Společnost

Margarín a hlad ve stínu pokroku

Úpadek tradiční domácí kuchyně si většinou spojujeme s několika posledními desetiletími a s masivním nástupem polotovarů do obchodů a pochopitelně na talíře. Jsem poslední, kdo bude obhajovat šlichty vzniklé průmyslovými laboratořemi před zemědělskými výpěstky.  

Zároveň nejsem příznivcem černobílých pohádek, ve kterých se co pět let mění záporní a kladní hrdinové jak fusekle.

 

Nejčastěji zmiňované produkty totiž nejsou vůbec výmyslem moderní doby.

 

Například bujón v kostce je vynálezem z poloviny devatenáctého století. Jmenoval se sice Liebigův masný extrakt, ale to nic nemění na faktu, že je s námi více jak 150 let.

 

Jen o třináct let mladší je ztužený tuk.

 

Ano, margarín se „narodil“ roku 1869.

 

10959YmY.jpg

Francouzský chemik Hippo­lyte Mége-Mouriés připravil na základě zadání císaře Na­poleona 111 první margarín.

 

V té době sužoval zemi nedostatek másla.

 

Císařovým úmyslem nebylo zrovna nakrmit masy hladovějících občanů jako spíš hladové vojsko.

 

Mége-Mouriés rozdělil hovězí lůj krystalizací na dvě frak­ce.

 

Kapalnější, která je velmi podobná mléčnému tuku, intenzívně promíchal s mlékem při tělesné teplotě krávy a výsledný produkt podobný smetaně zchladil ledovou vo­dou.

 

K výrobě byly použity i extrakty z vepřových žaludků a kravského vemene.

 

Snad proto se podařilo vyvinout výrobek, který svou chutí, vůní i konzistencí nejvíce připomínal máslo. I když pořád ještě na hony vzdáleně.

 

Kapénky tuku připomínali perlu, v řečtině margarités, a byl na světě i název. 

 

I přes silné přesvědčení o unikátnosti vynálezu se tehdy Mége Muriésovi nepodařilo na margarínu zbohatnout.

Svůj podnik odprodal obchodníkům s máslem. Margarín si dál razil cestu Evropou, ale oceán se mu překročit nepodařilo.

 

10962NmQ.jpg

 

Přeci jen máslo je máslo a lobby jsou lobby.

 

Když chemici objevili proces takzvané hydrogenace a začali ztužovat rostlinné tuky v laboratořích bez vemínek a žaludků, nastoupil margarín svou další voňavější a úspěšnější etapu a nakonec prorazil i ve spojených státech.

 

Přesto všechno byly náklady na jeho výrobu relativně vysoké, a proto nemohlo být ani řeči o nějaké margarínové revoluci či spáse hladovějících mas.

 

I tak ale pomalu postupoval pokrok v jeho výrobě a stával se chutnějším, voňavějším a stravitelnějším.

 

Zasáhla první světová válka.

 

10955ZGR.jpg

 

Hladové armády i obyvatelstvo trpící vleklou hospodářskou krizí byly znamením doby. Německo mělo v té době rozvinutý a vyspělý chemický průmysl. Margarín se stal běžnou součástí studené kuchyně, lidé si zvykli.

 

Roku 1930 se mezi margarínové velmoci připojil i Sovětský svaz, kde byl hlad sice tajným leč velmi naléhavým tématem.  Vznikl Moskevský margarínový závod. Ten byl v devadesátých letech odprodán společnosti Unilever stejně jako některé další podniky po celém světě.

 

10960ZTF.jpg

 

Tato společnost je výrobce margarínu od roku 1878!

A byla mezi prvními.

Na předních příčkách stojí dodnes.

 

Další válka, následná  krize…svět hladověl.

 

Nejen zbrojní průmysl, ale i potravinářsko-chemický zažíval boom.

 

K našemu užitku, či snad škodě?

Těžko říct.

 

10963NzI.jpg

 

V té době byly na výrobu a vývoj stále dokonalejšího margarínu  vydávány státní i soukromé prostředky v dosud nevídaném objemu.

 

Ne, nebudu soudcem mnohaletého sporu.

 

V průběhu let se škodlivé chemické reakce odbourávaly, technologie se vylepšovala, margarín se začal obohacovat vitamíny, byl objeven význam škodlivých transmastných kyselin a jejich izomerů a moudré hlavy snížily jejich obsah v margarínu.

 

Chuť a vůně se ještě víc přiblížila máslu a oproti němu se margarín především dobře roztírá ihned po vyjmutí z chladničky.

 

10961NjQ.jpg

 

Přemnožené lidstvo pomalu vyjídá planetu a každý třetí člověk trpí hlady.

Zemědělství se plácá někde mezi dotacemi a přebujelým importem.

 

Na druhou stranu, máslo je máslo.

 

S obsahem přirozených prospěšných látek je produktem chovatelství a mlékárenského průmyslu.  Voní jako samo nebe a dokáže povýšit krajíc chleba na božskou manu.

 

A taky se po něm kyne a bez tuku ho prostě neuděláte.

 

Dva nesmiřitelné tábory včele s dietology dodnes marně hledají odpověď, zda je lepší to či ono, jak je to s cholesterolem i s těmi kyselinami. Stejně rychle jako móda na přehlídkových molech se mění názory a kladné role v tomhle příběhu.

 

Příběh margarínu vypráví 150 let historie lidstva.

 

Vychvalovaný i zatracovaný. Byly do něj vkládány naděje i peněžní prostředky. Margarín se stal symbolem nejen moderního potravinářství a jeho hlavních otázek. Stal se především symbolem civilizace a jejího směřování.

 

Hladu ve stínu pokroku.

Politickým kolbištěm na krajíci chleba.

 

Však máme i Mezinárodní a evropskou margarínovou asociaci s jejich českou pododnoží. No řekněte, která jiná potravina to má.

 

Sama za sebe mám radši máslo.

 

10956ZDl.jpg

 

Kalorické, mastné, voňavé a chutné. Margarín však pro mne nejsou jen hloupé slogany z reklam. Je to zrcadlo novodobé historie.

 

U snídaně si tak mohu jen přát, aby lepší a lepší margarín vznikal skutečně jen z touhy výrobce po zisku nikoliv z politického tlaku poválečné hospodářské krize nakrmit opět hladovějící masy ať už kdekoliv na světě.

 

ToraToraTora


Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“ on Facebook
Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.

Hodnocení k článku

Komentáře - Napsat soukromou zprávu ZDE

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com