Tělo

Skumbrie, po té se nebl… po ponožkách v plechu jo!

0 Shares

Velmi živě si má paměť pamatuje na docela slušnou dobrotu z dětství. Takovou placatou, docela velkou plechovku. No možná byla velká jen v mých očích, ale dneska bych to tipla velikostí na krabičku s rybičkami typu „horses“ ryby. No prostě ten starý dobrý formát, který si nehrál na redukční dietu. A v té krabičce byl žlutý nápis „Skumbrie“ a myslím, že i fotka toho, co bylo uvnitř a to teda bylo – pomazánka naprosto rajské chuti, které jsem se oddala s náruživostí a láskou.

Prostě chuť prázdnin!

 

Byly to pochopitelně skumbrie (tedy makrely, doufám) rozemleté tak, že ještě bylo poznat, že kromě nich tam je mrkev (občas i kostičky), hrášky (vždy celé a nádherně šťavnaté) a hodně a to všechno bylo oranžové a chutnalo to hodně jako tomatová omáčka.

 

Chutnalo to na chleba, rohlík i jen tak.

Občas mě pochytil pošetilý nápad ten žlutý nápis vyhledat. Tvar plechovky je podružný, mohl se inovacemi rapidně změnit. Ba i název se mohl změnit, šlo mi jen o ten obsah. A tak jsem v obchodech, ve kterých obyčejně nepobývám a které mi přijdou něčím „jiné“ jala se pídit po té staré dobrotě. V nejzapadlejší Jednotě to nemaj. V opravdu obřím Hyper… to nemaj.

 

V lidovém Kauflandu to nemaj.

V ještě lidovějším Lidlu taky ne… Ale minule jsem v obchoďáku, jež znám jako své boty spatřila něco, co ve mně vzbudilo sladkou naději.

To vypadá na obrázku skoro stejně, nebo hodně podobně . Jsou tam na obrázku hrášky, mrkev na kostičky tam taky vidím…týjo- to je ONO!

 

739OWI.jpg

 

Název jiný, pixla jiná.

 

Nevadí…

Rozechvěle jsem čekala na okamžik, kdy konzervu otevřu.

Prvotní vůně: „no, mohlo by to být ono“, je trochu pokažena tím, že konzistence toho všeho je nějak moc oranžová a hlavně jednolitá, asi jako paštika.

S trochou nedůvěry jsem se tím prohrábla, abych zjistila, že jediné, co tam drží trošku pohromadě, je něco, co vypadá jako cibule. Zklamaně jsem pohlédla na obrázek, který byl na konzervě. Není UŽ JEN TOHLE klamání spotřebitele?

 

Chuť nebudu popisovat.

Myslím, že tomatové staré ponožky chutnají asi podobně. Nevím, čeho tam bylo nejvíc, rozhodně tam nebylo těch 24% ryby, připadalo mi to spíš jako 99% procent mouky, pilin, peří, nevím čeho, prostě něčeho, co je za normálních okolností (tedy neochuceno) nepoživatelné.

 

Složení:

Drcená ryba (24%), cibule, petržel, pitná voda, tomatový koncentrát, rostlinný olej, pšeničná krupice (obsahuje gluten), cukr, sojový protein, pšeničná vláknina, jedlá sůl, regulátor kyselosti, kyselina citronová E330, směs koření.

 

Trochu přemýšlím, jestli bych do rybí pomazánky cpala krupici a  pšeničnou vlákninu, ale budiž, něčím se to nastavit musí.  Něco takhle odpornýho jsem už dlouho nepožila, já to vlastně ani nepožila a to spasu mnoho. Jen velmi málo věcí mi neprojde až do žaludku a tohle mi v puse pobylo jen velmi krátce.  Vzpomínka zůstane.

 

740NDI.jpg

 

Skumbrie se šťavnatým hráškem a tomatem budou i nadále v říši snů…

 

Renata


Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ on Facebook
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.

Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x