Detail příspěvku: Bílé dilema

Views: 28

Každé ráno a každé odpoledne se opakuje stejný scénář. Někdo z rodiny stojí u lednice a zírá do ní jak turista do propasti, aby po nekonečně mrazivé půlhodině prohlásil: „ Tady nic není.“ jsem v jádru dobrý člověk, a tak smířlivě hledám řešení: „ A na co bys měl chuť?“ Beru to jako řečnickou otázku. Protože vím, že v lednici je šunka, dva druhy sýra, paštika, tavený sýr, máslo, …

džem, jogurty, pomazánka a minimálně jedny rybičky v oleji. Čekám trpělivě na odpověď připravena triumfovat pestrou nabídkou z obsahu ledového srdce naší domácnosti.

 

Odpovědí mi je: „Něco dobrýho by nebylo?“

 

Víte, zkoušela jsem už několikrát argumentovat tím, že všechno v té lednici je dobré a dokonce jsem demonstrativně nacpala do pusy několik kousků od každého, aby věděli, že je to poživatelné a dokonce vynikající. Ale ani mé slastné hekání je nikdy nepřesvědčilo, že je cokoliv z toho lepší než jejich kyselý výraz ve stylu, že ani ve svém pokročilém věku nejsem schopna něčeho tak triviálního, jako je koupit „prostě něco dobrýho“.

 

22416OTE.jpg

 

Nebudu je přesvědčovat o své způsobilosti.

 

Zvedám telefon:

„Hele jsem zrovna ve městě a ještě půjdu nakoupit. Co chcete koupit ke snídani?” 

„Jablka…“ odvětí dcera po dlouhém přemítání.

“No, ty ti asi nebudou stačit ke snídani, a pokud  ano, tak ke svačině už vůbec ne.“

„Hm, to asi ne,“ dává mi zapravdu: „ tak kup něco dobrýho.“ 

 

Kdyby mi někdo dal pětikačku pokaždé, když jsem tohle slyšela, tak mám teď vilu v Bubenči a bavoráka v garáži.

Takže nakoupím od všeho něco, přihodím ještě müsli, ovesnou kaši, jablka….abych druhý den opět slyšela z útrob lednice hlas nějakého chytrého čumila: „Tady nic není.“

 

Pokud si myslíte, že tohle se odehrává jen u snídaně, tak jste na omylu.

 

Naštěstí děti obědvají ve škole, kde jsou kuchařky hluché vůči názorům dětí již od dob Marie Terezie. Vše podstatné si tak nechávají k večeři.

 

A že mi občas dojdou nápady.

 

Tedy mě docházejí nápady celkem permanentně. Bez ohledu na to, jestli jsem recept vyšťourala z historické kuchařky nebo mi ho nakukal Zdeněk Pohlreich, vždycky se najde u stolu někdo, kdo prohlásí obligátní: „Zase maso?“ nebo: „zase zelenina?“. A ještě lepší: „Proč jíme furt palačinky?“  anebo „Už zase kuře? Furt jíme kuře!“ bez ohledu na fakt, že nemůžeme jíst furt kuře, protože jíme furt palačinky.

 

22415M2N.jpg

 

„Co byste chtěli k večeři?“ ptám se rozverně vědoma si toho, jaká bude odpověď. „Něco dobrýho uvař.“

 

„Ne, mám nápad,“ políbila mne múza na čelíčko: „ Dneska uvařím něco hnusnýho, aby se to trochu prostřídalo. Přeci jen pestrost by ve stravě měla být.“

 

22414ZmU.jpg

 

„Ale to bylo včera,“ zaprotestoval syn. Hmmm, bude segedín.

 

Jejich odboj je vytrvalý, že by se mnohé gerilové skupiny mohly od nich učit. Ani segedín, rajská nebo slepice na paprice je nepřinutí k tomu, aby „něco dobrýho“ definovaly. Tedy vyjma synka, v kterém se nám rodí patrně gurmán, protože zásadně touží po krevetovém rizotu a mušlích s lanýži.

 

A pak se to stalo.

 

Jednoho dne…už jsem to ani nečekala…. Čenichali v kuchyni, tak jako vždycky.

 

„Co děláš? Bude buchta?“

„Jo, neboj, bude dobrá.“

„Víš co,“zasnil se mlsně Tomášek: “Upeč margotkovou.“ A bylo to.

Ta chvíle, kdy jejich chutě získaly jméno. Když děti zasedly ke stolu a prostě snědly jídlo…

 

Je mi jasné, že zítra budou zase hledat prostě něco dobrého.

 

Když najdou, je to fajn.


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Avatar
Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve VODNÁŘI. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Ferdinand je starogermánského původu. Jeho základ nalezneme u jména Fridunant, což se překládá jako „ten, který se připravuje k jízdě“. Ferdinand je tak pozdější, lépe vyslovitelná varianta. Jde vlastně o zjednodušeného Fridunanta. A je to logické, vždyť zkuste vyslovit Fridunant… to je Ferdinand lepší. A takových máme v ČR 1658.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 217
  • 353
  • 37 781
  • 359 787
  • 2 462 363
  • 3 795
  • 28
  • 1 859
0 Shares
Share
Tweet