Views: 36
Dovolte mi vyvrcholení seriálku věnovat ovoci, které mi snad ze všech ochutnaných přirostlo k srdci nejvíc. Tedy ono ani tak nepřirostlo, jako se spíš zabodlo hluboko svými ostny. Jde totiž o kaktus, tedy kaktusový fík se vznešeným názvem: OPUNCIE.
Indiánský nebo kaktusový fík, kaktusová hruška nebo po aztécku nopalli je aromatický a chuťově výjimečný plod.
Jako bonus nabízí mnoho jemných avšak ostrých trnů.
V obchodě už je naštěstí pečlivě depilován.
Pokud by se vám poštěstilo narazit na neodzbrojený kousek, stačí suchý hadřík, kterým lze ostny setřít. Z kůže se velmi jemné trny odstraňují nejlépe teplým voskem, který po vychladnutí sloupneme i se vším, co z fíku zůstalo pod kůží.
Existuje více než 200 druhů opuncií.
Jsou to kaktusy s plochými listy na jejichž koncích dozrávají plody. Opuncie dorůstají do výšky až 4 metrů.
Název Opuntia nemá latinský původ, nýbrž je odvozen od jména antické vesnice v Řecku.
Nejznámější je Opuntia ficus-indica, takzvaná opuncie mexická nebo také opuncie indická, která může být buď trnitá – amyclaea, nebo bez trnů – inermis.
Domov má tato rostlina především v Mexiku, kde jí tamní obyvatelé zpracovávají takřka celou.
Podrážkou boty strhnou ostny ze zelených částí a ty pak slouží jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Nejmladší stonkové části se používají jako zelenina.
Z parazita této všestranné plodiny, červce nopálového, se lisuje barvivo, karmín.
Semena nacházejí využití ve farmacii.
Rostlina sama je oblíbenou součástí živých plotů, větrolamem, antierozním řešením i surovinou k výrobě papíru.
Z opuncie se konzumuje sladká šťavnatá a chutná dužnina.
Její chuť může někomu připomínat přezrálou máslovou hrušku.
Nemusíme se vyhýbat ani tvrdým semenům. Jsou poživatelná, i když při větším množství mohou způsobit bolesti žaludku.
A dietáři pozor:
Výzkumem bylo prokázáno, že opuncie na sebe váže v těle tuky a znesnadňuje jejich vstřebávaní. Některé hubnoucí tabletky se chlubí obsahem extraktu z opuncie, ale čert jim věř.
Nic nenahradí konzumaci čerstvého ovoce.
Kaktus lze pěstovat i doma.
Já měla v životě jen dva. Jeden uschnul a druhý uhnil. Takže nebudu radit, jak je strašně jednoduché píchnout tuhle květinku do písku na sluníčko a počkat na sklizeň. Ale někteří odborníci a zkušení pěstitelé v podstatě o moc víc rad nedávají.
Pokud máte nějaké volné okno, kde vadne letním žárem i záclona, neváhejte. Semínka se dají sehnat třeba přes internet pohodlně i u nás.
My ostatní, co již odmítáme hubit vlastní péčí květiny všech barev i tvarů, se spokojíme s nákupem v oblíbeném hyper super.
A pokud budeme mít štěstí, můžeme rodinku překvapit třeba krémem z kaktusových plodů:
Potřebujeme:
4 zralé plody opuncie, skleničku bílého vína, 4 žloutky, 4 polévkové lžíce cukru krupice, 30 g želatiny, šťávu z citronu nebo limety, 125 ml šlehačky na šlehání,2 lžíce loupaných mandlí
Dužninu z opuncií vydlabeme lžičkou.
Prolisujeme přes síto a našleháme s bílým vínem. Žloutky utřeme s cukrem do hladké hmoty. Želatinu namočíme a rozpustíme, smícháme ji s kaktusovou směsí a připraveným žloutkovým krémem. Dochutíme citronovou šťávou a vložíme do chladničky.
Asi po hodině krém smícháme s našlehanou smetanou.
Jednotlivé porce v pohárcích můžeme nazdobit sekanými mandlemi.
Dobrou chuť.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
- Dům a Byt18.06.2019O šípkových růžích
- Tělo13.06.2019Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
- Společnost08.06.2019Všechny vůně léta
- Rodina a Drobotina24.05.2019Záhady kolem nás