Views: 16
Slíbila jsem to, protože recepis na chleba, se kterým se budete doslova mazlit, by nebyl úplný, kdybych nepřidala recept a již vyzkoušený postup na pravý žitný kvásek, se kterým bude váš chleba hoden ceny „zlatý bochník“.
Totiž, jakmile uděláte ten svůj první, na který jsem dala recept do denního vydání, který nejspíš uděláte z droždí, zcela přirozeně se začnete pídit po pravém žitném kvásku, co tam správně patří.
Jeho pořízení, respektive, abych to správně pojmenovala jeho oživení, je velice jednoduchá věc, a tento kamarád, bude s vámi doslova do písmene žít pod jednou střechou jako takový kamarád, co pomáhá.
Ano, budete mít o jednoho živého člena rodiny víc.
Kvásek budete později „chovat“ víceméně v lednici, ale napřed mu musíte vdechnout život.
Dál si bude žít sám, jenom ho budete po každém pečení chleba, muset maličko „nakrmit“.
Tady je oživovací proces:
Do něčeho, co není kovové, si dáte asi tak 5 lžic žitné mouky, kterou už máte od prvního pečení chleba.
Pak tam dáte tolik vlažné vody (chlorovanou převařit), aby po promíchání byla konzistence asi jako na palačinky.
Potom odnesete svoje ještě nenarozené miminko do pokoje, kde je dost teplo a přikryjete ho třeba hadříkem.
Druhý den odpoledne, budete koukat, jak se pěkně rozkoukal.
Budou na něm bublinky a cítit budete trošku kysele.
To je prima, protože to znamená, že pomalu ožívá.
Přidáte k němu tak dvě lžíce žitné mouky a promícháte.
NE KOVEM!!
A zase ho necháte pěkně ožívat.
On už vlastně živý je, jenom se stane postupně ještě živějším.
Tohle krmení kvásku budete opakovat tak asi 4-5 dnů.
Po téhle době máte kamaráda, který vám možná odpoví na pozdrav, ale hlavně máte pravý žitný kvásek, protože to vyjde tak akorát na chvíli, když se sní ten vás předešlý chleba z droždí, a tak na další už použijete přítele kváska.
Jenom z něho odeberete do těsta tak deko, deko a půl namísto předešlého droždí a kváska dáte do lednice.
Až budete potřebovat další chleba, kváska vyndáte, odnesete do pokoje, dáte do něho dvě lžíce žitné mouky a necháte do druhého dne ožít.
Použijete, dále do lednice a tak dále a tak dále.
Kvásek vám nezemře, když se o něj budete hezky starat a před každým novým použitím ho dáte do pokoje, doplníte o trochu mouky a pak zase uklidíte do lednice…
Prostě takhle pořád.
Nemělo by být potřeba ani přidávat vodu, protože kvásek kvašením řídne.
Jsem na vás zvědavá.
A tady je ten náš kluk.
Je mu pět dnů a část z něho už je v novém těstu na nový chleba.
Krásný den a pozdravujte toho svého.
Míša K.
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.