Detail příspěvku: Upeč třeba bezlepkový chleba

Upeč třeba bezlepkový chleba

autor: | Zář 11, 2023 | Rodina a Drobotina, Společnost | 0 komentářů

Návštěvy: 128

V posledních deseti letech usnadnila držení bezlepkové diety dobrá dostupnost bezlepkových výrobků na trhu. Tyto speciální potraviny již vyhledává z nutnosti na doporučení lékaře, či dobrovolně jako životní styl, tolik zákazníků, že se výrobcům vyplatí si tyto zákazníky hýčkat.

V supermarketech a v prodejnách zdravé výživy je možné najít celý sortiment chlebů a slaného pečiva, baget, hamburgerových bulek i sladkého pečiva. Vedle trvanlivého pečiva je dostupné i čerstvé. Nevýhodou trvanlivého jsou přidané látky. Nevýhodou čerstvého je jeho vyšší cena. Pro někoho také mohou představovat problém obsažené ingredience. Lidé s alergií na lepek či s celiakií – rozdíl mezi těmito skupinami lze nalézt například ve článku Neměj z lepku depku – mají často i jiné potravinové alergie. Musí se vyhýbat například laktóze, vejcím, semínkům a ořechům.

kvásek

kvásek

Může to být impulzem k tomu upéci si chleba vlastní. Nejjednodušší recept, který není z předpřipravené směsi, ale z bezlepkové mouky či více druhů mouk dle vlastní preference, je následující:

Tři hrnky bezlepkové mouky se smíchají se lžičkou soli, lžičkou xanthanu a půl lžičkou sušeného droždí. Tyto suché ingredience se promíchají. Do směsi se postupně přilévá jeden a půl hrnku vody. Po promíchání dáme těsto do mísy přes noc kynout zakryté fólií nebo mikrotenovým sáčkem. Ráno přendáme do ošatky, kde může další tři hodiny kynout. Poté přendáme na plech a upečeme v předehřáté troubě. Pečení na 220 stupňů trvá zhruba hodinu.

Xanthan je polysacharid, který se používá na zahuštění. Nejen do bezlepkového pečiva, ale třeba také do jogurtů nebo sýrů.

Pečení kniha

Pokud tento recept nepředstavuje žádnou výzvu a je příliš jednoduchý, pak výborným pomocníkem může být kniha Bezlepkové kváskové pečení od autorky Gabriely Hradecké.

Kniha se primárně věnuje bezlepkovému kvásku, jeho vytvoření, krmení, uchovávání a použití při výrobě bezlepkového chleba. Už pro tento velmi přesně a názorně popsaný proces včetně přesných názvů přísad stojí za to knihu pročíst.

Ke konci knihy jsou uvedeny recepty, ze kterých si vybere každý. Receptů je celkem osm na slané chleby a jeden i na sladkou variantu, chuťově podobnou vánočce. Mezi recepty jsou chleby s použitím různých druhů bezlepkové mouky, s přidanými semínky i bez, s přídavkem jogurtu, ovesných vloček, rýže. V některých receptech je použito jako zahušťovadlo psyllium. V mnoha chlebech autorka pracuje s moukou od dodavatele Schär, konkrétně směsí B. Tato směs však obsahuje protein z vlčího bobu, někomu tedy nemusí vyhovovat.

Kniha samozřejmě pracuje s vlastním vypěstovaným kváskem. Vzhledem k náročnosti procesu možná někdo raději koupí. Na trhu je například rýžový kvásek či kvásek pohankový. Čerstvý kvásek jde také nahradit sušeným.

Hodně zdaru při pečení!

Milá Míla

 

 

 

 

 

Článek pro vás napsala:

Míla mila
Míla mila
Má ráda vodu a hory a obvykle je myšlenkami jinde, než tělem.
Zvoňte dlouze! Příroda léčí a knihy jsou kamarádi, kteří mají vždycky čas. Když je smutná, šije a fotí.
Hrozně ráda by mluvila s Terry Pratchettem, ale ten si už povídá s Janem Kantůrkem. Kéž bych je mohla slyšet.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jaroslav je jméno původem slovanské. Jeho základ lze nalézt ve slovech „jaryj“ (skotačivý, energický) a „slav“ (důležitý, významný), takže Jaryjslav. Doslova to znamená „energická síla“, „silná energie“, Ze stejného základu „jaryj“ se vyvinulo pak i jaro. Jaroslav se tak dá dnes volně přeložit, jako „ten, kdo má energii jara“, či „jaro oslavující“. V ČR je 205 561 takto skotačivých jarních chlapců.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 1 259
  • 396
  • 24 314
  • 360 080
  • 2 423 295
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet