Návštěvy: 21
Takže milé Popelky, protože se blíží čas rajčátek sladkých a domácích, je ta pravá doba vyzkoušet pravý vitariánský kečup. Inspiraci na něj jsem získala z již zmiňované knihy Růženy a Andrease Wegenerových a snad mi oba odpustí, že už během přípravy mi šly hlavou další nápady, jak tuto lahůdku ozvláštnit. V podstatě k ní potřebujete jenom dobrý olej, sušená rajčata a sladká dobrá rajčata čerstvá. To ostatní lze s klidem nechat na fantazii.
Takže se pojďme nejprve podívat na originální recept…
VITAKEČUP
Zcela klidně se může stát i základem pro klasické těstoviny, zapékané či grilované maso nebo k dušené zelenině či vařeným bramborám. K čemukoliv. To jen pro všežravce.
Jinak jde o čistě raw recept a nejlépe chutná na zeleninovém salátu, s okurkami nebo – ehm… světe div se, nejlahodněji jsem vitakečup vnímala zase na hezky rozkrojeném rajčátku…
Potřebujeme mixér, 4 hodiny k namáčení sušených rajčat a 5 minut času k mixování.
50 g namočených sušených rajčat
100 g rajčat
10 g cibule
1 datle, bez pecky
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce olivového oleje
¼ hrnku vody
1 stroužek česneku, majoránka (volitelné)
Tak takto nějak vypadala moje příprava. Sladila jsem fíkem, kořenila cibulovou natí a česnekem. Namočená rajčata jsem čekala, že přiberou na objemu a váze více, ale ony jen tak nepatrně, aby se neřeklo, že moc ztloustla… Elegantní italské krásky na italském slunci sušené – no jak jinak si to vysvětlit….
Příprava: Všechny suroviny společně rozmixujeme na roztíratelnou pastu. Pokud chceme kečup tekutější, přidáme více vody, pokud ho chceme jako hustou omáčku, vodu nepřidáváme a případně ho ještě propasírujeme přes sítko.
Né uplně vábný pohled do mixéru, spojená hmota ale nádherně voní. Propasírování přes sítko je jistě dobrý nápad, chcete-li elegantní hladkou omáčku.
Nejvíce mne na podobných receptech baví obměny. Myslím, že česnek je v receptu moc agresivní, zvolila bych skořici pro docílení co nejvíce podobné chuti klasickému kečupu. Anebo, pro omáčku vyloženě voňavou a pikantní, přidat ještě chilli papričku nebo kousek snítky rozmarýnu. Anebo bazalku!
Vitakečup mne baví, protože se s ním dá kouzlit. A to je kouzlo celé živé stravy. Můžete se naučit nové úpravy jídel a časem třeba přijdete na to, že jsou tak dokonalé, že se bude jejich podíl ve vašem jídelníčku zvyšovat.
Výsledek bez sítka je poněkud kostrbatý, ale i tak vášnivě dobrý!!
Inspirace knihou 155 receptů, Gurmánská živá strava… Růžena a Andreas Wegenerovi žijí společně v Německu, kde si pěstují na vlastní zahrádce většinu svých plodin. Růžena je od roku 2009 vitariánkou, předtím byla vegetariánka a pak veganka. Tvrdí, že vitariánství podle ní přináší do života člověka klid a pochopení prapodstaty lidského bytí. Tato osvětová kniha je výtečným počinem už jen proto, že přibližuje a ukazuje gurmánskou tvář syrové stravy.
Vydalo nakladatelství IFP Publishing, s.r.o., 2014, www.ifp-publishing.cz
Renata Petříčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.