Views: 25
Vsadím se, že mnohé, co vám teď povím, jste o tomto klasikovi mezi kořením, netušili. Obyčejné kuličky nebo prášek, který nechybí vedle slánky na žádném stole, je ve skutečnosti chlapík s dlouhou pamětí. Dnes už by na vás asi koukali u kasy divně, ale dřív měl stejnou funkci, jako dnešní pětistovka …
Ano, v Evropě byl dlouhá staletí pepř platidlem a byl ceněn stejně jako zlato.
Římští lékaři si hned po těch indických všimli, že když lidé požívají pepř, mnohem víc jedí.
Dnes o jeho schopnosti podporovat chuť k jídlu také dobře víme. Ale neobjevili jsme Ameriku. Na nechutenství a k podpoře trávení se užíval ještě dřív, než se narodil Ježíšek.
Pepř, jinými slovy, těmi latinskými, Piper nigrum, vypadá trochu jako rybíz.
Kvete bílými malými kvítky, které visí jako hrozny.
Má rád vlhko a polostín. Líbí se mu tropické klima monzunových lesů Malabarského pobřeží v jižní Indii, ale pěstuje se i ve Vietnamu, na Sumatře, Jávě, v Thajsku a třeba na Filipínách.
Pepřovník rodí dvakrát i třikrát do roka a sklízí se v různých stadiích zralosti, podle toho, jaký pepř z něho chceme mít.
Černý pepř
Jsou vlastně nedozrálé bobule, které se trhají na jaře a v létě. Kuličky se pak skladují několik dní na hromadách, aby se zapařily. Potom se suší na slunci, až z toho zčernají.
Čím je pepř kvalitnější, tím jsou bobule těžší.
Takže když vám v polévce pepř neklesá, není kvalitní.
Bílý pepř
To jsou úplně zralé bobule, které se napřed máčejí ve vodě, aby se odloupla slupka. Zbude bílé zrno a to se pak také suší.
Bílý pepř je víc voňavý, míň pálivý a víc drahý.
Zelený pepř
Zase nedozrálé bobule, ale naložené do slaného nebo octového nálevu, aby si pak při sušení zachovaly barvu.
Růžový pepř
Je zralý, vlastně úplně přírodní a skoro se neupravuje. Je to pepř i se slupkou, je voňavý, skoro nepálí a je dost drahý.
Recept, který jsem vám vybrala je můj vlastní.
Srdíčka na pepři
Vepřové srdce odblaním a nakájím na kostičky.
Ty pak narychlo osmahnu na cibulce a špeku, opepřím, trochu okmínuji, přidám nasekaný česnek a zaliji to vodou. To všechno v papiňáku, který pak uzavřu. Takhle srdíčka zrdousím zhruba 40 minut.
Potom zahustím maličko jíškou a je to.
Výtečné jsou k tomu bramborové knedlíky.
Pepř ve zdraví
Pepř obsahuje vedle stimulačních látek také piperin, který dráždí sliznici a podporuje trávení. Dobře působí na metabolismus i srdeční činnost.
Pomáhá při trávení mastných jídel a nutí žaludek, aby pracoval. V přiměřených dávkách je pepř zdravý.
V nadměrných škodí a děti by neměly pepřit vůbec.
Pozor na pepř by si měli dávat lidé, kteří mají potíže s ledvinami a vysokým tlakem.
Také jsem se dozvěděla, že pepř by se neměl používat spolu s octem.
To je blbé, protože si bez této kombinace neumím představit okurkový salát.
Magické užití
Pepř je kořením boha Marse.
Je to tedy rostlina, jejímž patronem je sám bůh války. Odjakživa je to koření akce, bojovnosti, ochrany před útokem a je v tom celkem dobrý.
Lidé dřív sypali pepř kolem domu v případě, že se báli uhranutí, kletby a zlých energií.
Je to i koření útočné, takže asistovalo i tam, kde se pořádaly docela nepěkné rituály.
Lze ho ale použít i k mírovým účelům.
Například člověk, který je neprůbojný a každý si z něho dělá rohožku, by měl nosit v kapse pár kuliček pepře.
Bude pak asertivnější.
Pepř nasypaný nechtěné návštěvě nenápadně do boty způsobí, že už nás návštěvník nebude moc navštěvovat.
Pěji vám pěkný den a pepří zdar!
Minule:
BADYÁN
BAZALKA
BOBKOVÝ LIST
DOBROMYSL
ESTRAGON
MAJORÁNKA
MUŠKÁTOVÝ KVĚT A OŘÍŠEK
NOVÉ KOŘENÍ
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.