Tělo

Depko, i chorobo : Vypal! … se

0 Shares

Patřím k těm, co jsou nervózní, jak doma v lednici není sklenice feferonek. Přijídám je skoro ke všemu, co není zrovna bábovka, nebo hrníček kakaa.  Miluji tu pálivou chuť, která napřed omyje oční bulvy pořádným šplouchancem slz, a pak se vám se železným stiskem pokusí urvat mandle.  A v zimě dvojnásob. Zaháním s nimi rýmu, střevní chřipku i špatnou náladu. 

Feferonky a pálivé papričky vůbec totiž obsahují látku, která je víc než zajímavá.

 

3594ZjQ.jpg

Kapsaicin je rostlinný alkaloid.

Rostliny ho vytvářejí na obranu před škůdci.  Od roku 1816, kdy byl poprvé izolován ve své čisté podobě, je předmětem vědeckého bádání.  A s každou další studií mile překvapuje vědce po celém světě. Díky schopnosti vyplavit endorfin funguje jako lokální anestetikum. Blokuje neurogenní záněty, napomáhá rychlejšímu hojení ran s méně znatelnými jizvami.

 

Zmírňuje příznaky psoriázy (lupénky). 

Masti a náplasti s kapsaicinem se používají při bolestech svalů a kloubů.  Vědci zabývající se výzkumem obezity tvrdí, že snižuje chuť k jídlu a zvyšuje energetickou spotřebu organismu (u mě zatím nepotvrzeno, možná bych neměla feferonky přikusovat k pečenému bůčku).

 

V zimě zahřívá, v létě chladí.  

Dokonce může napomoci vyléčení zánětu střeva a účinkuje proti bakteriím rodu pylori. Jeho velký potenciál vidí vědci i v boji s mnoha dalšími chorobami jako je diabetes, rakovina nebo prevence chorob srdce.

 

Milovníci ostrých jídel vědí, že není feferonka jako feferonka.

Je jich mnoho druhů a pálivost odrůd je porovnávána díky Scovilleově stupnici, pojmenované po americkém chemikovi Wilburu L. Scovillem .

Ipřes její značnou nepřesnost díky lidskému faktoru v podobě ochutnavačů se dá mezi jednotlivými plody celkem dobře orientovat.  Ani se těm testovacím dobrovolníkům nedivím. Když si představím, že dotyčný nějak musel  změřit i kolik scovilleho jednotek (Scoville heat units-SHU) má čistý kapsaicin….

 

Mimochodem je to 15 000 000.

 

3595NzY.jpgPro srovnání ta nejpálivější paprička, kterou si v jídle můžete nechat naservírovat, roste v Indii v Ásamu a jmenuje se  Bhut Jolokia, má rovný 1 000 000 SHU.

 

Ani nevím, jak se její název vyslovuje. Je to jedno, jsem si totiž jistá, že kdyby potměšilý indický kuchař trochu přešvihnul dávku, už jazyk stejně nenajdete a budete se do smrti dorozumívat psanými vzkazy.

 

3597Mjc.jpgRed Savina habanero s 500 000 SHU a její milosrdnější příbuzné z rodiny habanero se zhruba poloviční pálivostí (250 000-300 000) dozrávají ze zelené barvy do žluté, oranžové nebo červené.

 

Dají se celkem úspěchem pěstovat doma, ve skleníku nebo na zahrádce. Neměly by chybět v mexických či španělských pokrmech.

 

Doporučuji zpracovávat v rukavicích.

 

 

O pár stupňů níž najdeme u nás dobře známé Piri piri (350 000).

Většinou jsou součástí  různých nálevů, sýrů nebo jako náplň oliv. Domov mají  v Mosambiku a nechybí  při přípravě tamních tradičních omáček a marinád.

 

3596MDk.jpgPaprička Bird´s eye, v překladu „ptačí oko“ vám možná oko vystřelí se svými 100 000 SHU.

Byla nalézána především v Kambodži a Laosu. Plody jsou jen 1-2cm veliké, připomínají tvarem třešinku a v asijské kuchyni jsou součástí studených salátů.

 

 

Papričky tabasco ( 50 000SHU) známe díky oblíbené omáčce nesoucí stejné jméno.

Rozhodující je jejich podíl v ní a tak nám mnohé omáčky ani nemusejí připadat tak likvidační, jak by se mohlo podle umístění těchto mršek na stupnici očekávat.

 

Odrůda Serrano ( 25 000SHU) je velmi výnosný druh chilli a pěstuje se ve sklenících po celém světě.

Je totiž nenáročná a málo náchylná k napadení škůdci.

Pro lepší představu je dobré uvést, že tradiční kulaté feferonky, které se u nás prodávají v sladkokyselém nálevu a hojně pěstují i na zahrádkách mají udávanou pálivost okolo 5 000 SHU.

 

Obdobně na tom jsou i papričky Jalapeňos, v restauracích u nás podávané plněné sýrem a pečené.

Letos se mi poštěstilo několikrát zakoupit feferonky podivné mýdlové chuti a rosolovité konzistence. Když jsem dnes narazila v zelinářství na čerstvé papričky habaneros, neváhala jsem ani minutu. Vypadaly roztomile jak plastová miniaturka kapií pro holčičí kuchyňku.

 

A to by nebylo mé sadisticky rozmlsané já, aby se nezaradovalo nad velkým množstvím semen ukrývajících se uvnitř. Jelikož jsem od loňska  živatelem středně velkých latifundií v zahrádkářské kolonii, hodlám se vrhnout na produkci habaneros.

 

Že tři sta tisíc jednotek? 

Nenechte se vylekat. Premiérové čatni z vlastní zahrádky hodlám věnovat  i s receptem redakci coby výhru do nějaké príma soutěže

 

Hyn sa ukáže.

 

ToraToraTora


Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“ on Facebook
Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.

Tak to navrhuji hned příští týden.

Zítra bude Víte kdo jsem o knížku a příští týden Víte kde jsem … líbilo by se Ti jako cena to čatni? Jinak článek bezva. Bavili jsme se tu i bez paprik.Laughing

Míša a redakce

Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x