Detail příspěvku: Seriálek s chutí dálek – TAMARILLO

Seriálek s chutí dálek – TAMARILLO

autor: | Led 9, 2013 | Fauna a Flóra | 0 komentářů

Návštěvy: 9

Tak tohle nádherně vybarvené zeleninoovoce určitě v obchodech neminete.  Je to ušlechtilejší a chutnější příbuzná rajčete: rajčenka. Však se jí také říká stromové nebo francouzské rajče. V regálech ji najdeme pod názvem tamarillo.

8309Y2V.jpg

 

Oválné zašpičatělé plody mají strukturu ne nepodobnou rajčeti. Slupka je však hořká a masitá dužnina sladkokyselá až kyselá.

 

Žlutá varianta tamarilla je o něco sladší.

 

8306YjQ.jpg

 

Na rozdíl od rajčete, je tamarillo stálezelený stromek nebo keř s dužnatými bylinnými větvemi, který dorůstá výšky 2 až 4 m.

 

Tvrdé listy velké až 20 cm jsou mírně chlupaté se zřetelným žilkováním.

Mladé lístky mají purpurovou barvu.

Rostlina kvete po celý rok a to i tehdy, když na ní dozrávají plody. Květy jsou podobné květům brambor. Barvu mají bílorůžovou, příjemně voní a vytvářejí hroznovité květenství.

 

Tamarillo má domov v peruánských Andách, ale dnes je jeho největším producentem Kolumbie, Brazílie, Nový Zéland, Keňa, Kalifornie, Indie, Srí Lanka a Jižní Afrika.

 

8310YjV.jpg

 

Toto ovoce můžeme konzumovat syrové, chutné je v kombinaci se sýrem, šunkou anebo s ostatním exotickým ovocem (ananas, mango, apod.). Rozmixované tamarillo můžeme přidat do dipů (k masitým pokrmům) a nápojů.

 

Lze z něj udělat marmeládu, kompot anebo povidla.

Lehce hořkou příchuť tohoto ovoce lze odstranit krátkým povařením nebo přidáním cukru. V horké vodě se totiž snadno zbavíme slupky. Pokud tamarillo rozřízneme, posypeme cukrem a necháme odležet, snížíme tím jeho kyselost.

I když ne o moc.

 

Pro svou chuť, vzhled a schopnost kombinace s ostatními plodinami mohou rajčenku jíst všichni i kojící a těhotné matky nebo starší lidé.

 

Obsahuje vitaminy A a C.

Nezpůsobuje problémy ani lidem, jimž nedělají dobře citrusy, papriky a další zeleniny. Tamarillo dále obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3, vlákninu. Patří k důležitým zdrojům pektinů, účinným pro zrak a obranný systém (stejně jako rajče funguje coby antioxidant).

 

Má málo tuků, proto se ideálně hodí k dietám a k zeštíhlovacím programům.

Doporučuje se pacientům s problémy s kostmi a padáním vlasů. Redukuje cholesterol, posiluje mozek, paměť a je užitečné při vysokém krevním tlaku. V Kolumbii a Ekvádoru se plody nebo listy, předem zahřáté nebo osmahnuté, užívají jako obklady k léčení chřipky, na podrážděný krk, při zánětu mandlí a při angíně.

 

Tamarillo tvoří většinou součást šťáv, sladkých jídel, marmelád, džemů, kompotů, jí se ale i syrové, kdy se lžičkou vydlabe dužina.

 

Nezralé plody musíte nechat dozrát při pokojové teplotě.

V exotických zemích, kde se tamarillo pěstuje, se přidává k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Může se také dusit stejně jako rajská jablíčka.

 

V Kolumbii se z něj připravuje osvěžující šťáva nebo koktejl, plody se macerují nebo rozmixují s vodou či mlékem.

Na Novém Zélandu se používá jako zelenina na saláty a slaná vařená jídla nebo se přidává do dezertů.

 

Tamarillo dobře roste a plodí při teplotách 28 až 30 °C, při pěstování doma snese klidně jen 20°C, ale nenese plody.

 

8308YTQ.jpg

 

Rostliny se snadno rozmnožují semenem, které nalezneme v dužnině plodů. Lze jej pěstovat i z odnoží nebo řízků. Semenáče kvetou nejčastěji až třetím rokem. Je náročná na dostatek světla, živin i zálivku a stanoviště.

 

Ještě než se do tamarilla doma zakrojíte, zvažte v čem a na čem ho krájíte.

Šťáva silně barví.

Prkénko si bude dlouho pamatovat na tento kulinářský zážitek.

 

8307NGU.jpg

 

Pokud i přesto chcete toto ovoce ochutnat, zkuste třeba tamarillový sorbet:

Potřebujeme: 300 g dužiny tamarilla, 2 dl vody, 1 hřebíček, 1 lžička cukru, 200 g oloupaných broskví, šťáva z 1 citronu nebo limetky, 1 pomeranč, 0,25 l smetany ke šlehání, kousek pomerančové kůry

 

Vodu uvařte společně s cukrem, hřebíčkem a pomerančovou kůrou.

Do mixéru vložte dužinu tamarilla, broskve a šťávu z pomeranče a citronu. Pořádně promíchejte a poté spojte s cukrovým sirupem. Vše vložte do nádoby na sorbety nebo výrobníku zmrzliny a zlehka nechte zmrazit.

 

Podávejte ozdobené kopečkem šlehačky.

 

Dobrou chuť.

 

ToraToraTora


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Avatar
Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve STŘELCI. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Anežka k nám připutovalo z Řecka. Tam mu dalo život slovo „hagnos či hagné“ a z něho pak jméno Agnes, které se tím pádem překládá jako „čistá“ či „nevinná“. Krásné historické jméno, Anežka nosí u nás 20179 žen.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Mezinárodní den zásnub.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 1 919
  • 2 256
  • 52 466
  • 380 652
  • 2 386 864
  • 3 790
  • 28
  • 1 834
0 Shares
Share
Tweet