anovel1 3
Fauna a Flóra

Kudlačka znáte? Měli byste!

0 Shares

Já jsem vás zmátla, ale musela jsem, abych upoutala. A to jsem chtěla. Sice vám moc nepomůže vědět, že kudlačka je angrešt, ale jíst angrešt, to už vám pomůže velice. Je to nesmírně zdravá plodina se zajímavým životem i magií. Já třeba angrešt miluji od malička.

Byl pro mě zajímavější, než takové broskve, jablka a jiné ovoce.

Stejně je to zajímavé … jako dítě jsem nejedla prakticky nic, co druzí, tedy polévky, omáčky, řízky, šunku, nedejbože knedlíky, rýži a podobná zvěrstva, okoštovali mě jako podvyživenou, nikoli vinou krkavčích rodičů, ale mou vlastní, šoupli mě do ozdravovny, kde jsem trpěla jako zvíře, dali mi odklad do školy, protože jsem neunesla tašku, ale nikdo netušil, že jím.

Taky proto jsem byla naživu a neumřela na domnělou podvýživu.

Já jsem se doslova a do písmene pásla.

Na syrové pšenici, hrášku, šťovíku, rybízu, kukuřici ve všech vegetačních podobách, na šípkách, kytkách a … velice hojně právě na angreštu, který jsem milovala zralý i nezralý.

Možná je tohle k zamyšlení, protože já byla jako dítě čistokrevný vitarián a světe div se, jakkoli jsem byla optikou tehdejšího trendu „podvyživená“, tedy hubená, byla jsem zdravá jako řípa a jsem stále.

Mám čtyři zdravé děti, žádné komplikace, prostě nic.

Jestli ono na tom tedy něco není. Zjevně u mě nomen omen cool

No to jen na okraj a jako důstojná anotace k důstojné rostlině.

A tou angrešt je.

27903OWU.jpg

Naši předkové, ať už tedy tady, nebo například na území Mexika v dobách Toltéků a Aztéků, všude byl angrešt moc ceněný.

A to celý stromek, nejen plody.

Celý stromek je léčivý.

Hned na druhém místě po hroznovém vínu se angrešt pyšní největším množstvím ovocného cukru.

Z minerálů obsahuje naše kudlačka, nebo německy Stachelbeere, tedy píchavá bobule, nebo v jižních Čechách meruzalka, velké množství draslíku, horčíku, sodíku a pak fosfor, mangan, měď, selen, vápník, zinek a železo.

S vitamíny jsou také velcí kamarádi: Nejvíc s vitamínem A, E, C a také B1, B2, B6, (thiamin, riboflavin a pyridoxin) a ještě je s ním B9- kyselina listová, B5 – kyselina pantotenová a B3 – niacin.

Pojídání angreštu pomůže našemu tělu s celou plejádou nejrůznějších neduhů.

27905MzZ.jpg

  • Rozhodně je to díky draslíku a dalším kamarádům, třeba křemíku kvalita a pružnost cév a žilní stěny, takže nám poděkuje srdíčko, mozek, nohy… angrešt upravuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku.
  • Má doložené ukliďnující účinky na psychiku a je výtečný na premenstruační syndrom, klimakterium, stres a psychickou nerovnováhu.
  • Dále je výtečný komplexně na střeva, zažívání, žlučník žaludek a játra.
  • Angrešt umí u po 14 dnech pojídání rozpouštět ledvinové a močové kameny a celkově posílit a pomoci ozdravit tělo.
  • Říká se mu kartáč na vnitřnosti.
  • Angrešt zvyšuje tvorbu mateřského mléka a v těhotenství chrání plod, čistí placentu a podporuje zdravý vývoj nervové soustavy a srdíčka u miminka.
  • Mamku pak chrání před volnými radikály, podporuje činnost jater, tvorbu krevních destiček a má mírný vliv na kvalitu spánku a velký na psychickou pohodu.
  • Přítel zinek v angreštu nezapomíná na kvalitu naší pokožky a vlasy jsou s ním pevnější, lesklejší a nevysušují se.

27902ZGZ.jpg

Než se vrhnete na plody, opatrně si opatřete listy, protože mají stejný obsah léčivých látek jako plody, takže se sušené budou hodit, až bobule dojdou.

Listy angreštu nesmí při sušení na sluníčko!

Ideálně je sušit pomalu a ve stínu, tedy napřírodno.

No a magie? Ano, je i ta angreštová…

Mezi Toltéky a Aztéky fungoval angrešt jako buditel mužské plodnosti a uměl přivolat déšť. Za tím účelem tito Indiáni trhali bobulky a házeli je na zem do kroužku, který vytvořili v hlíně. Pak začalo pršet.

Naši předkové ho zase používali na ochranu domu před zlem a nepřáteli.

Prakticky u nás měl angrešt prvotně magickou moc a pak jsme zjistili, že se dá jíst. Fakt… jeho první užití bylo, že se dávaly tři větvičky ke dveřím, aby chránily ty, kdo jsou v domě. Pak se využíval vysazen na pozemku, kde opět sloužil jako strážník, a pak, jak se tím vysazováním kultivoval, nám taky zachutnal.

27904MzY.jpg

Tak co?

Jak se vám líbí tenhle chundelatý zázrak?

V létě, až ho sklidíme, tak tady mám hrooomadu receptů na vína, likéry, marmelády, koláče a jiné lahody.

Mějte fajn den! heart

Michaela Kudláčková

Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“ on Facebook
Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře,sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti. Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.
Hodnocení k článku

Komentáře -Napsat soukromou zprávu můžete jako přihlášení vpravo v části: Soukromé zprávy.

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com