Detail příspěvku: KOMBUCHA. Zázračná zábava a dobroty nejméně na půl roku!

KOMBUCHA. Zázračná zábava a dobroty nejméně na půl roku!

autor: | Říj 17, 2012 | Tělo | 0 komentářů

Návštěvy: 75

Jak jsem slíbila, plním. Zpravodajství o nákupu, pěstování a nezměrném růstu tibetské houby kombuchy je tady!

Kombucha je symbiotické seskupení kvasinek (mimo jiné laktobacilů) a octových bakterií. Usazeny v černém oslazeném čaji tvoří nápoje různých chutí a vůní – vždy výborné!

 

7134MmI.jpg

 

Takhle vypadal ten zázrak z obchodu přinešený…byl v něm sáček s čímsi, co vypadalo jako dost slušná hustá hnědá rýma.

 

Potom uvaříme čaj

Tady se návody liší, ten můj u houby byl neskutečně složitý, četla jsem ho několikrát a protože se v něm pořád cosi dodávalo, co bylo již řečeno na začátku, nemělo to nějak souvislý děj a přišlo mi, že bych čaj x krát vařila a provařovala, jala jsem se hledat po internetu.

Tam byly návody i zcela jednoduché. Prostě uvařit silnější čaj, nechat vychladnout a vložit houbu.

Takže jsem udělala kompromis

 

Kvalitní sypaný čaj a cukr v množství cca 10-15 dkg na 1 litr jsem dala na pět minut vařit. Než se čaj začal protáčet bublinami vroucí vody, mohla jsem hádat, jakéhosi tvora jsem stvořila na hladině.

 

Pak jsem to vše scedila a nechala vychladnout. Někde se radí dát trošku alkoholu, rumu i do dalších nápojů. Není to špatný nápad.

 

Houbu z násadní nádoby jsem vyšplouchla na talíř. Část matečního čaje jsem šoupla potom s houbou do nového nápoje.

 

Důležité jsou prý dvě věci:

–          Nepoužívat kovové nástroje! Nic, ani lžičku, ani kovový cedník!

–          Musí to trochu dýchat, takže zakrýt plátýnkem

 

Problémy mohou nastat tehdy, když vše není úplně čisté – houbu může napadnout plíseň. To překvapivě není konečná, stačí houbu ořezat a omýt v octové vodě. Do další násady přidat alkohol a plíseň by se neměla znovu objevit a houba doroste.

Při dobré péči se houba množí a pracuje i několik let. Optimisti dokonce tvrdí, že kombuchy jsou snad nesmrtelné…

 

Po deseti dnech

Výsledek vypadal takto:

 

7135OTV.jpg

 

Nápoj má být lehce perlivý, příjemně nakyslé chuti.

Je-li ještě málo, nechte houbu ještě pár dní.

Příliš ostrý a „octový“ nápoj bude tehdy, když houbu necháte příliš dlouho.

Hotový nápoj slijte do lahví a uložte v chladu, například v ledničce, vydrží dlouho.

 

Dala jsem asi hodně cukru, protože mi nápoj připadal hodně sladký. Řešením je smíchání s perlivou vodou, což zmírní sladkost a také přidá bublinky a pak je to opravdu hodně osvěžující nápoj.

Nechala jsem část na vylití

 

V plastové lahvi jsem před odjezdem na dovolenou nechala část zbylého nápoje, takovou spodní část s kaly, že ji vyliju. Bylo mi líno a tak po několika dnech po příjezdu se mi trochu neudělalo volno. Nápoj byl nahoře bublinkatý, vykvašený, vypěněný. Přesto jsem to cestou na záchod otevřela a zastavila se. Vonělo to pěkně. Po chvíli váhání jsem lahev místo do wc mísy umístila do lednice. Bytová teplota i nepřítomnost houby tomu vůbec neuškodila a nápoj byl trošku jiný, kyselejší, ale nikoliv octový. Snad i lepší, než ten slitý dříve!

Takže – kombuchový nápoj vydrží i bez ledničky!

 

A co víc, po této barbarské zkušenost s PET lahví, jsem od prázdnin udělala několik desítek litrů tak šumivého nápoje, že vám střílí po bytě. Maximálně perlivý nápoj vytvoříte tehdy, když zamezíte přístup vzduchu – tedy, zašroubujete víčko… Houba jde PET hrdlem na lahvi skvěle dovnitř, srolovaná.

 

 

7136MmU.jpg

To už jsem měla výrobu vymakanou a vyhýbala jsem se složitým procedurám, takže:

 

– vodu jsem vařila buď v konvici a nechala vychladnout nebo ve velkém hrnci

– silný čaj a sladký roztok z cukru jsem dělala jen v malých hrníčcích, 250 ml. Pak jsem vše jako alchymista slívala.

Tedy např. 1 hrneček silného čaje, 1 hrneček sladké vody a dolít převařenou vodou, přidat houbu, protřepat, zavíčkovat a 10 dní čekat.

 

Problém mám pouze jeden – NEUSTÁLE SE MNOŽÍCÍ HOUBY. V každém nápoji vznikne jedna nová…

Ve skleničce s násadou vzniká další!!!!

A další!

A další!

Jsem úplně zahoubovaná!!!!

 

7137ZTQ.jpg

Renata


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
faces an.jpg1

Obličejová slepota

 

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v PANNĚ. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Valerie je původem z latiny a jeho kořen můžeme dohledat ke slovu „valens”, což znamená „silný”, „zdravý”. Jméno Valerie (v původní podobě z mužského Valerius), lze tedy přeložit jako „zdravá“. V ČR je 414 Valerií.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 364
  • 506
  • 23 590
  • 361 884
  • 2 418 322
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet