Views: 31
Okurková sezóna nám odchází a bramborová začíná. Proto jsem si řekla, že bychom si mohly vyměnit pár bramborových tipů na večeři. Já osobně mám bramborová jídla velmi ráda. Třeba takovému levnému jídlu, jako je „brambor – zelí – uzené“ zamíchané pořádně do sebe, nikdy neodolám. A o bramborovém guláši ani nemluvě.
Brambory lidově nazýváme erteple, zemáky, zemská jablíčka a tak dále.
Botanicky si nechávají říkat třeba lilek brambor neboli brambor hlíznatý.
No a pro nás více zvědavé máme i latinský název solanum tuberosum. (Zkuste večer, až se vás vaše dítě zeptá, co bude dnes k večeři odpovědět: „řízek se solanum tuberosum“ )
Známe spousty odrůd brambor, jako jsou například:
Rané, polorané, polopozdní, či pozdní.
Pak se nám zemáky rozdělují ještě do skupin.
Varný tip A zelené se používají nejčastěji na saláty, či brambory ve slupce, neboli na loupačku. Mají jemnou dužinu a nerozvařují se.
Varný tip B červené, mají hrubší strukturu, takže se hodí na saláty, přílohy, restování.
Výborné jsou v polévkách.
No a poslední tip C jsou prý „modré“ a dobře se rozváří a jsou měkké. Ty se nám nejlépe hodí na kaše, těsta, nebo bramborové placky.
A teď slibované recepty.
Zelné bramborové placky s kmínovým dipem
Potřebujeme na 4 porce:
Placky: 500g brambor, 500g kysaného zelí, 2 stroužky česneku, 3 cibule, 2 vejce, lžička rajského protlaku, 5 lžic hladké mouky, pepř, sůl, olej
dip: 400g zakysané smetany, 50ml smetany, lžička hořčice, lžička normálního, nebo drceného kmínu
Postupujeme: oloupané, nastrouhané a osolené brambory necháme asi 10 minut odstát. Pak vymačkáme přebytečnou tekutinu. Okapané zelí ještě pokrájíme na menší kousky a smícháme s bramborami. Nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek taktéž. Přidáme protlak, vejce a hladkou mouku. Opepříme a pořádně promícháme. Tvoříme malé placky a smažíme dozlatova po obou stranách.
Smetanu mícháme, ochutíme hořčicí a přidáme kmín. Hotový dip necháme ještě 30 minut vychladit a podáváme s plackami.
Bramborový guláš
Potřebujeme: 1500g brambor, 2 velké cibule, tuk či olej, mletá paprika, sůl, pepř, kmín, houby, 2 lžíce másla, hladká mouka, 3 stroužky česneku.
Postupujeme: nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém tuku, zaprášíme paprikou a moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme brambory, sůl, pepř, kmín a houby. Podusíme a přidáme máslo a utřený česnek. Nakonec ještě dochutíme. (Já ještě dávám kostku bujónu a občas jakoukoliv uzeninu, ale nemusí být.) podáváme s čerstvým chlebem.
Brambory s hráškem
(Ideální jídlo pro malé děti. Tohle jídlo má ráda od malička naše Johanka. I když, za to“dítě“ by mě teď náš malý puberťák jistě počastoval „kachním pohledem“)
Potřebujeme: 500g uvařených brambor, 5 vajec, 300g tvrdého sýra, velká konzerva sterilovaného hrášku, sůl
Postupujeme: na plátky nakrájené brambory vyskládáme jednou vrstvou do vymazaného pekáče. Osolíme. Navršíme hráškem, strouhaným sýrem a 2 natvrdo uvařenými, na jemno nakrájenými vejci. Přidáme další vrstvu brambor, osolíme a necháme chvilku zapéct. Nakonec polijeme ušlehaným vejcem a pečeme dozlatova.
Doufám, že jsem vás alespoň trochu inspirovala.
Přeji všem dobrou chuť!
Znáte také nějaké zajímavé recepty ze zemských jablíček?
Míša (Finč)
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
Společnost24.12.2024Přihlaste se na kurz umělé inteligence
Komerce02.12.2024Kojení doma i na veřejnosti: Jak si ulehčit život díky vhodnému oblečení
Komerce24.11.2024Porovnání menstruačních kalhotek: Co nabízí český výrobce Ecomodi?
Tělo09.09.2024Jak menstruační cyklus ovlivňuj váš výkon při tréninku?