Views: 48
Myslíte, že vás chci jen tak nalákat, na informaci, že si osmnáctiletý faraon oblíbil kančí pečínku, u které logicky jalovec nemůže chybět, a že se u jeho mumie povalovalo i kus kňoura? A že ne! Hodlám vás ohromit ještě víc. Jalovec se používá, jak víme, k nakládání masa. Ano, správně, i Tutanchamon byl do něho naložen…
No, to jsem sice maličko přehnala, ale rozhodně je pravda, že se už ve starém Egyptě používal jalovec jak v kuchyni, tak v medicíně a rovněž i k balzamování těl zesnulých.
A koš s plody jalovce byl doopravdy nalezen i v Tutanchamonově hrobce.
Je to také jedno z nejstarších koření na světě. A můžeme se podívat do Evropy, do starověkého Říma, mezi Germány, Slovany i Kelty.
Jalovec je nasládlý a voní po pryskyřici.
My ho známe hlavně jako nezbytnou součást směsi koření na zvěřinu nebo když maso nakládáme, ale třeba Němci ho dávají i do zelí.
Když jalovcem okořeníme obyčejné kuře, bude chutnat po zrovna uloveném bažantovi.
Čerstvá zvěřina se do něho přímo balí aby, jak říkají mistři, „dozrála“. Mimochodem, tady je dobře použít i červené víno.
V životě jsem nejedla lahodnějšího zajíce, než připravil jeden známý lesník, kterého znala moje maminka.
Bylo to prvně v mém životě, kdy jsem snědla čtyři knedlíky. Bylo mi dvanáct a trpěla jsem nechutenstvím. Ani nevím, jak to udělal, ale dokázal, že jsem jedla s chutí.
Zřejmě to udělal ten jalovec.
Tady je jeden jalovcový zajícový recepis:
Nevím, jestli to je ten samý, co jsem jedla, tento jsem našla tady:
www.receptyonline.cz/recept–zajic-na-smetane
1 ks | zajíc |
2 ks | cibule |
1 ks | citrón |
100 g | slaniny |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
20 g | mouky |
20 g | másla |
250 ml | smetany |
1 lžíce | octa |
celý pepř | |
bobkový list | |
jalovec | |
tymián | |
černý mletý pepř | |
nové koření | |
cukr | |
sůl | |
zavařené brusinky nebo červený rybíz na zdobení |
1. Zajíce očistíme, odblaníme a naporcujeme
2. Slaninu nakrájíme na klínky a pak maso prošpikujeme, opepříme a osolíme (staršího zajíce uložíme do olejového nálevu s kořením a necháme až 3 dny odležet)
3. Zajíce orestujeme ze všech stran na oleji, maso vyjmeme a v oleji ještě orestujeme očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev, celer a petržel
4. Přidáme nový koření (4 kuličky), celý pepř 2-3 kuličky, bobkový list(3listy), jalovec (špetku) a tymián (špetku)
5. Nakonec vmícháme na drobno pokrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova
6. Vše zastříkneme octem, přidáme oloupaný a na plátky nakrájený citron (půlku jednoho kusu) a zalijeme vodou
7. Vložíme zpět orestované maso a osolíme, přiklopené pečeme (175 °C) do měkka, během pečení podléváme zajíce teplou vodou a přeléváme výpekem
8. Připravíme světlou máslovou jíšku, maso vytáhneme a dobře rozšlehanou jíšku ve výpeku povaříme cca 20 minut
9. Zjemníme smetanou, dochutíme octem, cukrem a solí a již jen krátce povaříme
10. Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník a zajíce v omáčce krátce prohřejeme
11. Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme citronem, brusinkami nebo červeným rybízem a posekanou petrželkou.
Vliv na zdraví
Jalovec léčí kudy se koulí. A koulí se, protože je kulatý.
Léčivé kuličky.
Jalovec obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a dalších životabudičů, které umí, nebo spíše pomáhají zahnat i mor. Kromě moru se pak jalovec dodnes používá jako výtečný antibakteriální prostředek jak vnitřně tak i vně a dobře si poradí s nemocemi močových cest a ledvin.
Těžko si také bez něho představíme Gin nebo Borovičku.
Jalovec slyší i na latinské jméno Juniperus communis.
Magické užití:
Ve starých knihách se dočteme, že jalovec je tady především od ochrany a to snad všeho druhu. Počínaje ochranou před zlobou, divokou zvěří, duchy, démony, kletbami, hady, štíry, krupobitím a mimo jiné, je skvělou ochranou majetku proti odcizení.
Směle si ho můžete dát i do auta a zavedení mágové budou přísahat, že nepotřebujete alarm. Takovou má sílu.
No, já bych alarm nechala, ale jalovec v autě máme taky.
To proto, že alarmy umí zloději vypnout. Jalovec ne. Tomáš neví, že máme v autě tři kuličky, protože jsem je dovedně skryla.
Auto zatím skutečně nikdo neukradl.
Mimochodem, jalovcová koupel uspává a uklidňuje a tři kuličky jalovce v polštáři zaženou noční můry.
Přemíra borovičky nebo ginu ovšem způsobuje kocovinu
Energeticky patří jalovec ohni.
Astrologicky pak Lvům.
Už vím, proč mi tak chutnal ten zajíc.
Minule:
ANÝZ
BADYÁN
BAZALKA
BOBKOVÝ LIST
DOBROMYSL
ESTRAGON
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.