrchu.
Dýňové ňoky s omáčkou
Po polévce jdeme na hlavní chod. Dýňové ňoky z pečené dýně jsou výtečné. Pro usnadnění krájení i lepší chuť upečte dýni v troubě do měkka, poté nakrájejte a rozmixujte na pyré. Toto pyré smíchejte s hladkou moukou, vejcem a solí. Přidávejte sůl, až získáte kompaktní těsto. Těsto vyválejte na válečky a nakrájejte na malé kousky. V hrnci přiveďte vodu k varu a ňoky vařte, dokud nevyplavou na povrch.
Dýňové ňoky je možné přelít jakoukoli omáčkou, v rámci dýňového šílenství to samozřejmě musí být omáčka dýňová. Jdeme na to. Asi 500 gramů dýně hokaido na kostky orestujeme na másle, kterým nešetříme. Lehce osmažíme s dvěma velkými cibulemi a dvěma stroužky česneku. Po osmažení podlijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Přidáme čtyři lžíce rajského protlaku, osolíme, opepříme. Povaříme, rozmixujeme a přidáme 200 gramů ricotty. Na talíři po přelití omáčky přes dýňové ňoky ozdobíme čerstvým lístkem bazalky.
Dýňové sušenky
Dýňové sušenky nebo-li cookies jsou ideálním podzimním dezertem, který potěší každého milovníka sladkostí. Recept opět začíná vyrobením dýňového pyré. Očištěných 250 g dýně nakrájených na kostky poduste, rozmixujte a nechte vychladnout. Postupně vmíchejte další ingredience, a to 290 gramů hladké mouky smíchané s kypřícím práškem, Začněte tím, že smícháte hladkou mouku s práškem, dále 200 gramů cukru přidáte 2 vejce, pro ochucení lžíci skořice a případně perníkové koření nebo zázvor, podle vaší chuti. Upečené jsou na 180 stupňů za zhruba 15 minut.
Dýňový cheesecake
Dýňových koláčů je mnoho, cheesecake je klasika. Místo těsta postačí smíchané nadrcené sušenky s máslem, na 24 cm velkou formu na dort postačí 250 gramů sušenek a 125 gramů másla. Takto vzniklé “těsto” se natlačí ke dnu a stěnám formy. Dobré je předtím formu buď vymazat máslem, nebo vyložit pečícím papírem. Náplň dortu je, jak jinak, opět z dýňového pyré ze 400 gramů dýně hokaido. Vyšlehejte 350 gramů philladelphia sýru (lze nahradit jiným sýrem či maskarpone, pokud nemáte rádi chuť philladelphia sýru) se 100 gramy třtinového cukru a s jedním vejcem. Přišlehejte 2 lžíce javorového sirupu. Poté vmíchejte 50 gramů rozpuštěné bílé čokolády a nakonec přimíchejte do směsi vychlazené dýňové pyré. Podle své chuti přidejte skořici a kardamon. Směs natřete na sušenkový základ a pečte na 160 stupňů asi 45 minut.
Dobrou chuť
Milá Míla
Článek pro vás napsala:
-
Má ráda vodu a hory a obvykle je myšlenkami jinde, než tělem.
Zvoňte dlouze! Příroda léčí a knihy jsou kamarádi, kteří mají vždycky čas. Když je smutná, šije a fotí.
Hrozně ráda by mluvila s Terry Pratchettem, ale ten si už povídá s Janem Kantůrkem. Kéž bych je mohla slyšet.
Tyhle taky napsala:
- Ranní kávy30.10.2024Právě vychází: Šílenství davů
- Rodina a Drobotina26.10.2024Dýňové šílenství
- Herbář02.10.2024Chmel není jen pivo
- Rodina a Drobotina28.08.2024Bezlepková slaná párty