Views: 42
No tak už se nezlobme, že nám sem amíci nasadili jejich prapodivné svátky, které pravidelně zajišťují obchodníkům žně. Nejinak je tomu s Halloweenem. Sama jsem mu na chuť moc nepřišla, mám radši naše pochmurné Dušičky s rozkvetlými hřbitovy a svíčkami na stélách, které provází duše z očistce do nebe. Ale miluji vydlabané dýně, jejichž barva září za dne, světýlko v noci a kreativitu, kterou někteří věnují právě jejich zdobení. Navíc dýně je sama o sobě naprosto báječná zelenina.
Tenkrát to Kolumbus myslel dobře, když Ameriku objevil.
Chtěl zkratku do Indie pro levnější koření. Nakonec přivezl chlebovník, aby nasytil chudé masy a tabák, protože netušil, jak to žere plíce.
A taky máme díky němu morčátka, rajčata a spoustu jiných úžasných věcí.
Přivezl také semena tykví.
Ty se staly ohromným hitem. Paradoxně je domovem tykve dálný východ. Do čeledi tykvovitých patří nejen tykve a dýně, ale i okurky, melouny, cukety a patizony. Nicméně námořníci rychle pochopili, že jde o zeleninu výživnou, trvanlivou a nic tak nebránilo masovému rozšířená tykvovité rodiny na starém kontinentu.
Zůstaňme jen u dýní.
V našich podmínkách lze vypěstovat mnoho druhů dýně. Od obří po muškátovou nebo stále oblíbenější Hokkaidó.
Alespoň já ji mám určitě nejradši. Zaprvé ji unese i malé dítě a nemusí se před konzumací loupat.
Nezapomenu, jak maminka na zahrádce zasadila jeden rok Goliáše. Urodily se sice jen dva kousky, ale ty musely být předporcovány přímo na záhonu, aby s nimi vůbec někdo pohnul.
Dýňové kompoty mi vnucuje dodnes, kdykoliv se vidíme.
Indiáni moc dobře věděli, jaký poklad v dýni mají.
Látky obsažené v dýni pomáhají s léčbou trávící soustavy, štítné žlázy, slinivky, posilují imunitu a hojení ran. Váže na sebe toxiny, takže je doporučována při onemocnění ledvin. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Dokonce prý hubí střevní parazity.
Obsahuje také velké množství vitamínů a minerálů, především A,B,D,E,K, zinek, sodík, draslík, železo, fosfor, hořčík a betakaroten.
Na trávení pozitivně působí i velké množství vlákniny.
A není řeč jen o dužině.
Semínka jsou hotovým balzámem na naše zdraví díky obsahu omega3 mastných kyselin. Navíc působí na zánět močového měchýře, jako prevence rakoviny prostaty a antidepresivum.
Vysoký obsah zinku urychluje hojení ran, podílí se na kvalitě nehtů a vlasů.
Zkrátka spousta hodně dobrých důvodů, proč si vychutnat dýně. Právě teď, když jejich sezóna vrcholí, je ten nejlepší čas.
Musím říct, že jsem byla dlouho s touto zeleninou na kordy.
Znala jsem ji převážně právě z kompotů, kdy se pečlivě přelita ananasovým aroma tvářila jako ananasový kompot. Chutnalo mi to.
Pak jsem ale byla svědkem několika pokusů zamaskovat dýni v mém oblíbeném jídle.
To ne, to mi nedělejte.
Mám ráda, když sekaná je sekaná a bramborová kaše z brambor. Není nad pestrou stravu. Jenže když jste zakrojili dvacetikilovou dýni, musela se zkrátka spotřebovat. A kompoty se pořád jíst nedají.
Pak jsem objevila Hokkaidó a muškátové dýně.
Polévku z nich miluje celá rodina včetně mě. Není nic jednoduššího, než povařit dýni, brambor, ochutit tymiánem, solí a špetkou muškátu. Tyčový mixér vykouzlí krém za okamžik a na podzim si neumím představit chutnější sezónní polévku.
Jestli chcete efektivní tečku na závěr, opečte ještě dýňová semínka na sucho na pánvi a do polévky je nasypte.
Frajeřit se dá i se lžící zakysané smetany.
Hodně jednoduchá pochoutka jsou i měsíčky této dýně opečené na plechu jen přelité olivovým olejem a proložené snítkou rozmarýnu.
Troška soli a urvou vám za ně ruce.
Úplně jinou kapitolou jsou okrasné tykvičky, které jsou symbolem dýňové sezóny.
Na těch si nepochutnáte. I když, po dvou hodinkách v papiňáku, by možná byly stravitelné.
Ale to asi cokoliv.
Vždycky jsem měla za to, že jsou trošku takovým mejdanem přírody.
Mají tak roztodivné barvy a tvary, že připomínají psychedelický výsledek pořádné kalby. K mému překvapení nejde o náhodný mix, ale o rozmanité odrůdy, z nichž každá má dokonce své jméno.
Ačkoliv připomínají cokoliv od ostnatého ručního granátu po onkologicky deformovanou hrušku, nesou celkem romantické tituly jako například: andělská křídla, kačenky, sladký knedlík, tutti frutti, ufo. . .
Bez ohledu na importované svátky, dýně beru na milost.
Jsou krásné, zdravé, chutné a na jejich sezónu se posledních několik let zkrátka těším. Zahřejí totiž na duši i na talíři.
A to je v pochmurných říjnových dnech k nezaplacení.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
- Dům a Byt18.06.2019O šípkových růžích
- Tělo13.06.2019Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
- Společnost08.06.2019Všechny vůně léta
- Rodina a Drobotina24.05.2019Záhady kolem nás