Společnost

Autorka vitariánské kuchařky Radka Zrůstková: U nás vládne strach ze všeho,co je odlišné…

Radka Zrůstková před časem vydala báječnou kuchařku, která “vaří” ze syrových potravin. Ovoce, zelenina, oříšky, semínka, rostlinná mléka – nemusíte být ani vitarián, abyste ocenily doslova fascinující paletu chutí, kterou s sebou tato jídla nesou. A tak jsem autorku trochu vyzpovídala, s vitariánstvím jsem začala trošku koketovat a pokud jste na tom podobně, pak nám paní Radka trošku poradí.

Předpokládejme, že o raw food už mnoho lidí ví a tak dám prostor otázkám, které vyvstávají tehdy, když s vitariánstvím začínáte a mohou být někdy kontraverzní.

 

Jak je to s finanční náročností tohoto stylu stravování? Přece jen semínka, ořechy, čerstvá ovoce a zelenina něco stojí a nejsou to zrovna malé peníze.  Sáček kešu ořísků je za 70 Kč a může být v podstatě použit na jedno jídlo pro celou rodinu (nějaký ten „krém“, protože namočené kešu tvoří úžasné krémy, když se rozmixuje)…  O kolik je raw food náročnější?

 

Nemám pocit, že by byla finanční náročnost u raw food  vyšší.  Jde spíše o to, že pokud člověk začne přemýšlet o tom , co jí, tak přemýšlí v neposlední řadě o kvalitě potravin, které  svému tělu dopřeje.  Je samozřejmě rozdíl, mezi potravinami, které lidé nakupují  v super a hypermarketech a velmi často i v nejrůznějších akcích, což jsou potraviny, které většinou již s jídlem nemají nic společného, protože se jedná o “chemické sloučeniny”, a mezi opravdu kvalitnímii surovinami z  biofarem a od lidí, kteří produkují tyto potraviny s láskou k přírodě a zdrojům.

 

 Také jde o srovnání si vlastních hodnot, jestli si budu kupovat kvalitní stravu, protože mé tělo je můj chrám a chci se o něj s láskou starat, anebo budu šetřit na jídle, pak ty peníze stejně utratím jinde, často v lékárně, protože jsem svým životním stylem a také nekvalitním jídlem své tělo dovedl k nemoci.

 

14925Zjh.jpg

 

Často také nováčky napadá: a co syrová vejce a syrové maso? Vždyť je to tedy také „raw“? Někteří vitariáni tato jídla někdy zařazují, jiní ne… Na druhou stranu, neumím si moc představit, s čím tyto dvě potraviny kombinovat…

 

Syrové živočišné potraviny jsou dle mého vhodnou stravou pro masožravé tvory, což člověk není. Ale je to samozřejmě každého volba…

 

14413Yzc.jpg

 

Často zezačátku přechodu na vitariánství lidé pociťují bolesti hlavy, únavu, různé zhoršení zdravotních potíží, prý je to důkaz detoxikace. Jiní tvrdí, že je to volání těla o pomoc, protože přichází k újmě díky nedostatku sacharidů, bílkovin z běžné stravy. Jak je to? Měla jste i Vy při přechodu na živou stranu nějaké nepříjemné příznaky?

 

 Měla jsem minimální detoxikační příznaky. Tělo se čistilo celkem přirozeně, ale vnímám, že se čistí stále, přece jen je rozdíl začínat s živou stravou ve dvaceti nebo ve čtyřiceti a déle.  Jsem však přesvědčená, že začít lze kdykoli a nikdy není na nic pozdě. Naopak velmi oceňuji lidi, kteří změny dokážou udělat i ve věku, kdy už jejich vrstevníci na vše rezignují.  Je to pak úžasné sledovat, jak lidé kvetou.

 

Jak se na Vás dívalo okolí? Nejbližší i širší… jde v našich krajích pořád o poněkud extrémní styl stravování.

 

Žijeme ve společnosti, která je silně manipulovaná a vládne strach ze všeho, co je odlišné. Trvalo celkem dlouho, než mé okolí pochopilo, že si neubližuji, že je to přesně naopak.  Časem jsem došla k poznání, že je mi úplně jedno, co si kdo myslí. Jsem tu proto, abych žila svůj život tak, jak ho chci žít já a ne  podle  “dobrých” rad  někoho jiného.

 

Sama jste důkazem, že i s metabolickou poruchou, může člověk vitariánství praktikovat a světe div se – léčí ho. Je to cesta, jak vyrovnat svůj vlastní metabolismus?

 

Tělo je geniální a dokáže se samo vyléčit z čehokoliv. Jen my sami mu většinou bráníme. Nemocemi nám pouze dává najevo nesoulad a je jen na nás, jak s touto informací naložíme.

 

 Jsme tu proto, abychom si prožili nějaké zkušenosti, ale především, abychom žili radostný a šťastný život .  Mnoho věcí můžeme ovlivnit životosprávou, ale ještě více svou myslí. Vše máme ve svých rukou.

 

V knize se také zmiňujete o zimním chladu, to je jev, se kterým jsem se potkala a díky tomu jsem u vitariánství nikdy v zimě nevydržela. Člověku je hrozná, ale opravdu hrozná zima. Zahřívat se doporučeným zázvorem,  skořicí nebo kysaným zelím, nepomohlo. Nepomohl ani horký čaj…  Kdy je podle Vás nejlepší s touto stravou začínat? Na jaře, v létě, kdy tělo relativně dobře snáší to ochlazení zevnitř?

 

 U mne došlo k opačnému procesu, díky raw food jsem se své velké zimomřivosti zbavila. Nevím, proč to tak je.  Já jsem začala na podzim, ale pozdní jaro a začátek léta je určitš nejvhodnější.

 

Setkala jste se z řad lékařů a stravovacích odborníků s negativními názory na vitariánství?

 

Ano a pozbyla jsem potřeby to s nimi probírat. Znám však i lékaře, kteří jsou velmi nadšení a nechávají se inspirovat. Jedna paní doktorka si ode mne koupila již asi 10knih, které rozdává jako dárky svému okolí a sama zařazuje živou stravu velmi často. A také vím o lékaři z Nového Boru, který se stal již před několika měsíci vitariánem.

 

Jak ostatně reagovala vůbec Vaše lékařka nebo lékař, ke kterému chodíte na kontroly s cukrovkou? Jste pro ně  z jiného světa nebo mají takových pacientů více?

 

Asi nemá. Zpočátku byla paní doktorka překvapená, ale nemělo moc význam to řešit. Je velmi příjemná, schopná a ochotná. Dělá pro své pacienty maximum, co může.  Ale v rámci toho, jak se v současné době diabetes léčí.

 

Jaké bylo setkání s panem Duškem a jak se vůbec stalo, že při křtu držel ON Vaši knihu?

 

Jaroslav Dušek je pro mne úžasná osobnost. Když jsem před lety poprvé viděla Čtyři dohody, připadala jsem si , jako v ráji, jak jsem se vším dokonale ladila a vše mi do sebe zapadlo, ač jsem knižní podobu Čtyř dohod znala již delší dobu.  Myslím, že především díky jeho představení Čtyři dohody a Pátá dohoda, tyto myšlenky dostávají  v Čechách úplně jiné rozměry a šíří se. Jeho způsob předávání indiánských myšlenek je geniální.  Také proto jsou představení neustále vyprodaná.

 

 Pak jsem se s ním potkala na jednom festivalu, kde jsem zjistila, jak báječný člověk to je. A tam jsem vyslala vesmíru přání, že se s ním osobně potkám v divadla Lávka. A tak se stalo. Sny se plní.

 

Tak to je úžasné… Zaujalo mne, jak lidé na raw stravě kvetou. Ano… i to jsem na sobě krátkodobě pozorovala a to už po několika dnech syrové stravy. Jenže potom to dopadlo všelijak.

 

A tak právě odkládám talíř s chlebíčky se šunkou a  jdu do toho znovu… Paní Radce děkuji za rozhovor a přeji hodně chuťových požitků a hodně zdraví!

 

Foto: Eminent, Renata Petříčková a foto ze křtu: Zuzana Šlechtová

 

 

Podívejte se na stylové video ze křtu knihy a sami posuďte, jak takový báječný Raw raut vypadá…

 

Renata Petříčková


Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ on Facebook
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.

Hodnocení k článku

Komentáře - Napsat soukromou zprávu ZDE

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com