Views: 213
Snad se vám strefím do chuti, když věnuji malý seriál rostlinám známým i méně neznámým. Bez mnohých z nich si neumíme představit například guláš, bramboráky, perník, kompoty….třeba ale o koření můžeme ještě vědět víc…mnohem víc, řekla bych. Vsadím se, že když pak budete brát mezi palec a ukazováček špetku pepře, zázvoru, dávat hřebíček do rýže, už to nebude jen obyčejné koření, ale i lék nebo magická pomůcka…
Rozhodla jsem se řadit bylinky abecedně, abychom na žádnou nezapomněli.
Bude prima, když si u jednotlivých druhů třeba někdy vyměníme zkušenosti a rady.
ANÝZ
Jedno z nejstarších koření na světě. Má svůj původ v Egyptě a také starobylé Sýrii. Jedná se o zhruba stejného pamětníka, jakým je kmín.
Anýz chce teplo, málo větru a hodně sluníčka.
Dnes se pěstuje předně na Balkáně a ve Středomoří, ale také v Asii, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, na Slovensku i u nás. Konkrétně na jižní Moravě.
Málokterá hospodyňka, by při zavařování červené řepy, nepoužila tuhle aromatickou bylinku. Také v červeném zelí najdeme anýz.
Moje babička ho vedle badyánu přidávala i do hruškového a jablečného kompotu.
Anýz je ale také prý možno přidat k dušeným houbám.
Především k žampiónům.
To jsem nezkoušela, možná, jak anýz znám, by mi pak přišly žampiony moc navoněné. Nicméně, když půjdete třeba do indické restaurace, najdete tam v nabídce hodně jídel, kde specielně maso bude vonět po anýzu.
Já mám zkušenost s anýzovým cukrovím.
Dělávala ho mamka. Byly to takové placičky a já je jako dítě měla moc ráda. Sama je nedělám, ani nevím proč. Možná jsem si neřekla o recept a jiným jsem nevěřila.
Pokud byste si ale chtěli udělat indickou restauraci doma, tady je recepis na klasickou, masitou Indii s anýzem.
Na nudličky nakrájené vepřové maso osolíme a smícháme s nasekanou zelenou paprikou a fazolkami.
Můžeme, ale nemusíme přidat na plátky nakrájené, oloupané žampiony.
Maso rychle osmahneme na pánvi.
Pak zasypeme anýzem, přidáme špetku sladké papriky a pak všechno statní. Maličko podlijeme a rdousíme.
Těsně před koncem přípravy zasypeme směs špetkou zázvoru a kdo chce, může i chilli.
V indické restauraci, pokud neupozorníte, že nechcete, aby to pálilo, tak tam chilli dají. Budete v jednom ohni.
Nejlépe se hodí rýže, ale česká kuchyně snese ke směsi klidně i hranolky.
Knedlíky bych asi ale přeci jen nedávala…
Anýz a neduhy:
Asi nejznámějším pomocníkem je anýz jako prostředek proti kašli. Umožňuje totiž odkašlávání a tlumí i dráždivý kašel.
Naše babičky ho rozhodně budou znát jako tvorby mateřského mléka, což není žádná pověra, ale ověřený fakt.
Anýz také uvolňuje křeče, pomůže při nadýmání a je dobrý proti střevním parazitům.
Mimochodem, dříve se silným odvarem hubily vši a svrab.
Když to tedy shrnu, je anýz celkem univerzální bylinka.
Buďto si na něm můžeme pochutnat, nebo se jím léčit, nebo jím vraždit cizopasníky.
No a to bych nebyla já, kdybych nepřidala i magické použití.
Anýz v magii
Keltové, zřejmě od Egypťanů, kteří si už 1500 let před Kristem anýzu vážili, odkoukali, že anýz likviduje noční můry.
Pro tento účel se šily pytlíčky, které se zavěsily nad postel, nebo se anýzová semínky všívala do polštářů.
Věštci se často před věštěním koupali v anýzové vodě, nebo si anýzovým olejem natírali tělo a spánky.
Všechno si můžete vyzkoušet a dejte vědět.
Michaela Kudláčková
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.