e, vůbec nekecám. Luxusní domácí nakládané ryby nejsou o nic pracnější než klasické utopence (snad jen zapomětlivější povahy si budou muset do kalendáře udělat pár technických poznámek)… a výsledek je mnohem, mnohem lepší než ten z obchodu. Protože je to čistá rybička zcela bez éček a konzervantů.
Ono stačí podívat se na etiketu i volně loženého zavináče, kolikrát se člověku roztřese ruka, jako jestli tohle je opravdu nutné jíst… Potřebujete ryby, ocet, sůl a bobkový list. No a cibuli. Opravdu – nic víc. A pak asi jen tak týden času…
Takže se do toho pustíme.
Začneme výběrem ryb. Na obrázcích vidíte můj vlastní pokus, který vychází z pstruha lososovitého (k dostání často jako akční ryba v Lidlu, vypadá stejně jako losos, ale je o něco drobnější). Přesto doporučuji raději bílé rybky, sledě, filety z candáta nebo malého kapra, rybáří to prý dělají z bělic a mřenek a podobných pidiryb.
V obchodě se prostě podívejte do oddělení, kde je led a na ledu plátky ryb. Vyberte prostě ty menší a jemnější. Přece jenom se budou v octovém nálevu lépe (a zároveň pevněji) rozkládat a chytat svou zavináčovou strukturu.
Ideálníjsou menší a slabší kusy. Případně ty větší si můžete znovu ještě rozkrájet a rozfiletovat na tenčí plátky.
Kosti neřešte, ty se v octovém nálevu zcela rozloží.
PRVNÍ FÁZE: SŮL
V první fázi rybu hustě nasolíme, vlastně ji naložíme do soli. A necháme to tak 3 – 4 dny, aby z ní vyšla všechna přebytečná voda a ryba se tím zakonzervovala.
Je to k nevíře, ale maso tím opravdu trochu ztuhne a oschne.
Nebojte se a buďte v této první fázi na svou rybu HUSTÍ.
Do kalendáře si zapište puntík za 3 nebo 4 dny s tím, že ted ryba patří do octa.
DRUHÁ FÁZE: OCET
Tento den rybu ze soli pečlivě omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Nikoliv pod teplou, protože by se nám lehce tepelně upravila, což nechceme.
Omytou rybu potom vložíme do octového nálevu v poměru 1:1. Jeden díl octa, jeden díl vody. Tady se hezky rozleží.
Do kalendáře si zapište puntík za další 3 nebo 4 dny s tím, že dneska se nakládá do finálního nálevu.
TŘETÍ FÁZE: FINÁLNÍ NÁLEV
Po vytažení ryby z octového nálevu budeme překvapeni vůní i konzistencí opravdové nakládané ryby, jak ji známe z obchodu.
A jak vidíte na obrázku, po octové lázni ryba zbělá. Kosti už jsou téměř rozloženy a maso je pevné.
Připravíme si cibuli a lák.
Svaříme ocet a vodu v poměru 1:3 a bobkový list. Necháme vychladnout.
Z ryb pak jde i nádherně stáhnout kůže, takže filety mohou být úplně čisté. Prokládáme je do sklenice s cibulí.
Použít můžeme ještě třeba (pepř, jalovec, kyselé zelí, mrkev… dle chuti)
A zalijeme zchladlým lákem.
Necháme další 3 dny a můžeme vesele jíst. Napište si do kalendáře, že za tuto dobu rozhodně pořídit čerstvý chleba a máslo! Chleba s máslem a tahle jemná kyselá rybička – to je blaho!
Vydrží – no zatím mám dojem, že je tam mám asi týden a jsou pořád OK.
Dobrou chuť !
Renata Petříčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

- Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
Tyhle taky napsala:
Magie18.09.2023Výkladový den – Hvězdné kódy pro Popelky
Společnost06.08.2023Vlastimil Hela: Odkaz žítkovských bohyní
Magie21.07.2023Anna Stark: Karty posvátného světla
Společnost03.07.2023David Michie: Zákon karmy