Views: 10
Tak tohle nádherně vybarvené zeleninoovoce určitě v obchodech neminete. Je to ušlechtilejší a chutnější příbuzná rajčete: rajčenka. Však se jí také říká stromové nebo francouzské rajče. V regálech ji najdeme pod názvem tamarillo.
Oválné zašpičatělé plody mají strukturu ne nepodobnou rajčeti. Slupka je však hořká a masitá dužnina sladkokyselá až kyselá.
Žlutá varianta tamarilla je o něco sladší.
Na rozdíl od rajčete, je tamarillo stálezelený stromek nebo keř s dužnatými bylinnými větvemi, který dorůstá výšky 2 až 4 m.
Tvrdé listy velké až 20 cm jsou mírně chlupaté se zřetelným žilkováním.
Mladé lístky mají purpurovou barvu.
Rostlina kvete po celý rok a to i tehdy, když na ní dozrávají plody. Květy jsou podobné květům brambor. Barvu mají bílorůžovou, příjemně voní a vytvářejí hroznovité květenství.
Tamarillo má domov v peruánských Andách, ale dnes je jeho největším producentem Kolumbie, Brazílie, Nový Zéland, Keňa, Kalifornie, Indie, Srí Lanka a Jižní Afrika.
Toto ovoce můžeme konzumovat syrové, chutné je v kombinaci se sýrem, šunkou anebo s ostatním exotickým ovocem (ananas, mango, apod.). Rozmixované tamarillo můžeme přidat do dipů (k masitým pokrmům) a nápojů.
Lze z něj udělat marmeládu, kompot anebo povidla.
Lehce hořkou příchuť tohoto ovoce lze odstranit krátkým povařením nebo přidáním cukru. V horké vodě se totiž snadno zbavíme slupky. Pokud tamarillo rozřízneme, posypeme cukrem a necháme odležet, snížíme tím jeho kyselost.
I když ne o moc.
Pro svou chuť, vzhled a schopnost kombinace s ostatními plodinami mohou rajčenku jíst všichni i kojící a těhotné matky nebo starší lidé.
Obsahuje vitaminy A a C.
Nezpůsobuje problémy ani lidem, jimž nedělají dobře citrusy, papriky a další zeleniny. Tamarillo dále obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3, vlákninu. Patří k důležitým zdrojům pektinů, účinným pro zrak a obranný systém (stejně jako rajče funguje coby antioxidant).
Má málo tuků, proto se ideálně hodí k dietám a k zeštíhlovacím programům.
Doporučuje se pacientům s problémy s kostmi a padáním vlasů. Redukuje cholesterol, posiluje mozek, paměť a je užitečné při vysokém krevním tlaku. V Kolumbii a Ekvádoru se plody nebo listy, předem zahřáté nebo osmahnuté, užívají jako obklady k léčení chřipky, na podrážděný krk, při zánětu mandlí a při angíně.
Tamarillo tvoří většinou součást šťáv, sladkých jídel, marmelád, džemů, kompotů, jí se ale i syrové, kdy se lžičkou vydlabe dužina.
Nezralé plody musíte nechat dozrát při pokojové teplotě.
V exotických zemích, kde se tamarillo pěstuje, se přidává k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Může se také dusit stejně jako rajská jablíčka.
V Kolumbii se z něj připravuje osvěžující šťáva nebo koktejl, plody se macerují nebo rozmixují s vodou či mlékem.
Na Novém Zélandu se používá jako zelenina na saláty a slaná vařená jídla nebo se přidává do dezertů.
Tamarillo dobře roste a plodí při teplotách 28 až 30 °C, při pěstování doma snese klidně jen 20°C, ale nenese plody.
Rostliny se snadno rozmnožují semenem, které nalezneme v dužnině plodů. Lze jej pěstovat i z odnoží nebo řízků. Semenáče kvetou nejčastěji až třetím rokem. Je náročná na dostatek světla, živin i zálivku a stanoviště.
Ještě než se do tamarilla doma zakrojíte, zvažte v čem a na čem ho krájíte.
Šťáva silně barví.
Prkénko si bude dlouho pamatovat na tento kulinářský zážitek.
Pokud i přesto chcete toto ovoce ochutnat, zkuste třeba tamarillový sorbet:
Potřebujeme: 300 g dužiny tamarilla, 2 dl vody, 1 hřebíček, 1 lžička cukru, 200 g oloupaných broskví, šťáva z 1 citronu nebo limetky, 1 pomeranč, 0,25 l smetany ke šlehání, kousek pomerančové kůry
Vodu uvařte společně s cukrem, hřebíčkem a pomerančovou kůrou.
Do mixéru vložte dužinu tamarilla, broskve a šťávu z pomeranče a citronu. Pořádně promíchejte a poté spojte s cukrovým sirupem. Vše vložte do nádoby na sorbety nebo výrobníku zmrzliny a zlehka nechte zmrazit.
Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky.
Dobrou chuť.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
- Dům a Byt18.06.2019O šípkových růžích
- Tělo13.06.2019Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
- Společnost08.06.2019Všechny vůně léta
- Rodina a Drobotina24.05.2019Záhady kolem nás