Fauna a Flóra

Burčák! Jaký bude?

0 Shares

Pro milovníky vína je první deci burčáku stejným svátkem jako svátek Sv. Martina. Ačkoliv není tento nápoj spojen s žádným tučným pečeným ptákem ani jinou laskominou, sládne čekání na něj celý rok.

Například manžel už od Vánoc schovává pet flašky, aby prý bylo na burčák. V květnu je jich tolik, že bych klidně mohla postavit vor.

 

Podle platné legislativy smí vinaři začít s prodejem od 1.srpna.

Vzhledem k tomu, že jde o částečně zkvašený mošt z hroznů révy nikoliv jablek, vyplatí se počkat si. Střevních historek o jablečňáku koluje mezi lidmi tolik, že bychom už měli mít rozum.

 

6871YTQ.jpg

 

Jsou to přesně ty okamžiky, kdy následně většina z nás přemýšlí, jak by bylo fajn mít v bytě záchodů několik a nejlépe s lůžkovou úpravou. Už jenom proto, že ochutnat opravdu dobrý stojí prostě za to, i když každý preferujeme jeho jinou fázi.

 

6869YjI.jpg

 

Sladký: první nejsladší stádium, kdy převažuje chuť hroznů, moštu a lze si nejlépe vychutnat odrůdu, kvasinky se začínají probouzet a pracovat

 

Ve varu: burčení kulminuje, poměr cukru a kvasinek je 50 na 50

 

Zlomený (tzv. řezáč): začíná převažovat alkohol nad cukrem, počínají se projevovat kyselinky

 

Mydliňák: chuť velmi různorodá, cukr zaniká, razantně vystupuje alkohol, leze do hlavy a težknou kolena

 

Mladé víno: takřka čirý nápoj, kvašení bylo dokončeno, sedimentují kaly, nejvyšší množství alkoholu, ale s patrnou chutí odrůdy, je doburčeno

 

6870MDE.jpgStejné fáze má i burčák z hroznů modrých.

Natrefit na mošt z dobře vyzrálých hroznů kvalitní sladké odrůdy právě ve varu je pro mne jedním z nejkrásnějších zážitků babího léta.

 

Jeho pití je specialitou především v Čechách, na Moravě a v některých částech Rakouska (pod názvem sturm) a Německa (junger wine).

 

I přesto se Evropské unii příliš nelíbí podmínka, že by pod pojmem burčák měl být prodáván kvašený mošt z českých hroznů, kterou stanoví naše zákony.

 

A tak můžeme koupit na pultech vinoték opravdu ledacos.

Naší výhodou zůstává, že prodejce musí označit původ, odrůdu hroznů a výrobce. Vzhledem k tomu, že burčák je náročný na přepravu, skladování a správný okamžik konzumace, je nejlepší jej nakupovat přímo ve sklepě u vinaře.

 

6868YjB.jpgNejenom, že si uděláme výlet do vinařské oblasti, ale ušetříme si i okamžiky, kdy nám živá flaška plná kvasícího zdivočelého moštu exploduje v autě nebo nově vymalované kuchyni.

 

Ostré střelby ze samopalu na vojně ve mně nezanechaly takový dojem, jako když jsem se pokoušela otevřít petku s burčákem, kterou dcera předtím upustila z našich točitých schodů.

 

Kvalitní částečně zkvašený hroznový mošt je velmi zdravým nápojem.

Obsahuje velké množství vitamínů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitamínu B.

 

Působí velmi příznivě na trávicí ústrojí a přispívá k vyčištění organismu. Říká se, že by se jej mělo každoročně vypít minimálně tolik, jaké máme množství krve.

 

V tom případě mám krevní oběh jak medvěd grizly.

 

Letos jsem již měla možnost ochutnat dobrý.

Na báječný nebo vynikající ještě čekám. Snad přijde. A pokud ne, připojím se k ostatním, kteří vinařskou sezónu zhodnotí nad pečenou husou a první skleničkou svatomartinského vína.

 

ToraToraTora


Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“ on Facebook
Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.

Hodnocení k článku

Komentáře -Napsat soukromou zprávu můžete jako přihlášení vpravo v části: Soukromé zprávy.

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com