Views: 39
Není nad to si něco vyzkoušet na vlastní kůži. Chia semínka jsou tak trochu jako olivy a kaviár, prostě jim musíte přijít na chuť. Máte-li to stejně, pak tenhle recept vyzkoušejte. Za prvé je jednoduchý, za druhé chia můžete klidně vynechat, protože se stejně používají až na ozdobu, a za třetí si na této polévce na vlastní kůži vyzkoušíte jaké to je, když něco zachutná až na druhou a třetí lžíci!
Z kartiček Klaase Koolmana přišla na řadu tahle dobrota!
Letní lososová polévka
1 pórek, 2 mrkve, 2 šalotky, 2 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru, kousek zázvoru, 200 g rajčatového protlaku, sůl a pepř, lžička pomletých semen koriandru, špetka muškátu, špetka skořice, 350 g filetu z lososa bez kůže, trocha limetkové šťávy, hrst nasekaného kopru, lžička chia semínek
Pórek a mrkev umyjeme a oškrábeme. Pórek nakrájíme na krátké tenké proužky. Mrkev nastrouháme najemno. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem. Zázvor oloupeme a nastrouháme do zeleniny.
Přimícháme rajčatový protlak, osolíme, opepříme a dochutíme zbylým kořením. Zeleninu vaříme na mírném plameni asi 10 minut.
Mezitím si opláchneme filety z lososa ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Přidáme do polévky a necháme 2 – 3 minuty dojít.
Nakonec vše dochutíme šťávou z limetky. Ozdobíme nasekaným koprem a chia semínky.
Víte, že…
Vegetariáni a vegani si mohou na této polévce pochutnat i bez lososa.
Tolik originální recept, který samozřejmě můžete do puntíku dodržet.
Ale při prohlídce ledničky se může stát, že vám chybí pár věci. U nás to byla šalotka, zázvor a kopr a koriandr. A taky limetka. To prvně jmenované můžete bez skurpulí vynechat, limetku jsme nahradili šťávou z pomeranče, který byl bio, takže navíc se v polévce skví také půl lžičky nastrouhané pomerančové kůry.
Jaký je postup proměněné lososové polévky?
Nastrouhejme nejprve mrkev a celer, z pórku jsme využili tu zelenou část. Možná je lepší ta bílá, protože vzhledem k tomu, že se polévka vaří jen krátce, je lépe použít jemnější část. Také si na oleji osmahněte vykoštěné kousky lososa.
Tady jsme záměrně otočili postup a lososa dáme na závěr do polévky prohřát i s voňavým rybím výpekem.
V hrnci po lososovi poté osmahneme zeleninu, aby se rozvoněla, přidáme rajský protlak, vývar, špetku muškátu, skořice, sůl, a půl lžičky nastrouhané pomerančové kůry. Povaříme doměkka.
A pak už jenom přidat maso a můžeme podávat posypané chia semínky.
Tuto polévku můžeme nazvat silně návykovou, protože možná ta první lžička bude zvláštní, skořice a pomeranč v lososové rajské polévce prostě vypadá podivně… ale když to překonáte, dáte do pusy podruhé, potřetí, tak si rozhodně půjdete pro přídavek. Svěží, sytá a přitom lehká!
Inspirace receptem: Klaas Koolman: 36x Chia (Synergie, 2017)
Renata Petříčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.