Je to další koření, kterému se často komolí jméno. Koriandr má v rodném listě, Coriandrum sativum a je velice nerad, když se mu říká „koliandr“. Tak se tahle jednoletá rostlinka odedávna pěstovaná v Indii a v Egyptě vážně nejmenuje. U nás není tak obvyklá, ale měla by být. Až se totiž dozvíte, co všechno dokáže, jistě k ní nebudete přistupovat vlažně…
Na koriandru je poživatelné a také velice upotřebitelné úplně všechno.
Semínka, lístky i kořen. A každá tato část má své specifické aroma i chuť.
Lístky chutnají trochu anýzu, semínka jsou zvláštně nasládlá a trochu připomínají pomerančovou kůru a kořen je trochu silnější verzí listu.
Koriandr je odjakživa jednou ze základních součástí nám známého kari koření.
V mexické, arabské i indické kuchyni je koriandr jako doma.
V našich končinách známe koriandr předně od našich babiček, které ho často přidávaly do chleba, aby byl stravitelnější.
Koriandr asistuje při nakládání hub, červené řepy, je klasickou přísadou do perníku, ale také jehněčího masa a kdo máte doma směs koření na ryby, pak v něm máte dozajista i koriandr.
A protože menu opatřené koriandrem určitě nechybí v Indii, je i následují pokrm indický.
Jmenuje se Malai Kofta
Jsou to smažené indické tvarohové knedlíky
1 šálek strouhaného sýra Paneer. Krajně lze použít i strouhaný tvaroh, nebo rozpatlat lučinu.
(Mimochodem, recept na výtečnou domácí lučinu je v Ranní kávě)
2 velké brambory, vařené, oloupané a dobře rozmačkané
1 cibule, velmi jemně nasekaná
2 lžíce koriandru
2 lžíce mléka (pokud použijete lučinu, už mléko nedávejte)
Trocha strouhanky
2 lžíce kukuřičné mouky (působí jako pojivo při smažení)
1-2 lžíce rozinek
sůl dle chuti
Z uvedených ingrediencí, nejlépe rukama (Jídlo má rádo, když se ho člověk s láskou dotýká. Lépe pak chutná. Vážně) vypracujeme koule, velké asi jako menší vajíčko. Pokud se lepí, přidáme strouhanku, nebo kukuřičnou mouku.
Koule pak usmažíme v kvalitním oleji, (v mém případě na buďto vepřovém, nebo kuřecím sádle).
V Indii vám k Malai kofta dají dva možné druhy omáčky.
Buďto rajskou, která je ale poměrně ostřejší, než ta naše a je v ní paprika (lze klidně vyrobit), nebo smetanovou, ve které je cibule a je strašně dobrá.
(Je to vlastně jednoduše osmažená cibule na kroužky, okořeněná koriandrem s trochou česneku a nakonec se zalije šlehačkou, osolí a špetku zahustí)
Koule se ale dají použít jako příloha k lecčemu, to je na vás.
Já si je umím představit třeba i k dušenému, nebo pečenému masu.
Květ koriandru patří bohyni Frigg
Je to manželka nejvyššího boha severské mytologie Odina a matka boha Baldra, který se stal miláčkem bohů, pro svoji inteligenci a milou povahu.
Když po zásahu a lsti boha Lokiho skončil Baldr v podsvětí, kam s ním odešla i jeho věrná žena, udělala Frigg všechno možné, aby ho dostala zpět.
Prozatím se jí to nepodařilo.
Frigg je patronkou zamilovaných žen, maminek a také rodiček.
Ne nadarmo jí právě koriandr patří.
Říká se totiž, že která žena bude v těhotenství kořenit svá jídla koriandrem, ta se stane matkou velice chytrého děťátka.
Koriandr, respektive odvar z jeho semínek je prý také velice účinným lékem na kocovinu.
Koriandr ve zdraví
Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím příznivě ovlivňuje trávení. Čaj z koriandru se používá při bolestech břicha a pocitu plnosti.
Z listů koriandru izolovali vědci sloučeninu dodecanal.
Ta je velmi účinná při boji se salmonelou.
Dokonce dvojnásob účinná než běžně používaná antibiotika.
Koriandrové obklady pak pomáhají při revmatických potížích kloubů a mírní i jejich otoky. Je výtečný na vředy.
Magické užití
Naši předkové věřili v přímo zázračnou ochrannou moc koriandrových semen. Proto nesměl koriandr chybět na žádné zahradě, protože dům ochraňoval před zlem.
Koriandrový svazeček se zase věšel nad kamna, protože přinášel klid, bezpečí a dostatek jídla.
Semínka koriandru nošená v kapsách kalhot či obleku, prý zahání bolesti hlavy.
V magii lásky se pak při rituálech mazaly koriandrem svíce a semínka byla součástí nápojů lásky, které byly také slabým afrodiziakem.
Mimochodem, žena, která hledá muže, by si měla dát váček s koriandrem do kabelky.
Ještě vám přijde koriandr doma nahraditelný?
Minule:
BADYÁN
BAZALKA
BOBKOVÝ LIST
DOBROMYSL
ESTRAGON
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.