Views: 338
Udělat bezlepkové cukroví s pestrou nabídkou bezlepkové mouky není nijak těžké. Stačí si vzít “normální” lepkový recept a pšeničnou mouku nahradit moukou bezlepkovou. Jediný zádrhel bývá potřeba přidat trochu víc tekutých složek nebo tuku, protože bezlepkové mouky obecně více “pijí”.
Co ale s pocitem, že v cukroví je náhražka, takže to vlastně není to pravé a opravdické a nejlepší cukroví? A zde přichází ty druhy cukroví, které jsou přirozeně bezlepkové. Lepek se v nich nemusí ničím nahrazovat, protože se mezi ingrediencemi nenachází.
Přihlaste se, koho okamžitě napadly sněhové pusinky! Samozřejmě tuto klasiku všichni známe. Vyšlehané bílky s cukrem, usušené v troubě.
Další poměrně populární variantou bílkového cukroví jsou kokosky.
Podle receptu, na kokosky ušleháme 3 bílky s 210 g jemného krupicového cukru,
když jsou ušlehané do tuha, přimícháme 100 gramů strouhaného kokosu a 1 lžičku jahodové marmelády. Ze směsi lžičkou uděláme kousky na pečící papír na plechu. Předehřejeme troubu na 150 °C a pečeme 20 minut.
Běžným přirozeně bezlepkovým druhem cukroví je domácí čokoláda. Neznáte? Uvaří se ze čtyř ingrediencí, potřebujeme 140 g ztuženého tuku, který nastrouháme, přidáme 150 g moučkového cukru, 50 g kakaa a 75 g sušeného mléka. Zamíchanou směs zahřejeme ve vodní lázni, nejprve se rozpustí, poté začne pomalu houstnout. Zhoustlou čokoládu nalejeme do formiček, silikonových či kovových. My si občas schováme i ty z adventního kalendáře. Čokoládu je potřeba dát ztuhnout do ledničky nebo na balkón.
Protože vám po uvaření čokolády zbyde sušené mléko, můžete ho použít do dalšího cukroví bez lepku, do mléčné hmoty někdy nazývané falešný marcipán. Smícháním 100 g sušeného mléka a 100 g moučkového cukru dostanete suchou směs, do které přidáte dvě lžíce medu, lžíci oleje, pár kapek mandlové tresti a dvě lžíce vody. Vše promícháte a zpracujete rukama. Výslednou hmotu je dobré nechat vychladit na hodinu v ledničce. Poté lze modelovat libovolné tvary, nebo těsto vyválet a vykrajovat. Při rozvalování se podsypává moučkovým cukrem. Vykrajujte malé tvary, mléčná hmota je velmi sladká.
Další velmi sladké cukroví bez lepku jsou kuličky jako-rafaelo.
Jsou navíc super rychlé a pouze ze tří ingrediencí. Do mísy nasypeme 200 gramů strouhaného kokosu a přiléváme z plechovky zahuštěné slazené mléko, dokud se s kokosem nespojí na hmotu. Tu dáme do ledničky vychladnout, aspoň na půl hodiny.
Poté tvarujeme kuličky, do kterých dáme loupanou mandli, kuličky obalíme ve strouhaném kokosu. Tento recept se osvědčil i na různé dětské oslavy, do školky, školy, na kroužky, kamkoli měly děti donést vzorek cukroví. Jako-rafaelo jsou totiž velice sladké a dětem chutnají. Navíc je jejich výroba opravdu rychlá. U malých dětí je lepší vytvořit menší kuličky pouze z kokosu a salka, tedy vynechat mandli.
Naopak cukroví, které děti vůbec neocení, ale okouzlíte s ním (nejen) dospělého celiaka, jsou kávová zrna.
V receptu je marcipán, který můžete nahradit výše uvedenou mléčnou hmotou. Nejprve svaříme 200 g smetany ke šlehání, co nejvíce tučnou, s 30 gramy másla, 20 gramy medu a 12 gramy mleté kávy. Tuto horkou směs vlijeme na 180 gramů nalámané hořké čokolády a mícháme.
Čokoláda se nejprve rozpustí a po delším míchání celá směs začne chladnout a houstnout. Směs přendáme do sáčku a nastříkáme oválky. Necháme ztuhnout. Poté každý oválek, budoucí “zrno”, obalíme v rozváleném marcipánu. Do středu oválku zatlačíme špejli, abychom docílili tvaru zrna. Nakonec rozpustíme další hořkou čokoládu a zrna do ní postupně namočíme. Po ztuhnutí máme hotovo.
Tak co, vybrali jste si?
Veselé Vánoce!
Milá Míla
Článek pro vás napsala:
-
Má ráda vodu a hory a obvykle je myšlenkami jinde, než tělem.
Zvoňte dlouze! Příroda léčí a knihy jsou kamarádi, kteří mají vždycky čas. Když je smutná, šije a fotí.
Hrozně ráda by mluvila s Terry Pratchettem, ale ten si už povídá s Janem Kantůrkem. Kéž bych je mohla slyšet.
Tyhle taky napsala:
- Herbář02.10.2024Chmel není jen pivo
- Rodina a Drobotina28.08.2024Bezlepková slaná párty
- Rodina a Drobotina26.06.2024Dárky za vysvědčení
- Tělo24.02.2024Obličejová slepota