Víte, jak vypadá přezrálá nakladačka? Jako exotické kiwano. A víte jak chutná kiwano? Jako přezrálá nakladačka. Jenže stojí mnohem, mnohem víc. Stejně jako okurka je po rozříznutí plná semen se slizkým obalem kolem sebe. Několik mi jich, dřív než jsem stihla zareagovat, zdrhlo na zem.
Chytají se podobně jako rtuťové kuličky a podobně jako u rtuti vám možná i slezou vlasy.
Ale ne z otravy ale ze vzteku. Dohnala jsem je poté, co jsme asi třikrát obkroužili kuchyň. Jo kiwano a linoleum, to je tedy něco.
Je to první exot, kterému nefandí ani můj texťák a neustále mi automaticky cpe na místo kiwana kisnu.
Ochutnejte.
Příměr s nakladačkou není vůbec mimo mísu.
Však se mu také říká africká okurka. Někdy i ostnatý meloun. Nejde vlastně o ovoce, ale o zeleninu. Je příbuzné s tykvemi, ale rostlina je nápadně podobná „naší“ okurce. Vlastně má i velmi podobné nároky na pěstování.
Je to jednoletá liána cucumis metiluferus.
V podstatě ho můžete píchnout do skleníku či foliáku a těšit se v okurkové sezoně na úrodu. Tak jako u okurek, tak i u kiwana se za samčími květy objevují samičí, které mají po opylení plůdky dorůstající délky cca 12 cm a šířky 6 – 7 cm.
Plody vejcovitého tvaru jsou řídce pokryty trny vyrůstajícími z oplodí.
Při dozrávání se barva plodu mění od zelené až po oranžovou.
Svým vzhledem působí dekorativně. Dužina je sladkokyselá, rosolovitá, sytě zelená, rozdělena do několika komor a obsahuje bílá semena 6 mm dlouhá.
Naprosto chápu, že tyto velmi osvěžující plody jsou v tropickém a subtropickém pásmu vyhledávanou zeleninou.
Jeho domovinou je Afrika, konkrétně Kalaharská poušť.
Rozšířilo se ale po celém kontinentu a dnes se ve velkém pěstuje například i na Novém Zélandu, v Izraeli, Kalifornii, Austrálii nebo Chile.
Nejčastěji se konzumuje čerstvé.
Rosolovitá semínka vydlabeme a ozdobíme, například šlehačkou nebo oplatkami. Na efekt můžete uříznout špičku kiwana, vydlabat semínka, dochutit např. cukrem, vrátit zpět a ozdobit šlehačkou. Efektně působí i na kolečka nakrájené jako ozdoba talíře s masitými pokrmy. Báječně chutná s jogurtem nebo v salátech.
Při nákupu dbejte na to, aby kiwano bylo žlutooranžové bez jakýchkoliv skvrn, pevné, neotlačené.
Doma ho skladujte v chladu a temnu.
Anebo nechte pár nakladaček na záhonu, než tvarem budou připomínat vzducholoď a zežloutnou.
Pak se s ním rozplácněte na horké srpnové slunce, myšlenky pošlete k africkým břehům a ušetříte nejen za letenku a lodní lístek ale i 48,- kaček za tuhle srandu.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
Dům a Byt2019.06.18O šípkových růžích
Tělo2019.06.13Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
Společnost2019.06.08Všechny vůně léta
Rodina a Drobotina2019.05.24Záhady kolem nás