Views: 143
Kartičky s recepty mají jednu nevýhodu. Já vím, že jsem je tady vychvalovala, ale asi jsem při tvorbě rebarborového koláče měla den Blbec a ta nevýhoda vystupovala neustále dokola na povrch. Těžká kuchařská kniha je do kuchyně neforemná, ale neztratí se. Kdežto kartička ANO!
Několikrát jsem ji neorganizovaně někam dala a milá kartička průběžně mizela a na jiných místech se vynořovala. Snad jen štěstí, že tvorba tohoto pro mě mimořádně lákavého dortu nebyla tak náročná. Moje nervy to ustály a především se potom nádherně, ale fakt náááádherně uspokojily.
Milujete želatinové buchty s tvarohem?
Já moc!
Byla jsem trošku nedůvěřivá ke spodní části koláče, který většinou bývá zastoupen obyčejným piškotovým korpusem. Tady to byly drcené kořeněné sušenky. Vybrala jsem ty karamelovo perníkové, ale vzhledem k jemnosti celého dortíku by se daly použít i mnohem jemnější, třeba Bebe nebo podobně. Vůbec bych netrvala na nějaké zásadní chuti, protože tu dodá jak svěží želatina, tak jemný tvaroh.
Tady je originální recept:
Jemný rebarborový dort
Na 1 rozevírací formu (průměr 28 cm) potřebujeme:
220 g sušenek (kořeněných skořicí, kardamomem a hřebíčkem)
100 g másla
150 ml vody
2 sáčky čiré dortové polevy (použila jsem agar agar)
400 g čerstvého sýra (použila jsem tvaroh)
200 g jogurtu
250 ml + 3 lžíce rebarborové šťávy
Sušenky rozdrolíme v mrazícím sáčku. Stranou dáme 1 lžíci. Rozpustíme máslo. Smícháme ho s drobky. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Drobkové těsto namačkáme do formy.
Smícháme čerstvý sýr a jogurt. V hrnci přivedeme k varu 150 ml vody. Jeden sáček dortové polevy smícháme se 3 lžícemi studené rebarborové šťávy, vlijeme do vody a přivedeme k varu. Pak vmícháme do směsi s čerstvým čerstvým sýrem. Tu rovnoměrně rozetřeme na dortový korpus. Dáme na 3 hodiny do chladničky.
Rebarborovou šťávu zahřejeme v hrnci. Přidáme druhý sáček dortové polevy rozmíchané v troše rebarborové šťávy a přivedeme k varu. Necháme zchladnout a nalijeme na dort. Polevu necháme ztuhnout. Před podáváním ozdobíme lžící sušenkových drobků.
Co je dobré vědět? Dort bude šťavnatější, když korpus poklademe kousky povařené rebarbory a teprve na ně dáme sýrovo-jogurtovou směs. Zajímavé jsou i další kombinace různých druhů sušenek a ovoce: například celozrnné sušenky s tmavými vinným hrozny.
V receptu jsem udělala několik změn. Šťáva z povařené rebarbory mi přišla bez barvy a tak jsem ji místo cukrem osladila sladkým sirupem z granátového jablka a rozvařenou rebarboru v ní nechala.
Bylo to výtečné. Skvělé hned, jakmile to ztuhlo, což s agarem netrvalo ani hodinku v lednici. Tehdy byly sušenky dole ještě křehké. Druhý den pak změkly, nasákly a dort se lépe provoněl.
TIP: Soudržnější korpus získáte, když sušenky nikoliv jenom nadrtíte, ale rozmixujete v mixéru na prach, v pohodě bych pak použila i větší množství másla, aby se drť spojila.
Parádní!
Inspirace kartičkami Sladký život od Claudie Lazar a Moniky Cordes (2017, Synergie).
Renata Petříčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.