anotaz
Tělo

David Frej: Život bez zánětu

0 Shares

Chronický zánět v těle nám působí například i stres. Abychom zmírnily dopady stresu na organismus, nabízí nám autor knihu plnou tipů na superpotraviny, koření, bylinky – často tak jednoduché, že je v obchodech neprávem přehlížíme. A tyto zdánlivé drobnosti a pochopení toho, jak lépe vybírat potraviny, nám umožní najít radost z jídla, z vaření, a navíc si vylepšíme fyzickou i duševní kondici.

Co se v knize dozvíte?

Jak snadno sklouzneme k nutričně chudé stravě, kdy naše tělo strádá, přičemž můžeme klidně tloustnout, protože se plníme jen prázdným jídlem, prázdnými kaloriemi, které tělo ještě víc zatěžují. Postupně pochopíme, že tělo vždy upřednostní jídlo, kterým se organismus DOSYTA NAJÍ, před jídlem, kterým se nají naše vyprahlá duše, ale tělu nic nedá.

A můžu vám potvrdit, že když si takto přenastavíte myšlení a zkusíte takto jíst, tak přijdou i přirozené chutě, které vás snadněji navedou k lepšímu stravování.

Dozvíte se o hlavních škodlivých látkách v jídle, konzervantech, aktivátorech chutí apod. a tím se jim budeme moci úspěšněji vyhnout. Autor vysvětluje principy protizánětlivé stravy, která postupně léčí celý organismus a učí nás vybírat si kvalitní jídlo. Je v něm i dost mlsání! Pro mne je naprostým zázrakem melasa! Nakonec zjistíte, že nový jídelníček je celkem jednoduchý a je v něm dost věcí k zamilování!

Vše je korunováno praktickými recepty. Na stránkách sice chybí obrázky, což považuji za velkou nevýhodu, ale i tak – už jen z názvů se sbíhají sliny. A jak to tak bývá v knihách od Davida Freje, je tu vsazeno na kvalitní základní potraviny a neobvyklá dochucovadla a kombinace jídla, která rozhodně budete mít chuť zkusit.

V jednoduchosti je krása aneb zlato v knize

Z některých informací jsem byla nadšená. Byly jednoduché! Příklad:

Avokádový olej. Šla bych kolem něj v obchodě, napadlo by mne, že je asi zdravý, ale z hlavy netuším, kde jsou přesně jeho silné stránky. A hlavně na co ho v kuchyni použít? Na salát? Na to už mám olivový, ořechový, slunečnicový – a všechny oleje, které se obávám v kuchyni „kazit“ jiným vařením.

IMG 20200415 100601

Takže tady se pak dozvíte, že na avokádovém oleji můžete i tepelně připravovat potraviny a má jemnou chuť podobnou olivovému oleji. Obsahuje vysoké množství vitamínu E a vylepší výsledky lidem s cukrovkou. Oproti olivovému má více než 3 x více látek, které zpomalují stárnutí a obnovují buňky, má 10x více chlorophylu (super zelená potravina!) a čistí játra podobně jako třeba ostropestřec.

Ale také to, že může působit alergie nebo zažívací potíže citlivým lidem.

Takže pokud k nim nepatříte, jistě si rádi dáte i obyčejné avokádo, protože všechny ty cenné vlastnosti si nese také.

No a takhle bych mohla pokračovat s různými jinými potravinami.

Za mne je to jedna z optimističtějších knih, která budí chuť k experimentování a k dobrému jídlu. Možná se díky ní naučíte milovat jídlo.

IMG 20200415 100708

O autorovi:

MUDr. David Frej je autorem knih Ajurvéda, Ajurvédské recepty pro zdraví, Šťávy a míchané nápoje z přírody, Zánět – skrytý zabiják, Biologické hodiny a Tučné superpotraviny a oleje, Zdravé střevo a další.

Knihu (a další tituly od Davida Freje) najdete na: https://www.eminent.cz/kniha/633_zivot-bez-zanetu

Zpracovala: Renata Petříčková

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ on Facebook
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x