Jak jsem slíbila, plním. Zpravodajství o nákupu, pěstování a nezměrném růstu tibetské houby kombuchy je tady!
Kombucha je symbiotické seskupení kvasinek (mimo jiné laktobacilů) a octových bakterií. Usazeny v černém oslazeném čaji tvoří nápoje různých chutí a vůní – vždy výborné!
Takhle vypadal ten zázrak z obchodu přinešený…byl v něm sáček s čímsi, co vypadalo jako dost slušná hustá hnědá rýma.
Potom uvaříme čaj
Tady se návody liší, ten můj u houby byl neskutečně složitý, četla jsem ho několikrát a protože se v něm pořád cosi dodávalo, co bylo již řečeno na začátku, nemělo to nějak souvislý děj a přišlo mi, že bych čaj x krát vařila a provařovala, jala jsem se hledat po internetu.
Tam byly návody i zcela jednoduché. Prostě uvařit silnější čaj, nechat vychladnout a vložit houbu.
Takže jsem udělala kompromis
Kvalitní sypaný čaj a cukr v množství cca 10-15 dkg na 1 litr jsem dala na pět minut vařit. Než se čaj začal protáčet bublinami vroucí vody, mohla jsem hádat, jakéhosi tvora jsem stvořila na hladině.
Pak jsem to vše scedila a nechala vychladnout. Někde se radí dát trošku alkoholu, rumu i do dalších nápojů. Není to špatný nápad.
Houbu z násadní nádoby jsem vyšplouchla na talíř. Část matečního čaje jsem šoupla potom s houbou do nového nápoje.
Důležité jsou prý dvě věci:
– Nepoužívat kovové nástroje! Nic, ani lžičku, ani kovový cedník!
– Musí to trochu dýchat, takže zakrýt plátýnkem
Problémy mohou nastat tehdy, když vše není úplně čisté – houbu může napadnout plíseň. To překvapivě není konečná, stačí houbu ořezat a omýt v octové vodě. Do další násady přidat alkohol a plíseň by se neměla znovu objevit a houba doroste.
Při dobré péči se houba množí a pracuje i několik let. Optimisti dokonce tvrdí, že kombuchy jsou snad nesmrtelné…
Po deseti dnech
Výsledek vypadal takto:
Nápoj má být lehce perlivý, příjemně nakyslé chuti.
Je-li ještě málo, nechte houbu ještě pár dní.
Příliš ostrý a „octový“ nápoj bude tehdy, když houbu necháte příliš dlouho.
Hotový nápoj slijte do lahví a uložte v chladu, například v ledničce, vydrží dlouho.
Dala jsem asi hodně cukru, protože mi nápoj připadal hodně sladký. Řešením je smíchání s perlivou vodou, což zmírní sladkost a také přidá bublinky a pak je to opravdu hodně osvěžující nápoj.
Nechala jsem část na vylití
V plastové lahvi jsem před odjezdem na dovolenou nechala část zbylého nápoje, takovou spodní část s kaly, že ji vyliju. Bylo mi líno a tak po několika dnech po příjezdu se mi trochu neudělalo volno. Nápoj byl nahoře bublinkatý, vykvašený, vypěněný. Přesto jsem to cestou na záchod otevřela a zastavila se. Vonělo to pěkně. Po chvíli váhání jsem lahev místo do wc mísy umístila do lednice. Bytová teplota i nepřítomnost houby tomu vůbec neuškodila a nápoj byl trošku jiný, kyselejší, ale nikoliv octový. Snad i lepší, než ten slitý dříve!
Takže – kombuchový nápoj vydrží i bez ledničky!
A co víc, po této barbarské zkušenost s PET lahví, jsem od prázdnin udělala několik desítek litrů tak šumivého nápoje, že vám střílí po bytě. Maximálně perlivý nápoj vytvoříte tehdy, když zamezíte přístup vzduchu – tedy, zašroubujete víčko… Houba jde PET hrdlem na lahvi skvěle dovnitř, srolovaná.
To už jsem měla výrobu vymakanou a vyhýbala jsem se složitým procedurám, takže:
– vodu jsem vařila buď v konvici a nechala vychladnout nebo ve velkém hrnci
– silný čaj a sladký roztok z cukru jsem dělala jen v malých hrníčcích, 250 ml. Pak jsem vše jako alchymista slívala.
Tedy např. 1 hrneček silného čaje, 1 hrneček sladké vody a dolít převařenou vodou, přidat houbu, protřepat, zavíčkovat a 10 dní čekat.
Problém mám pouze jeden – NEUSTÁLE SE MNOŽÍCÍ HOUBY. V každém nápoji vznikne jedna nová…
Ve skleničce s násadou vzniká další!!!!
A další!
A další!
Jsem úplně zahoubovaná!!!!
Renata
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

- Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.