Tělo

36x CHIA KUCHAŘKA: Letní lososová polévka z chia semínky

0 Shares

Není nad to si něco vyzkoušet na vlastní kůži. Chia semínka jsou tak trochu jako olivy a kaviár, prostě jim musíte přijít na chuť. Máte-li to stejně, pak tenhle recept vyzkoušejte. Za prvé je jednoduchý, za druhé chia můžete klidně vynechat, protože se stejně používají až na ozdobu, a za třetí si na této polévce na vlastní kůži vyzkoušíte jaké to je, když něco zachutná až na druhou a třetí lžíci!

Z kartiček Klaase Koolmana přišla na řadu tahle dobrota!

 

23987MDk.jpg

Letní lososová polévka

1 pórek, 2 mrkve, 2 šalotky, 2 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru, kousek zázvoru, 200 g rajčatového protlaku, sůl a pepř, lžička pomletých semen koriandru, špetka muškátu, špetka skořice, 350 g filetu z lososa bez kůže, trocha limetkové šťávy, hrst nasekaného kopru, lžička chia semínek

Pórek a mrkev umyjeme a oškrábeme. Pórek nakrájíme na krátké tenké proužky. Mrkev nastrouháme najemno. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem. Zázvor oloupeme a nastrouháme do zeleniny.

Přimícháme rajčatový protlak, osolíme, opepříme a dochutíme zbylým kořením. Zeleninu vaříme na mírném plameni asi 10 minut.

Mezitím si opláchneme filety z lososa ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Přidáme do polévky a necháme 2 – 3 minuty dojít.

Nakonec vše dochutíme šťávou z limetky. Ozdobíme nasekaným koprem a chia semínky.

 

Víte, že…

Vegetariáni a vegani si mohou na této polévce pochutnat i bez lososa.

Tolik originální recept, který samozřejmě můžete do puntíku dodržet.

Ale při prohlídce ledničky se může stát, že vám chybí pár věci. U nás to byla šalotka, zázvor a kopr a koriandr. A taky limetka. To prvně jmenované můžete bez skurpulí vynechat, limetku jsme nahradili šťávou z pomeranče, který byl bio, takže navíc se v polévce skví také půl lžičky nastrouhané pomerančové kůry.

 

Jaký je postup proměněné lososové polévky?

Nastrouhejme nejprve mrkev a celer, z pórku jsme využili tu zelenou část. Možná je lepší ta bílá, protože vzhledem k tomu, že se polévka vaří jen krátce, je lépe použít jemnější část. Také si na oleji osmahněte vykoštěné kousky lososa.

Tady jsme záměrně otočili postup a lososa dáme na závěr do polévky prohřát i s voňavým rybím výpekem.

 

23988ZmY.jpg

 

V hrnci po lososovi poté osmahneme zeleninu, aby se rozvoněla, přidáme rajský protlak, vývar, špetku muškátu, skořice, sůl, a půl lžičky nastrouhané pomerančové kůry. Povaříme doměkka.

A pak už jenom přidat maso a můžeme podávat posypané chia semínky.

 

23989N2Q.jpg

 

Tuto polévku můžeme nazvat silně návykovou, protože možná ta první lžička bude  zvláštní, skořice a pomeranč v lososové rajské polévce prostě vypadá podivně… ale když to překonáte, dáte do pusy podruhé, potřetí, tak si rozhodně půjdete pro přídavek. Svěží, sytá a přitom lehká!

 

23990M2E.jpg

 

Inspirace receptem: Klaas Koolman: 36x Chia (Synergie, 2017)

 

Renata Petříčková


Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ on Facebook
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.

Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x