Views: 642
Pradědečkem dnešní generace kmínu si kořenil potravu už člověk v době kamenné. Ano, tak je tohle všeobecně známé koření s námi dlouho. A přesto, že si bez něho neumíme představit kdejaký pokrm, chlebem počínaje a husou konče, sním svůj klobouk, (pokmínovaný), jestli jste všechno, co se o něm teď dozvíte, před tím věděli…
Informací, že se vedle papriky, pepře a majoránky, ke kterým také dojdu, jedná o nepoužívanější koření na světě, vás asi neohromím.
Jeho latinskou variantou názvu Carum carvi, už asi vůbec ne.
Možná bych lehce zaujala tím, že málokterý orientální parfém se dodnes obejde bez kmínového oleje.
To, že je léčivý asi také víte.
Zkusím tedy těžší kalibr.
Kdo z vás dává k bramborám při vaření kmín?
Odpovím si sama, asi málokdo ne.
A proč to děláme, víme?
Aby měly lepší chuť?
Asi taky, ale předně tam má být ze zdravotních důvodů!
Totiž brambory, zvláště pak v zimě obsahují látku zvanou solanin, což je látka toxická. Kmín je pak velice účinnou protilátkou proti působení solaninu v lidském organismu.
Aha?
A jdu dál…
Vůně kmínu zlepšuje koncentraci a paměť.
Pro učení třeba na zkoušky, je ideální si občas čichnout kmínu a učení poleze do hlavy samo, navíc se tam lépe usadí.
Po kmínu se nikdo netoulá
Tedy, určitě ne zvířata.
Například chovatelé holubů budou přísahat, že jejich dobří holubi se vrací proto, že mají v holubníku kmínový bochánek.
Také prasata se netoulají, dostanou-li kmín do krmení.
No a v dávných dobách ženy dávaly svým milým do kapes kmín, aby nechodili za jinými. To ostatně souvisí s výše uvedeným, neb muž umí být pěkný kanec. Logicky ale jenom ten, který nemá v kapse kmín.
Dobré ne?
Tak teď nějaký ten zajímavý pokrm
Co třeba domácí kebab?
Asi kilo kvalitního mletého hovězího masa
½ šálku jemně nasekané nebo strouhané cibule
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
¼ lžičky pepře
1 lžička soli
¼ šálku bílého jogurtu
1 lžička vinného octa
Olej
Vložte maso do mísy, přidejte cibuli, zázvor, kmín, koriandr, pepř, sůl, jogurt a ocet, a dobře promíchejte rukama.
Pak dejte kouli asi na hodinu do lednice odpočinout.
Navlhčenýma rukama pak dělejte napřed kuličky a pak je zplacaťte a palcem udělejte ďůlek.
Lze je připravit buďto na grilu, nebo osmažit na pánvi na kvalitním oleji.
Namísto hovězího masa můžete použít i mleté libové vepřové.
Kmín ve zdraví
Kmínovým odvarem si naši předkové mazali hlavy, pokud měli pleš. Nevím, jestli byl kmín účinnější, než Bierhanzlova mast, ale je dodnes součástí přípravků na ozdravení vlasových kořínků.
Kmín je dobrý proti nadýmání a zvyšuje chuť k jídlu.
Pomáhá trávit těžká jídla. Hlavně pomáhá trávit tuk v potravě. Možná je to důvod, proč se i na kachnu či onu husičku tak dobře hodí. (Spolu s jablkem zašitým do husy či kachny, je to hotový gurmánský zážitek. (už mám hlad.)
Odvar z kmínu pravidelně pitý, prý prodlužuje život.
No vida.
Magické užití
Tak vedle onoho velice praktického využití v pánské kapse, má kmín v magii funkci především ochrannou.
Sáček s kmínem se dával vojákům, aby se jim vyhýbaly kulky a oni se vrátili pořádku domů. Kmín je ochranným vykuřovadlem proti zlým duchům, démonům a jiným potvorám.
Dětem se pod postýlky kladla rostlinka kmínu, aby se od nich držely dál choroby a aby je ve spánku nedusily můry.
Pokud šel člověk na setkání s někým, kdo je nepoctivý, sloužila snítka kmínu jako ochrana před podvodem.
Dokonce se říká, že kdo si odvarem z kmínu pomaže čelo a víčka, uvidí člověka takového jaký je.
(To mi připomíná brýle z jedné pohádky. To bych snad ani nechtěla).
V každém případě, je kmín nejen neodmyslitelnou součástí naší poličky s kořením, ale také velice zajímavou a mnohostrannou rostlinkou.
Minule:
BADYÁN
BAZALKA
BOBKOVÝ LIST
DOBROMYSL
ESTRAGON
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.