Detail příspěvku: CHLEBA MAZLÍČEK! Vyzkoušeno, trhnete i Odkolka!

CHLEBA MAZLÍČEK! Vyzkoušeno, trhnete i Odkolka!

autor: | Dub 23, 2014 | Dům a Byt | 0 komentářů

Views: 42

Slíbila jsem vám mezi svátky, že se vrátím obšírněji k domácímu chlebíku. Pokud vám to tedy nevadí, budeme dneska ve vydání, a jak poznáte hned sedm ráno také v ranní kávě, poskakovat kolem plotny. Doufám, že vás tím potěším. Nechtěla jsem totiž uvádět recepis, dokud ho nevyzkouším a s kváskem, který je pravý a nefalšovaný to samé. A máme to tu!

Jak jsem zmínila, nabrala jsem tady v Kersku směr soběstačné polokolchoznice s jasným cílem dokázat si většinu obživy opatřit sama.

 

Tedy sama určitě ne, protože Tomáš tento nápad ochotně sdílí.

 

Už dávno říkával, ještě v Praze, že jednou se budou znalosti a schopnost postarat se o sebe hodit, a že nastane doba, kdy město, bude velký problém.

 

Tvářil se u toho tehdy apokalypticky a já mu někde v duchu dávala zapravdu, protože je jasné, že například takový velký blackout, trvající třeba více, než týden, by byl přímo fatální problém pro velké aglomerace, závislé na složité technické a třeba logistické a dodávkové infrastruktuře.

 

Souhlasila jsem tehdy s tím, že je dost času se pak odstěhovat někam do lesů a prozatím jsem studovala techniku kladení ok, výroby oštěpu a štvaní zvěře po rovině teoretické.

 

13772NmI.jpg

 

Nyní, vrženi oba mezi lesy a pole, zabořeni do zeminy, každý den hlídáme nové klíčky poživatin a také si jich čím dál víc připravujeme sami.

 

13770N2Q.jpg

 

Tedy já se vrhla na přípravu těch poživatin a na Tomovi jsem nakonec nechala techniku lovu, pazourky, nástroje a jiná břemena.

 

Je již poměrně zocelen.

 

Pokud by se vám chtělo, a nikdy nevíte, kdy se to začne hodit, vyzkoušela jsem pro vás a již bravurně praktikuji přípravu domácího chleba, čímž jsem eliminovala, a to úplně, závislost na pekárnách, zatím alespoň tedy v případě této potraviny.

 

Ten chleba je luxusní a už mám první vychytávky, vlastní, které vám strašně ráda předám a budu ráda, když mi dáte vědět, jak jste pochodily.

 

První zpětnou vazbu už mám od své dcery Míši, které jsem první směs tady namíchala a jen dovezla s instrukcemi, co má dělat.

 

Byla nadšená a svůj první chleba nacpala od FB, přes MMS rozeslané kamarádkám na mobily, až snad po televizní noviny.

 

13768M2V.jpg

 

Foto: malá Míša smiley

 

Myslím, že i Hruška o tom ví.enlightened


 

A protože je věc vyzkoušená, tady je recept a postup:

 

Předesílám, že je to co do náročnosti pomalu stejné, jako chleba koupit, ale co do kvality a radosti nesrovnatelné ani náhodou.

 

TAKŽE:

 

Předpokládám, že svůj první chleba upečete asi z droždí, protože ještě nebudete mít vlastní pravý žitný kvásek, po kterém ovšem začnete jistojistě prahnout hned záhy. (Ten bude v ranní kávě).

 

Potřebujete:

 

Větší mísu.

 

Do ní:

 

2 Hrnky hladké mouky (velikost hrnků se rovná velikosti chleba a já doporučuji větší hrneček)

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek žitné mouky (prosím kupte si BIO žitnou mouku, protože je tisíckrát lepší a pro kvásek pak bude ideální)

 

Můžete dát žitné mouky víc podle toho, co máte rádi a můžete klidně použít i jiný druh mouky, pokud chcete chleba všelijak obměňovat, ale je třeba dodržet celkové množství, tedy dohromady 4 hrnky mouky.

 

Mouky si hezky promíchejte.

 

Přidejte 2 nebo tři (já už teď dávám tři) lžičky kmínu.

 

Pak 2 lžičky soli.

 

Jeden pytlík sušeného droždí (později budete dávat jedno až jedno a půl deka kvásku, pak už to ani vážit nebudete, to odhadnete).

 

Nakonec přidejte 2 hrnky vlažné vody (kdo má chlorovanou, tak raději převařit, kdo má studnu, nemusí)

 

Promíchat a nechat 12 hodin hezky spinkat v pokojové teplotě.

Nejlépe v obýváku, aby nebyl chudinek někde sám.

 

Po 12 ti hodinách tím krásným naběhlým a voňavým bochánkem zamíchejte, on se zase scvrkne.

 

Nechte pak ho ještě šest hodin spinkat, ale může být i déle.

 

Pak už si jen přichystejte buďto hrnec, nebo ideálně půlkulatou formu, kterou důkladně vymažte a vysypejte a převalte ten zázrak do ní.

 

V troubě chlebík hlídejte, pečte asi tak na 175 a pak asi tak za půl hodinky trochu přidejte.

 

Celkem bude hotový tak do hodiny.

 

Koukejte ale na něho, protože každá trouba peče jinak.

 

Do trouby vedle chlebíku dejte kastrůlek s vodou.

 

Občas chlebík potřete slanou vodou.

 

Chladnout nechte chlebík na něčem, co je dírkované. Já používám takový starý pařák na knedlíky, co je roztahovací a vypadá jako sluníčko.


 

Dělala jsem už dva a po obou se zaprášilo, takže už mi tady hajá další.

 

13771OGV.jpg

 

Hodinu po tom, co vyjde tenhle článek, s ním promíchám, protože to bude 12 hodin a pak půjdu s klidem spát.

 

Mám vyzkoušeno, že když ho začnu péct v devět ráno, tak se vůbec nic nestane, čili není nutné vstávat v sedm.

 

Jinak Míša už v Praze experimentuje a zakoupila si slunečnicová semínka, že je tam zkusí dát a rdousí mě, abych jí přivezla ten žitný kvásek.

 

To udělám ráda, protože už ho mám pěkně živý a inteligentní a ona si jen odebere a zbytek už jí bude žít sám.

 

Kvásek bude v ranní kávě a budete koukat, jak je to prosté.

 

A ještě jedna věc…

 

Kromě toho, že je to chleba opravdu moc dobrý, že vydrží čerstvý, neplesniví (nestihne), tak mohu říci ze své zkušenosti jedno důležité – totiž, k takovému chlebu máte úplně jiný vztah.

 

Je to mazlíček – poznáte samy. Pohladit

 

Přeji vám krásný den, báječný zbytek týdne a dobrou chuť.

 

Michaela Kudláčková


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Leoš je podle nejnovějších tézí původem ze staroněmčiny. Jeho základní podoba byla Leopold nebo Leonard, což vzniklo ze spojení slov „leute“ - člověk a „bald“ – statečný. Je ale možné, že první část tvoří slovo „leo“, což je lev. Jméno by tak bylo překladem nejblíže významu „silný, lví člověk“. A takových je v ČR hnedle 5727.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 88
  • 371
  • 17 905
  • 347 440
  • 2 476 233
  • 3 796
  • 28
  • 1 859
0 Shares
Share
Tweet