Detail příspěvku: Jak jsem vařila Pokrmy z jednoho hrnce

Jak jsem vařila Pokrmy z jednoho hrnce

autor: | Zář 16, 2011 | Dům a Byt | 0 komentářů

Návštěvy: 36

Prý je to oblíbené téma – vařit v jednom hrnci. To potvrzuji, ale donynějška jsem si myslela, že jsem prostě jen líná. A ejhle, ono nejsem sama, což mi potvrdila tato kniha i pulty knihkupectví. Vaření s minimem nádobí je oblíbené.

Já však našla ještě jednu báječnou vlastnost podobného vaření – většina jídel si umí tak nádherně pohrát s chutěmi jednotlivých ingrediencí, že vzniká něco úžasného! Do ruky se mi dostala knížka Pokrmy z jednoho hrnce od nakladatelství Euromedia (Ikar)

 

1302Mzg.jpg

Úvod, který seznamoval s detaily knihy a použitými symboly jsem samozřejmě hned napoprvé přeskočila, protože mě zajímalo, na čem si smlsnu.  Jak lépe nakrájet česnek, nebo jak si poskládat bazalku, aby se lépe krájela, to jsou maličké tipy na zpříjemnění času v kuchyni a s názornými fotkami se určitě hodí. Ovšem několik stran GALERIE receptů mě uchvátilo!

 

Parádní nápad!

 

Nemusíte číst nudné názvy a jitřit fantazii, ale máte to hezky na obrázcích naservírováno – prostě obrázkový obsah knihy. A pak už se vaří, každému receptu dvojstrana – polévky, levná, sytá, superrychlá, zdravá a v neposlední řadě i působivá jídla. To je pravda, tady musím uznat, že autoři  (byl to celý tým fotografů a stylistů) uvedli krásná jídla, která se dají použít jako hlavní chod přátelského večera. Tak trochu mi to připomíná vaření Jamieho Olivera, protože se dostáváme do různých koutů světa. Ossobucco, telecí maso v červené omáčce ochucené ančovičkami? Nebo nádherná zázvorová glazura na křepelce?

 

Vyzdobený humr, rybí guláš nebo kuřecí frikasé. Mám docela ráda tahle jídla z jednoho hrnce, kde se chutě promíchají a žijí svým životem a jídlo je jiné dnes a zítra a pozítří. Takže jsem dosti slintala i nad masem, což je u mě co říct a kupodivu mě moc nebraly recepty superzdravé obsahující třeba tofu.

A tak jsem v sobotu jala kuchařku, hovězí maso a nůž. Na programu bylo

 

Hovězí daube s lesními houbami

Recept, který mi byl sympatický tím, že se může vařit NĚKOLIK dní dopředu, aby se chutě prolnuly. Takže jsem vařila s nadějí na to, že příští týden budeme téměř každý den mlsat.

2 lžíce olivového oleje

30 g másla

2 lžíce mouky

Sůl a čerstvě mletý pepř

900  ml (asi překlep v knize??? Tipla bych to spíš na gramy) libové hovězí roštěné nakrájené na kousky

115 g plátků anglické slaniny (použila jsem na kostičky nakrájený špek)

2 malé cibulky nejemno nakrájené (fajn byla i jarní cibulka se zelenou natí)

3 stroužky česneku

1 řapík celeru (použila jsem obyč celer na kostičky)

3 mrkve

1 lžíce sušeného nebo čerstvého tymiánu

900 ml  červeného vína (neměla jsem, dala jsem o něco méně piva, zbytek voda)

2 lžíce brandy (též jsem doma nenašla, tudíž vynechala)

Kůra a šťáva z 1 pomeranče (kůru jsem měla sušenou a šťávu jsem nahradila šťávou z půlky citrónu, nevynechávejte, ta kyselost je v tom excelentní!!!)

175 g čerstvých hub (dala jsem sušené, s čerstvými to musí být ještě o třídu lepší!)

1 lžíce rajčatového protlaku

 

A jak jsem tedy postupovala.

V kastrolu nebo žáruvzdorné zapékací míse rozehřejeme olej a trochu másla. V osolené a opepřené mouce obalíme maso a opečeme. Odložíme ho stranou a ve výpeku osmahneme slaninu, cibuli, česnek a celer. Přidáme mrkev, maso a tymián.  Přilijeme víno a brandy, píše kniha, já však lila pivo a vodu (Babica hadr!) citronovou šťávu a kůru. Necháme přejít varem a potom asi hodinu pomalu dusíme.

Přidáme houby a protlak a ještě 30 minut dusíme.

 

P.S.: Prvního dne – nerozleželé chutě – manžel řekl, že nic moc. Druhého dne to bylo výtečné, třetího dne božské! Čtvrtého dne ještě božštější! Pátého dne se to už nedožilo…

 

P.S. č. 2: Mám mlsný děti a těm to z nějakého záhadného důvodu nechutnalo. Těm příště udělám paprikovou omáčku nebo rajskou nebo něco více „dětského“ …

 

1303MDk.jpg

Knížku  mohu vřele doporučit, protože z ní nejspíš opravdu něco uvaříte. I kdyby jedno, dvě nebo tři jídla, dovolím si tipnout, že to budou jídla, ke kterým se i po čase vrátíte. Že neupadne v zapomnění. A hlavně je to jedna z mála dobře poskládaných kuchařek, nad kterými  strávíte příjemné chvíle snění, jaké by to bylo, kdyby existoval kouzelný ubrousek, který by právě teď naservíroval třeba… hm… třeba tarragonové kuře ve smetanové omáčce.

Nakrájený tarragon jsem totiž ještě nikdy nejedla.

 

Knihu Pokrmy z jednoho hrnce vydalo nakladatelství Euromedia (Ikar), 2011

K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.ebux.cz

 

Renata


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v PANNĚ. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Rostislav je původem slovanské. Máme poměrně málo slovanských jmen a většinou jsou to „slavové“ a „milové“. Rostislav vznikl od staroslova „rostit“ (rastit) = „šířit“ a „sláva“. Rostislav je tedy „ten, kdo šíří slávu“. V ČR je 791 Rostitslavů.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Ponechali byste název pásky proti smrti pro reflexní prvky?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 66
  • 374
  • 23 245
  • 361 247
  • 2 418 398
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet