cosmetics 1063134 1280 1
Tělo

Zaklínadla v kosmetice (2. díl) – sodium whatever

0 Shares

Nebudeme si tady hrát na pohádku, že veškerá chemie v kosmetice je nebezpečná. Podívejme se dnes na několik článků běžných drogistických výrobků, z nichž některé mohou způsobit nepříjemnosti, zároveň jsou některé z nich neškodné a využívané i v potravinářství. Konkrétně se podíváme na výrobky, jejichž název nese slůvko “sodium”, neboť se nám často pletou.

Sodium Lauryl Sulfate

(SLS, Lauryl sulfát sodný)

Jedná se o jednu z nejčastějších látek, na níž můžete narazit při nákupu šamponu nebo mýdla. Může být dvojího původu: přírodní (z kokosového nabo palmového oleje), nebo syntetická (z ropy). Z toho důvodu se velice těžko dá rozhodnout, zda je látka v šamponu škodlivá či nikoli. V kosmetice slouží ke spojování “neslučitelných” látek (emulgátor), k rozpouštění nečistot a také vytváří pěnu. SLS může vysušovat pokožku a potíže způsobí zejména jedincům s citlivou a ekzematickou pokožkou. V nadměrné koncentraci mohou způsobit kožní potíže (zejména v prostředcích pro domácnost). Za určitých podmínek je dobře rozložitelná a nebyla prokázána její závadnost vůči vnitřním orgánům.

Sodium Laureth Sulfate

(SLES)

Pro snadnou záměnu se SLS uvádíme i Laureth sulfát sodný. Jedná se o látku, která slouží podobným účelům, jako SLS, avšak byly prokázány karcinogenní účinky na lidský organismus. SLES najdete ve všem od zubních past, přes mýdlo až po čistící prostředky do domácnosti.

Sodium Cocoyl Threoninate

Pokud uvidíte ve složení jakéhokoli drogistického výrobku tuto látku, můžete zůstat naprosto klidní. Tato látka je totiž vyrobena derivací z kokosového oleje. Má skvělé účinky na vlasy i pokožku, slouží také jako dobré čistidlo a pěnidlo. Dráždivý účinek na kůži může vyvolat jen v ojedinělých případech.

Sodium Citrate

(citrát sodný, E331)

Tato látka není ničím jiným, než solí kyseliny citronové. V kosmetice pomáhá maskovat některá aromata, lehce konzervovat výrobek a snižovat pH některých směsí. V běžných koncentracích je neškodná, proto ji najdete i ve výrobcích určených pro děti a citlivé jedince. Využívá se dokonce v potravinářství.

Sodium Benzoate

(benzoan sodný, E211)

Další látkou, kterou najdete v kosmetických přípravcích, ale i v potravinách poměrně často, je benzoan sodný. Reakce na tuto látku nejsou závažné, tudíž je považována za přijatelnou. Jedná se o sůl kyseliny benzoové, kterou najdete přirozeně i v ovoci, hubách, některých druzích koření a mléčných výrobcích. Pro kosmetické účely se vyrábí synteticky. Povolené množství benzoanu sodného tvoří maximálně dvě procenta obsahu, a to jen v přípravcích, jejichž použití zahrnuje opláchnutí ošetřeného místa. Využívá se ke konzervaci a jako ochrana před choroboplodnými zárodky.

Hledáte způsoby, jak si mýt vlasy bez chemie? Podívejte se, o čem je no poo metoda. V příštím díle se podíváme na další zaklínadla v obsazích kosmetiky.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková - "Netýna" - Skopec
Nejí maso, mluví sprostě a ráda jezdí tramvají. Studuje scenáristiku na FAMU, živí ji psaní pro nadnárodní korporát a ve volném čase se zabývá pozitivním vlivem negativního myšlení.

Ráda by byla nejlepší kámoška s Papežem.
Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x