Detail příspěvku: Živá káva z ještě živějšího mléka! Lepší osvěžení pro léto neznám

Živá káva z ještě živějšího mléka! Lepší osvěžení pro léto neznám

autor: | Čvn 17, 2015 | Tělo | 0 komentářů

Návštěvy: 31

Takže jsem z knihy 155 receptů gurmánské živé stravy vybrala kávu. Protože je jednoduchá a protože jsem se jí velmi bála. Jednak nejsem moc kávový typ a když už, tak jsem potřebovala chuť kávy přebít neskutečným množstvím cukru, případně exotického koření. Ostatně s kořením si tady hrát můžu taky – do sytosti. Cukr je nejen zcela zbytečný, ale naopak, zkazil by jakoukoliv chuť toho lahodného a svěžího rostlinného mléka, které je základem kapučína nebo kávy.

Ehm… ono to je nakonec i bez kávy, takže je to spíš lahodný kořeněný nápoj.

 

POZNÁMKA: Samozřejmě, nechcete-li úplně dodržovat raw styl, tak si tam můžete trochu rozpustné kávy rozmíchat nebo použít nějaké dobré preso na zředění.

 

Ovšem zůstala jsem u nekofeinové, ba i nekávové verze.

 

Nejprve jsem si připravila rostlinné mléko. Recept je jednoduchý. Tady jsem používala slunečnicová semínka, protože jsem zrovna jiná neměla. Není to úplně ono. Mnohem lepší je nápoj z jiných ořechů- Luxusní je makové mléko nebo mléko mandlové.

 

Takže se podívejme na přesný návod:

 

„Mléko“ na které jsme zvyklí, si můžeme dopřávat i po přechodu na živou stravu. Nemáme tu však na mysli zvířecí mléko, nýbrž mléko z ořechů. K výrobě ořechového mléka se dobře hodí mandle, kešu, makadamové ořechy, lískové ořechy. Tyto  ořechy mají neutrální chuť jiné typy ořechů mají intenzivní chuť. Zde se experimentování  meze  nekladou.

 

Moje poznámka: Sice autorům nejvíce chutná mandlové mléko, mne ale nezaujalo. Nejlépe hodnotím makové mléko, které má jemnou sladkou oříškovou chuť nebo typicky voňavé kokosové mléko (namočíte strouhaný kokos, který pak rozmixujete a přecedíte). Jsou to i cenově nejdostupnější suroviny pro první experimenty. Zmiňované lískové ořechy, makadamové nebo kešu ořechy jsou podstatě dražší experiment. Lískové mají intenzivní chuť, stejně tak svou typickou vůni mají i kešu ořechy. Tady bych se přiklonila k těm makadamovým, které opravdu chutnají „nijak“.

 

K výrobě mléka je potřeba mixér (nejlépe vysoce výkonný mixér), džbán a plátýnko na mléko.

 

Moje poznámka: Stačí i obyč mixér (holt se to bude mixovat déle) a místo plátýnka můžete použít klidně i silonovou ponožku.

 

Ořechy před samotnou přípravou namočíme na 12 – 24 hodin. Na jeden hrnek namočených ořechů  se používá na ředění 2 – 3 hrnky vody.

 

Moje poznámka: Jsem rýpal, co? No ale jen podotknu, že čas uvedený v receptu autorů se týká asi těch větších ořechů. Pozor na přetažení doby namáčení. U máku stačí opravdu 2 – 4 hodiny, delší máčení zapříčíní „zkysnutí“ nápoje. Stejně tak strouhaný kokos stačí namočit na 2 hodinky…

 

Namočené ořechy se s vodou rozmixují v mixéru.

 

17733NjU.jpg

 

Takhle hezky se vrtí mák v mixéru. Když jsem poprvé viděla, jak snadno se z namočeného černého máku dělá mléko, bylo to jako osmý div světa!

 

Potom upevněte plátýnko na ořechové mléko na odměrce nebo džbánu a nalijte do něj obsah mixéru. Tekutinu vymačkejte z plátýnka rukama, dokud vám nezůstane jen pevná hmota. Tuto sypkou hmotu můžete použít jako základ na koláče nebo chleba. Ve džbánu vám zůstane propasírované ořechové  mléko, které nahradí běžné kravské. Mléko je možné pít rovnou neochucené, nebo ho zpracovat a vytvořit kakao nebo jiné dobroty, které najdete v této kapitole.

 

17734NTI.jpg

 

Cedník a potom silonová ponožka. Je to v cuku letu a úžasné…

 

Takže jdeme na kávu!

 

A pak už jen uložíme do ledničky a necháme vychladnout a potom…

 

Jednoduché. Nalijeme do hrnečku a posypeme kořením. A tady jsem už popustila uzdu fantazii a svým osvědčeným dobrotám.

 

Skořice

Kardamon

Případně špetka chilli nebo sušeného zázvoru

 

Kávomilové se asi chytají za hlavu, ale podle mě je toto skvělá náhražka za kávu. Pro letní dny jako dělaná, protože když se toto vychladí a třeba spojí s ledem, tak je to čirá slast!

 

17736NGI.jpg

 

Pravda, estéti by z mého výtvoru asi dostali spíše psotník, ale…

takto nějak to zamýšleli autoři…

 

17735NWZ.jpg

 

 

Renata Petříčková


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
faces an.jpg1

Obličejová slepota

 

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Taťana se narodilo latině a matkou se mu stalo slovo „tattó“, které jazykem starých Římanů znamenalo „ustanovit“, ve smyslu rozhodnout. Věhlas pak jménu zařídil římský rod Tattiů. Taťána znamená „ta, které patří právo rozhodovat“. V ČR žije aktuálně 4787 nositelek tohoto jména.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 13
  • 383
  • 17 714
  • 368 488
  • 2 399 377
  • 3 792
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet