Views: 1259
Bože díky, žes vynalezl léto! Jsem blažená, lozím v mlází, šolichám latifundie a sbírám a suším a očichávám každý kvítek. Zasela jsem tady na tom pozemku, kam jsem se přestěhovala hromady lučního kvítí, abych udělala radost včelám a čmelákům, kutám terasu, stavím pískoviště pro Jahodu a strašně si užívám. Věřím, že vy také. A ano, budu vás teď zásobovat bylinkami a ovocem. Dneska jsem se vyřádila u jitrocele. A to je klasik mezi bylinkami! Především ho zná snad úplně každý, jako skutečného odborníka snad na každý kašel. Kdo by neznal jitrocelový sirup…
…on ale taky pomáhá čistit plicní sklípky a dřív se podával i při zápalu plic.
Je to vedle šalvěje a kopřivy jedna z mých neoblíbenějších bylinek!
Jitrocel ocení astmatici a jeho vedlejší účinky při léčení kašle a viróz jsou, na rozdíl od těch u farmak, značně blahodárné. Zatímco se pere s kašlem, likviduje i trávicí potíže, odvelí z těla škodlivé látky a propere krev.
Po jeho návštěvě si také lebedí ledviny a močové cesty.
Když jsme byly děti, dávali jsme si lístek jitrocele na odřená kolena a dobře jsme dělali. Stačí čerstvý lísteček jen tak promnout a plácnout na ranku, nebo se dá lehce napařený jitrocel na obvaz a přiloží.
Je taky první pomocí na různé kousance.
Má protizánětlivé účinky a výtečně hojí.
Dřív ho v bitvách používali vojáci na rány, už třeba ve starém Římě a byla to vlastně kolikrát jediná, ale účinná první pomoc.
Jitrocel je bezva dar přírody a je ho všude plno.
Doporučuji fůru jitrocele nasušit, protože v zimě se náramně hodí a taky, a to dneska hlavně, pokud chcete, a měli byste chtít, můžete si připravit echt bio jitrocelový sirup za sirova, takže sirup, který je silný jako býk (i Býk, jak si řekneme na konci), protože neztratil vůbec nic varem.
To proto, že nic vařit nebudeme!
Ukážu názorně:
Napřed si ho musíme natrhat. (pokud trháte na sušení, nesmí být rosa a nesmí být po dešti. Na sirup je to jedno).
Nejlepší jsou takové lístečky ve středním věku.
Takže ne úplně malé, ale ani už úplně vetché.
Doma je trochu opláchneme a ještě mokré trháme do sklenice. (já na to kovem nesahám, takže můžete krájet, ale skleněným nožem. Nicméně… dotýkat se těch bylinek má prostě své kouzlo. Vkládáte do nich cosi ze sebe. Proč se asi dřív při zaklínání byliny mnuly v rukách?).
Jakmile uděláme vrstvu po dně, zasypeme cukrem tak, aby lístečky byly přikryté.
A zase trháme další vrstvu.
Po dvou vrstvách vezměte cosi dřevěného, nebo skleněného co snese žďuchání a sežďuchejte lístečky.
A pokračujte další vrstvou, na tu zase přijde cukr.
A pak zase žďuchat.
Až nahoru.
(Já střídám cukry, třtinový tmavý a řepový, protože každý má něco, ale to dělat nemusíte. Jen sirup je pak zajímavější, ještě o procento zdravější a taky chutnější).
Pak sklenici zavřete a dejte jí na okno, kde svítí sluníčko.
Nechávám tak 48 hodin, ale klidně i tři dny.
Cukr ten jitrocel vysaje, takže pustí šťávu, ale vy to všechno samozřejmě vyždímejte, co to jenom půjde.
Na netu najdete bezpočet receptů na jitrocelový sirup. Ale většina z nich se vaří.
Pokud chceme dostat všechny cenné látky, kterými tento skromný, leč vysoce odborný lékař disponuje, nepřipravíme se varem o polovinu z nich.
Jinak lze tímto způsobem stvořit sirup také ze šalvěje, což vřele doporučuji, protože šalvěj je zázrak přírody!
V době čínského viru, který pohnul planetou, lze říci jen jedno… nevím, zda tyto sirupy pomohou před nebo na covid-19, ale přísahám, že rozhodně neuškodí.
Sušit byste jitrocel měli na něčem vzdušném a neměl by se zapařit.
Jak vám při sušení zčerná, je to špatně.
Uschovat sirup je nejlepší v lednici, ale on se tam dlouho “neohřeje”. Budete na něj chodit i zdraví, jakože v rámci prevence. Je totiž strašně dobrý!
V magii je jitrocel zasvěcený Venuši a znamení Býka.
Existují ve starých knihách kouzla, kde se používá jitrocel tam, kde se pomocí rituálu zamezuje pomlouvání a taky na lásku.
Ale jsou to víceméně rituály invazivní a manipulativní, tak to není nic pro nás.
Snad jsem vám echtovním jitrocelovým sirupem udělala radost a přidala inspiraci.
Mějte krásný den i týden a užívejte léta!
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.