Tělo

KOMBUCHA. Zázračná zábava a dobroty nejméně na půl roku!

Jak jsem slíbila, plním. Zpravodajství o nákupu, pěstování a nezměrném růstu tibetské houby kombuchy je tady!

Kombucha je symbiotické seskupení kvasinek (mimo jiné laktobacilů) a octových bakterií. Usazeny v černém oslazeném čaji tvoří nápoje různých chutí a vůní – vždy výborné!

 

7134MmI.jpg

 

Takhle vypadal ten zázrak z obchodu přinešený…byl v něm sáček s čímsi, co vypadalo jako dost slušná hustá hnědá rýma.

 

Potom uvaříme čaj

Tady se návody liší, ten můj u houby byl neskutečně složitý, četla jsem ho několikrát a protože se v něm pořád cosi dodávalo, co bylo již řečeno na začátku, nemělo to nějak souvislý děj a přišlo mi, že bych čaj x krát vařila a provařovala, jala jsem se hledat po internetu.

Tam byly návody i zcela jednoduché. Prostě uvařit silnější čaj, nechat vychladnout a vložit houbu.

Takže jsem udělala kompromis

 

Kvalitní sypaný čaj a cukr v množství cca 10-15 dkg na 1 litr jsem dala na pět minut vařit. Než se čaj začal protáčet bublinami vroucí vody, mohla jsem hádat, jakéhosi tvora jsem stvořila na hladině.

 

Pak jsem to vše scedila a nechala vychladnout. Někde se radí dát trošku alkoholu, rumu i do dalších nápojů. Není to špatný nápad.

 

Houbu z násadní nádoby jsem vyšplouchla na talíř. Část matečního čaje jsem šoupla potom s houbou do nového nápoje.

 

Důležité jsou prý dvě věci:

–          Nepoužívat kovové nástroje! Nic, ani lžičku, ani kovový cedník!

–          Musí to trochu dýchat, takže zakrýt plátýnkem

 

Problémy mohou nastat tehdy, když vše není úplně čisté – houbu může napadnout plíseň. To překvapivě není konečná, stačí houbu ořezat a omýt v octové vodě. Do další násady přidat alkohol a plíseň by se neměla znovu objevit a houba doroste.

Při dobré péči se houba množí a pracuje i několik let. Optimisti dokonce tvrdí, že kombuchy jsou snad nesmrtelné…

 

Po deseti dnech

Výsledek vypadal takto:

 

7135OTV.jpg

 

Nápoj má být lehce perlivý, příjemně nakyslé chuti.

Je-li ještě málo, nechte houbu ještě pár dní.

Příliš ostrý a „octový“ nápoj bude tehdy, když houbu necháte příliš dlouho.

Hotový nápoj slijte do lahví a uložte v chladu, například v ledničce, vydrží dlouho.

 

Dala jsem asi hodně cukru, protože mi nápoj připadal hodně sladký. Řešením je smíchání s perlivou vodou, což zmírní sladkost a také přidá bublinky a pak je to opravdu hodně osvěžující nápoj.

Nechala jsem část na vylití

 

V plastové lahvi jsem před odjezdem na dovolenou nechala část zbylého nápoje, takovou spodní část s kaly, že ji vyliju. Bylo mi líno a tak po několika dnech po příjezdu se mi trochu neudělalo volno. Nápoj byl nahoře bublinkatý, vykvašený, vypěněný. Přesto jsem to cestou na záchod otevřela a zastavila se. Vonělo to pěkně. Po chvíli váhání jsem lahev místo do wc mísy umístila do lednice. Bytová teplota i nepřítomnost houby tomu vůbec neuškodila a nápoj byl trošku jiný, kyselejší, ale nikoliv octový. Snad i lepší, než ten slitý dříve!

Takže – kombuchový nápoj vydrží i bez ledničky!

 

A co víc, po této barbarské zkušenost s PET lahví, jsem od prázdnin udělala několik desítek litrů tak šumivého nápoje, že vám střílí po bytě. Maximálně perlivý nápoj vytvoříte tehdy, když zamezíte přístup vzduchu – tedy, zašroubujete víčko… Houba jde PET hrdlem na lahvi skvěle dovnitř, srolovaná.

 

 

7136MmU.jpg

To už jsem měla výrobu vymakanou a vyhýbala jsem se složitým procedurám, takže:

 

– vodu jsem vařila buď v konvici a nechala vychladnout nebo ve velkém hrnci

– silný čaj a sladký roztok z cukru jsem dělala jen v malých hrníčcích, 250 ml. Pak jsem vše jako alchymista slívala.

Tedy např. 1 hrneček silného čaje, 1 hrneček sladké vody a dolít převařenou vodou, přidat houbu, protřepat, zavíčkovat a 10 dní čekat.

 

Problém mám pouze jeden – NEUSTÁLE SE MNOŽÍCÍ HOUBY. V každém nápoji vznikne jedna nová…

Ve skleničce s násadou vzniká další!!!!

A další!

A další!

Jsem úplně zahoubovaná!!!!

 

7137ZTQ.jpg

Renata


Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ on Facebook
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.

Hodnocení k článku

Komentáře - Napsat soukromou zprávu ZDE

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com