Views: 38
Nejspíše přicházím s připomenutím zbytečně, ale přeci jen mi dovolte tohoto studovaného lékaře a specialistu v mnoha oborech dnes zmínit. Je totiž pro naše tělo téměř životně důležitý a zrovna teď je čas jeho sběru. Věřte mi, že šípkový čaj, který najdete v pytlíkách někde v regálu v obchodě vám ten, který si nasbíráte, ani procentem nenahradí. A při tom je to tak jednoduché.
Vezmu košíček, přistoupím ke keři a trhám, trhám, dokud mohu, nebo dokud není plný košíček.
Doma, přesypte šípky do ještě jednoho košíčku, nebo někde na sítku, aby to nebyla moc velká vrstva a sušte třeba na topení, nebo prostě v teple třeba v pokoji.
Budete sušit dlouho.
Určitě tak zhruba čtrnáct dnů, tři neděle, protože šípky schnou pomalu a fakt musí být perfektně suché.
Když už jste si jistí, pohledejte mixér, nožový ideálně, takový ten normální co má ty merga otáčky a dole se točí ostré nože a po hrstech šípky rozmixujte.
Dostanete konzistenčně vlastně něco podobného, co by bylo v tom pytlíku z marketu, ale bez protiplísňové chemie, protivlhnoucí chemie, protilepicí chemie, bez pesticidů (a věřte, že tam pesticidy jsou, protože při skladování ve velkém se tam komihá kde co, od hlodavců až po šváby) a také bez barviv, která pak ze šípkového čaje sice vyrobí rudou krásu, ale o zdraví už to celé moc nebude.
Rozmixované šípky nasypte nejlépe do sklenic s víčkem, protože to je jistota, že nenavlhnou a nebude po nich nic běhat.
Schovejte je třeba ve sklípku, nebo někde, ale bacha, neměly by přejít mrazem.
Osobně piju ten čaj tak, že si nakotlím do hrnku klidně tři i čtyři lžičky, přeliju horkou vodou a cca po deseti minutách promíchám, nechám ustát a piju s medem.
Ne, nevynechala jsem cezení.
Já to vůbec necedím.
Mě pár zrníček, co se nepotopí, nevadí, protože jsou zdravá na trávení a pročistění střevní stěny a vlastně se nechci připravit o nic, co se ještě během pití z toho, co je u dna uvolňuje.
A to, co se uvolňuje je moc a moc zdravé.
Mimo velkého množství vitaminu „C“, a celé řady stopových prvků, draslíku, hořčíku a jiných, zdraví prospěšných uhlohydrátů, šípkovým čajem léčila moje babička i například zánět spojivek.
A ona věděla, proč mi říkala, že bezinka, heřmánek a šípek jsou tři králové bylinek.
Takový domácí šípkový čaj, který je tedy neskutečně dobrý, přírodně dobrý a mnohonásobně chutnější, než kupovaný – vlastně nesrovnatelný, bude doslova dobrodiním pro celou řadu vašich tělních součástek.
Od ledvin, které šípek skvěle čistí, krevní plazmy, kterou oživí, nervové soustavy, na kterou má díky vitamínům řady B blahodárný vliv, imunitního systému, dík vysokému obsahu vitaminu C, vám také vřele poděkuje každá vaše buňka, kterou omladí draslík a ve finále i srdíčko, kterému hlídá v šípkách obsažený fosfor cévy a správný rytmus.
Krom toho, je šípkový čaj energetická bomba. Budete méně unavení.
Jestli máte kde, a je-li kdy, určitě vyrazte na šípky.
Tora má zkušenost se sušením v troubě. Tu já nemám, já suším u kamen.
Dobře usušený šípek se v tom mixéru vesele rozsype a nelepí se na stěny mixéru.
Já jdu letos s košíčkem dvakrát.
To abych měla na chatičce a taky pro tátu. (jojo, pro tátu … o tom potom)
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.