Views: 17
Nejsem vůbec žádný pijan. Spíš je to o tom, že nepoznám krabicový slitek říznutý rybízovým moštem, od archívu za několik tisíc. Dokonce jsem takové čuně, že jsem posledně ohodnotila jako chutnější víno z plastu jménem…nevím, asi Don Quijote, nebo tak nějak, před nějakou lahůdkou asi za patnáct stovek.
Sklidila jsem shovívavé pohledy, omluvila se a dál se věnovala zpíjení se rumovými pralinkami.
Ale existuje jedna věc, nebo spíše jedno víno, na které si potrpím.
Oddám se mu tak jednou za uherský rok. To je myslím, přepočteno na aktuální kalendář asi jednou za 738 dnů „baj voko“.
Tou věcí je slámové víno.
Jednou mi ho totiž přímo vnutil ještě Radek ve Varnsdorfu. Vysvětlila jsem mu, že jsem barbar a možná i něco horšího, že to nedocením, ale trval na tom.
Bylo toho dvě deci v té láhvi, ale bylo to strašně dobré.
Od té doby jsem ho pila ještě asi třikrát a teď mám jednu láhev, kterou jsem si sama koupila, a kterou neustále oprašuji a schovávám na zvláštní příležitost.
Ještě nenastala.
Už jsem kolem několikrát mlsně kroužila, ale zatím jsem odolala.
Mám takovou chuť kolikrát, vlézt si do vany, zapálit svíčky a vzít si ho tam s sebou. (To víno).
Dost mě zajímalo, jak se to udělá, že může nějaké víno chutnat tak dobře a ostatní jsou kyselá a pálí z nich žáha.
Znáte slámové víno?
Jestli ne, tak ho prosím vás zkuste, protože to vůbec nechutná jako víno, ale jako něco strašně dobrého, co je po hroznech jen cítit.
Určitě jsou mezi vámi vinaři a vinařky, kteří se teď usmívají a říkají, že jsem objevila Ameriku, ale kdo náhodou neví…
Já ho zkoumala a četla o něm, abych věděla, jak k té chuti přijde.
Zaujalo mě to.
Člověk a zvlášť abstinent se prostě diví…
Takže…
Hrozny se po sklizni uloží asi na 3 měsíce doopravdy na slámu. Konkrétně na slámové rohože. Tam se povalují a pak lisují.
Proto je tak krásně sladké, protože takhle vyválené na slámě, na které se navíc nezkazí, prý strašně zcukernatí.
Při kvašení pak dochází pouze k částečné přeměně na alkohol, a tak má výsledný mok medovou chuť a veliký podíl nekvašeného cukru.
Jestli nevíte co ochutnat (a bohužel tedy taky co s penězi), tak ho zkuste.
A dejte vědět.
Já dám vědět, až nastane ta PŘÍLEŽITOST.
Přeji krásný den.
Michaela
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.