Společnost

Cesta do pravěku

0 Shares

Vědci se již nechali slyšet, že nás čeká patrně nejstudenější léto a aby toho nebylo málo, měli bychom se, dle nich, připravit na dobu ledovou. Nejnovější trend dietologů celebrit je paleodieta, tedy strava pračlověčí. Moudré hlavy v Rusku se snaží naklonovat mamuta. Na zahrádce pečlivě vytrhávám přesličku, dokud to jde jen rukama…

9938MjA.jpg

 

Není zřejmě daleko doba, kdy zase budou přesličky velké jako jedle.

Zkrátka pravěk se na nás řítí ze všech stran.

 

No jo, jako projekt jsme se Přírodě, pravda, trochu vymkli z rukou.

Ale proč hned hrozit dobou ledovou?

 

Minulý víkend mne naprosto uchvátil dětský den, který pořadatelé vedli v duchu Keltů.

 

Počasí nás sice týralo od začátku až do konce a celou dobu déšť nabíral na síle, i přesto se bavily nejen děti, ale i my, dospělí.

 

Pravda, druid přiřazoval stromy k datu narození z taháku, a když se junior chopil luku, chtěla jsem nechat vyklidit celý prostor zámecké zahrady.

 

Ale krom toho všeho bylo jedním z úkolů, které si děti osahaly i pečení chlebových placek.

 

Chutnaly jako nebe.

 

A tak jsem si řekla, proč hned skákat pro pazourek, když se můžeme nechat alespoň v kuchyni inspirovat dobou Keltů.

 

9941MTF.jpg

 

Obživa Keltů záležela hlavně na zemědělství.

 

Pěstovaly se obilniny jako pšenice, žito, oves a ječmen. Osvojili si také částečně chov skotu, vepřů a ovcí. Ostatní druhy masa Keltové považovali za nechutné a podávali je jen v nouzi.

 

Konzumovali ryby a také zajíci tvořili běžnou stravu v zemědělských oblastech, protože pro zajíce je tento biotop ideální.

 

Keltové zpracovávali mléko chovaných zvířat na tvaroh, smetanu, sýry i máslo.

Součástí jídelníčku byla i vejce.

Hlavní slovo měly suroviny pocházející z Bohyně země, zelenina, ovoce, ořechy, bylinky a houby.

 

Sladili především medem.

 

Z celozrnné mouky pekli zmíněné placky, ale i chleba. Existují mnohé polemiky o tom, zda dělali Keltové kvašený chléb, či ne. Proces kvašení totiž velice dobře znali z výroby piva, vína a medoviny.

 

Pivo se připravovalo z ječmene a někdy, v lepší jakosti, s přísadou z chmele. Do piva se také přidával kmín či jiné aromatické byliny, čímž získalo netradiční chuť.

 

Jednoduché lidové pivo se nazývalo korma.

 

Takové keltské hotové jídlo mohla tvořit například miska obilné kaše s vepřovou pečení na švestkách; kaše s křížalami slazená medem; nebo čočka povařená s kusy vepřového masa s chlebem.

 

K jednoduchým pokrmům patřily chlebové placky a sýr, zapité mlékem.

 

No řekněte, to není vůbec špatné.

 

Nejsou nám cizí z části proto, že Keltové měli na území, které obývali tisíciletou tradici a mnohé jejich zvyky přetrvávaly ještě dlouho ve středověku.

 

Prý je pověstná francouzská láska k jídlu a vynikající kuchyně pozůstatkem právě galských předků.

 

9939NzB.jpg

 

Pojďme se nechat inspirovat přírodou, chvíli nedělit zvířátka a kytičky, nemyslet na kilojouly a moudré rady dietologů včetně všech potravinových afér dneška.

 

Přijměme, to, co nabízí naše země, náš kraj a naše podnebí.

 

Naučme se dary přírody připravovat a vařit, abychom nebyli odkázání na jakési popráškované polotovary.

 

Vnímejme jídlo jako dar nikoliv samozřejmost.

 

I přes všechnu uspěchanost a starosti si dopřejte alespoň několikrát vycházku do lesa a nacpěte se tam malin, borůvek a jahod, nasbírejte houby a medvědí česnek.

 

Anebo pro začátek vyzkoušejte jako přílohu místo bramborové kaše báječné chlebové placky.

 

Připravte si chlebové těsto z celozrnné mouky.

Kdo umí kvásek, kdo neumí, použijte kvasnice.

Z vykynutého těsta vyválejte tenké placičky a ty posypte bylinkami.

 

9943YjA.jpg

 

Naprosto úžasný je rozmarýn, tymián nebo majoránka.

Válečkem sypání trochu zatlačte do těsta a šup s tím na rozpálený plát kamínek.

 

9944MmJ.jpg

 

Pokud žijete v době radiátorové, použijte suchou pánev s nepřilnavým povrchem, výsledek bude zaručeně stejný.

 

Opečte z obou stran a podávejte jako přílohu k masu, sýru nebo jen tak potřené medem.

 

9945ZTd.jpg


 

Pokud jste na sladké, vyzkoušejte takzvaný scones.

 

Jsou to koláčky z 3 hrnečků mouky, 1 hrnku podmáslí a 1a půl lžičky kypřícího prášku.

 

Smícháním získáte měkké těsto, ze kterého po vyválení na 1,5cm silný plát vykrajujete kulatým tvořítkem kolečka.

 

Koláčky se následně pečou do zlatova a podávají s džemem.

 

9942MzI.jpg


 

Pro svátek Samhain vyzkoušejte colcannon.

 

Používá se k věštění.

 

Osoba, která ve své porci najde náprstek, se neprovdá, knoflík je pro svobodného mládence, prsten označuje sňatek a mince ukazuje na blahobyt.

 

4 šálky rozmačkaných brambor

2 a 1/2 šálku zelí

1/2 šálku másla

1/2 šálku smetany

3/4 šálku jemně nakrájeného a osmažené cibule

1/4 lžičky soli

1/8lžičky bílého pepře

1 náprstek

1 knoflík

1 prsten

1 mince

 

Ve velké pánvi na vaření smíchejte a vařte na mírném ohni všechny ingredience kromě zelí, náprstku, knoflíku, prstenu a mince.

 

Zmírněte oheň a přidejte nakrájené zelí.

 

Občas zamíchejte a zahřívejte, dokud se směs neprohřeje tak, aby se dalo jíst. Nakonec vhod’te náprstek, knoflík, prsten a minci.

 

Dobře zamíchejte a podávejte.

 

Uvedené množství je na osm porcí.

 

9940Nzk.jpg

 

Přeji příjemnou zábavu wink

 

Ať tak či onak, keltská tradice je mi rozhodně bližší než novodobé studie a marketingové tahy prodejců.

 

Sice nezahodím svou věrnostní kartičku do supermarketu, ale minimálně si čas od času odskočíme v kuchyni do tajemného světa druidů, Asterixe a Obelixe.

 

Dneska si dáme k večeři placky s dušeným špenátem a smetanou.

 

Špenát jako jediná zelenina si totiž v tomhle psím počasí libuje.

 

A budu doufat, že mi neshnije zbytek a vyzkouším ještě letos nějaký další galský recept.

 

ToraToraTora


Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“ on Facebook
Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.

Hodnocení k článku

Komentáře -Napsat soukromou zprávu můžete jako přihlášení vpravo v části: Soukromé zprávy.

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com