Detail příspěvku: Recepty ze solanum tuberosum 🙂

Recepty ze solanum tuberosum 🙂

autor: | Srp 22, 2011 | Fauna a Flóra | 0 komentářů

Návštěvy: 27

Okurková sezóna nám odchází a bramborová začíná. Proto jsem si řekla, že bychom si mohly vyměnit pár bramborových tipů na večeři. Já osobně mám bramborová jídla velmi ráda. Třeba takovému levnému jídlu, jako je „brambor – zelí – uzené“ zamíchané pořádně do sebe, nikdy neodolám. A o bramborovém guláši ani nemluvě. 

Brambory lidově nazýváme erteple, zemáky, zemská jablíčka a tak dále.

Botanicky si nechávají říkat třeba lilek brambor neboli brambor hlíznatý.

 

No a pro nás více zvědavé máme i latinský název solanum tuberosum. (Zkuste večer, až se vás vaše dítě zeptá, co bude dnes k večeři odpovědět: „řízek se solanum tuberosum“ Laughing)

 

Známe spousty odrůd brambor, jako jsou například:

Rané, polorané, polopozdní, či pozdní.

 

Pak se nám zemáky rozdělují ještě do skupin.

Varný tip A zelené se používají nejčastěji na saláty, či brambory ve slupce, neboli na loupačku. Mají jemnou dužinu a nerozvařují se.

Varný tip B červené, mají hrubší strukturu, takže se hodí na saláty, přílohy, restování.

Výborné jsou v polévkách.

No a poslední tip C jsou prý „modré“ a dobře se rozváří a jsou měkké. Ty se nám nejlépe hodí na kaše, těsta, nebo bramborové placky.

 

A teď slibované recepty.

 

Zelné bramborové placky s kmínovým dipem

Potřebujeme na 4 porce:
Placky: 500g brambor, 500g kysaného zelí, 2 stroužky česneku, 3 cibule, 2 vejce, lžička rajského protlaku, 5 lžic hladké mouky, pepř, sůl, olej
dip: 400g zakysané smetany, 50ml smetany, lžička hořčice, lžička normálního, nebo drceného kmínu

Postupujeme: oloupané, nastrouhané a osolené brambory necháme asi 10 minut odstát. Pak vymačkáme přebytečnou tekutinu. Okapané zelí ještě pokrájíme na menší kousky a smícháme s bramborami. Nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek taktéž. Přidáme protlak, vejce a hladkou mouku. Opepříme a pořádně promícháme. Tvoříme malé placky a smažíme dozlatova po obou stranách.
Smetanu mícháme, ochutíme hořčicí a přidáme kmín. Hotový dip necháme ještě 30 minut vychladit a podáváme s plackami.

 

Bramborový guláš

Potřebujeme: 1500g brambor, 2 velké cibule, tuk či olej, mletá paprika, sůl, pepř, kmín, houby, 2 lžíce másla, hladká mouka, 3 stroužky česneku.

Postupujeme: nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém tuku, zaprášíme paprikou a moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme brambory, sůl, pepř, kmín a houby. Podusíme a přidáme máslo a utřený česnek. Nakonec ještě dochutíme. (Já ještě dávám kostku bujónu a občas jakoukoliv uzeninu, ale nemusí být.) podáváme s čerstvým chlebem.

 

860NjN.jpgBrambory s hráškem
(Ideální jídlo pro malé děti. Tohle jídlo má ráda od malička naše Johanka. I když, za to“dítě“ by mě teď náš malý puberťák jistě počastoval „kachním pohledem“)

 

Potřebujeme: 500g uvařených brambor, 5 vajec, 300g tvrdého sýra, velká konzerva sterilovaného hrášku, sůl

Postupujeme: na plátky nakrájené brambory vyskládáme jednou vrstvou do vymazaného pekáče. Osolíme. Navršíme hráškem, strouhaným sýrem a 2 natvrdo uvařenými, na jemno nakrájenými vejci. Přidáme další vrstvu brambor, osolíme a necháme chvilku zapéct. Nakonec polijeme ušlehaným vejcem a pečeme dozlatova.

 

Doufám, že jsem vás alespoň trochu inspirovala.

 

Přeji všem dobrou chuť!

Znáte také nějaké zajímavé recepty ze zemských jablíček?

 

Míša (Finč)


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Otto (Oto) je původem jméno germánské. Vyvinulo se ze starogermánského „ot” - „odo”, což znamená „blahobyt” nebo též „štěstí”. Otto tedy lze přeložit jako „šťastný“ nebo i „bohatý. V ČR je dohromady 7056 bohatých Ottů a Otů.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 300
  • 519
  • 23 374
  • 359 545
  • 2 421 940
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet