Views: 69
Plánování občerstvení dětské párty může být náročné, zejména pokud se musíte vypořádat s různými dietními omezeními. Pokud pozvete dost malých spolužáku z mateřské školky nebo školáků, pravděpodobně budete řešit nesnášenlivost laktózy, arašídů, ořechů nebo lepku, protože tato dietní omezení jsou v současnosti velmi častá.
Kupované pochoutky typu chipsy, dinosauři, či jiné dětmi oblíbené křupky bývají hodně slané, což pro děti není vhodné a maminky pozvaných kamarádů je často nesou nelibě.
Jedním z nejčastějších požadavků je bezlepková strava. V tomto článku vám představíme dva jednoduché a lahodné recepty na slané bezlepkové pochoutky, které nejsou náročné na um ani na čas. Množství soli v nich si regulujete sami, a jako bonus víte, že jste se vyhnuli konzervantům v trvanlivém zboží obsaženým.
Připravit něco bez laktózy je poměrně jednoduché, protože na trhu již je bohatý sortiment ingrediencí pro tento typ alergiků. S bezlaktózovým mlékem, sýrem, smetanou a tak dále se pracuje naprosto stejně jako s běžnými mléčnými výrobky. V následujících receptech proto lehce nahradíte ingredience bezlaktózovými a splníte požadavky dvou diet jednou ranou.
Tedy směle do pečení…
Bezlepkové slané tyčky z tvarohu
Na tyto tyčinky potřebujete
- 250 g bezlepkové mouky (např. Schär Mix B, nebo chlebový Dove)
- 250 g másla
- 250 g tvarohu
- 1 vejce (na potření)
- Sůl podle chuti
- Semínka na posypání (např. sezam, mák, kmín)
Postup je jednoduchý, až triviální. Mouku s tvarohem a máslem v pokojové teplotě smíchejte na hladké těsto. V lednici těsto nechte půl hodinky odpočinout, poté rozválejte na pomoučněném vále a rádlem nakrájejte na tyčinky. Pro hračičky lze nakrájet na kreativnější tvary či dokonce vytáhnout nějaké vykrajovátko. Tyčinky – nebo tvary – přeneste na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dle svého úsudku posypte solí, semínky nebo kmínem. V troubě předehřáté na 180 °C by mělo stačit 12 – 15 minut na upečení dozlatova.
Bezlepkové Grissini
Na tyčinky Grissini, které jsou velmi populární “chlebové” tyčinky původem z italského Turína, potřebujete
-
- 250 g bezlepkové mouky (např. Schär Mix B, nebo chlebový Dove)
- 1 zarovnanou čajovou lžičku psyllia
- 11 g čerstvého droždí (lze nahradit 1/2 sáčku sušeného)
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 1/2 čajové lžičky soli (pro nejmenší děti z receptu lze vynechat)
- 200 ml vlažné vody
-
-
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
-
- Sezamová semínka nebo italské koření na posypání
Příprava se neliší od běžného kynutého těsta: smíchejte mouku s psyllium a solí. Uprostřed udělejte důlek, do něj droždí, cukr, zalijte třetinou vlažné vody. Až se droždí aktivuje a začne tvořit bublinky, tak přidejte zbytek vlažné vody a olej. Směs promíchejte na měkké těsto. Na pomoučněném vále vyválejte do obdélníků a nechte ještě 10 minut nakynout. Nakrájejte na 1 cm široké proužky, položte na plech vyložený pečícím papírem. Povrch lehce postříkejte vodou a ochuťte dle svého uvážení. I těmto tyčinkám by mělo stačit 12 – 15 minut na upečení, ale troubu tentokrát zapněte na 250 °C.
Ať se vám párty pořádně rozjede!
Milá Míla
Článek pro vás napsala:
-
Má ráda vodu a hory a obvykle je myšlenkami jinde, než tělem.
Zvoňte dlouze! Příroda léčí a knihy jsou kamarádi, kteří mají vždycky čas. Když je smutná, šije a fotí.
Hrozně ráda by mluvila s Terry Pratchettem, ale ten si už povídá s Janem Kantůrkem. Kéž bych je mohla slyšet.
Tyhle taky napsala:
- Rodina a Drobotina28.08.2024Bezlepková slaná párty
- Rodina a Drobotina26.06.2024Dárky za vysvědčení
- Tělo24.02.2024Obličejová slepota
- Fauna a Flóra15.01.2024Proč zrovna fretku
💗