Před pár lety jsem měla to štěstí a zakoupila jsem misku muchovníku. Plody připomínají černé jeřabiny. Oproti aronii, která sladkosti dosáhne teprve po prvním podzimním mrazíku, čas muchovníku se kvapem blíží. Dozrává v našich končinách pravidelně na konci června.
Co mne na něm zaujalo, byla chuť.
Čerstvé plody jsou sladce pikantní a zkrátka dobré. Ale zkuste takový muchovník nasypat na koláč. Teprve po upečení rozvine všechny tóny své vůně a chuti. To pak je něco.
Tahle rostlina má jednu ohromnou výhodu pro ty, kteří jsou na tom se zahradničením stejně jako já.
Je bezúdržbová, nenáročná, netrpí na škůdce, choroby, nepotřebuje prořezávat ani speciální půdu. Prostě ji jen zasadíte a za dva roky máte první sklizeň. Paráda. Stromek jsem ve školkách před třemi lety zakoupila a i přes mou hrubou neznalost ovocnářské problematiky se mu daří a plodí.
Dokonce je prý mrazuvzdorný a jak to vypadá, tak i blbuvzdorný.
Muchovník je doma v teplých oblastech severní polokoule a ze všeho nejvíc se mu daří v Americe. Proto je znám i pod názvem indiánská borůvka nebo indiánské ovoce.
Tito původní obyvatelé používali dřevo muchovníku k výrobě rybářských prutů a šípů.
Vlastně je tam doma jako u nás karlátka a indiáni našli využití pro celou rostlinu. Jde původně o keř, ale pěstuje se i vyšlechtěný ve stromkové úpravě. V mnoha ohledech vlastně připomíná již zmíněnou černou jeřabinu.
Její kmen se také používá k roubování muchovníku při šlechtění. S aronií má podobné i květenství, tvar listů….stejně jako rudozlatou barvu koruny na podzim.
Ještě jsem se nerozhodla, kdy je krásnější, zda na podzim, nebo na jaře, kdy je celá koruna zahalena v závoji drobných bílých kvítků. Temně rudé až černé plody během června vykouzlí další z pestrých odění.
Bohužel se stalo nepsaným pravidlem, že právě ke konci školního roku přichází zkáza.
Nemyslím vysvědčení ale pravidelné kroupy nebo vichřice, které srazí zralé plody nemilosrdně do trávy. I letos vyhlížím předpovědi počasí naléhavěji, jak zelené nedomrlé kuličky pomalu začínají červenat.
Sice je to zatím stromeček mladý, ale i tak slibuje hojnou úrodu.
Některé zdroje zase slibují, že kdyby dorostl své maximální výšky v divoké přírodě, budou mě zahrádkáři lehce nenávidět. Neva, za dvacetimetrovým habánem se před lynčem v pohodě schovám
Můj roubovaný však sousedské vztahy v kolonii nenaruší.
Plody mají vysoký obsah vitamínu C a B12. Také hromadu antioxidantů a pomáhají při žaludečních nevolnostech.
Úplně nejlepší využití ale je ovocný koláč.
Znáte takové ty recepty, kdy nalijete na plech nějaké nekomplikované těsto, na to naházíte ovoce, popřípadě drobenku a jste za pět minut králem kuchyně?
Tak letos se poohlédněte po muchovníku.
Dozrává v době, kdy pomalu jahody končí, maliny se teprve rozjíždějí a sem tam rudne raný rybíz. Vemte, co vás napadne, co na zahrádce najdete, co zbylo po nájezdu dětí, vnoučat a udělejte letní směs.
Pavlovovi psi budou proti vám úplní jelimani.
Dobrou chuť.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
Dům a Byt2019.06.18O šípkových růžích
Tělo2019.06.13Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
Společnost2019.06.08Všechny vůně léta
Rodina a Drobotina2019.05.24Záhady kolem nás