Kaktusy a já, to nikdy nešlo dohromady. Měla jsem dva. Jeden uschnul, druhý uhnil. Ovšem kaktusové ovoce zbožňuji. Na našem trhu je zastoupeno především opunciemi a pitahayou. K opunciím se také dostanu, ale tento týden jsem se zakousla do dračího ovoce.
Pitahaya je rostlina z rodu Hylocera, tedy epifytický kaktus.
Což znamená, že roste přichycena na kmenech stromů podobně jako např. orchideje či bromélie. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde byla velmi významným zdrojem potravy pro tamní domorodé obyvatelstvo. Velmi dobře se jí daří i v Jižní Asii především ve Vietnamu, Thajsku, na jihu Číny a v Malajsii.
Má trojhranné poléhavé či plazivé stonky a celkem rychle roste.
Kvete v noci a květům (30cm dlouhých a 25cm širokých)se díky tomu někdy přezdívá Královny noci nebo Měsíční květy. Pěstuje se jako pnoucí dekorace ale především pro zajímavé a chutné plody.
Ke konzumaci slouží plody několika druhů tohoto kaktusu.
Od žlutých s bílou dužinou, po červenofialové s bílou nebo rudou dužinou. Na pultech marketů v našich končinách najdeme nejčastěji červenofialové plody s bílou dužinou, která obsahuje velké množství jedlých semínek černé barvy.
Bobule může být až dvacet centimetrů dlouhá a relativně silnou slupku pokrývají zelenkavé šupiny.
Na první pohled by jeden očekávala, že z ovoce ponechaného v teple se vyklube malá roztomilá devítihlavá saň. Nejen proto je ovoce vhodné uchovávat na suchém chladném místě.
Zralé plody se velmi lehce loupou.
Pitahayu můžete překrojit podél nebo na čtvrtky a slupku jednoduše stáhnout. Jde to velmi dobře. Dužnina díky semínkům připomíná i svou konzistencí kiwi.
Je nízkokalorická (36 kalorií na 100g).
Obsahuje především vodu, množství vlákniny, vitaminu C a minerálů. Variety s červenou dužinou jsou bohaté na antioxidanty. Toto ovoce je důležitým zdrojem vápníku, karotenu, železa a riboflavinu.
Na Tchaj-wanu používají diabetici dužinu dračího ovoce místo rýže.
V zemích jihovýchodní Asie se pitaya (jak se jí také říká) používá jako lék při průjmových onemocněních.
Chutí připomíná směs angreštu a vodního melounu.
Konzumuje se syrová a pro zvýraznění chuti je možné přidat kapku citronové šťávy.
Pokud byste chtěli zkusit pěstovat tento kaktus doma, je to celkem snadné.
Na internetu se dá sehnat sazenice. Počítejte s tím, že rostlina potřebuje konstantní teplotu 20°C, trvale vlhkou půdu s přídavkem humusu a cihlovou drenáží. V zimě je nutno zálivku poněkud omezit. Miluje slunná stanoviště. Přesazujeme v březnu či dubnu a neprořezáváme.
I my, kteří spolehlivě zabijeme cokoli v květináči, byť by to bylo z plastu, si můžeme vychutnat koktejl z dračího ovoce. Stačí vzít dvě až tři pytahayi, dvě sklenice kokosového mléka a jeden kelímek jogurtu.
Dračí ovoce rozkrojíme a sloupneme nebo vydlabeme lžičkou.
Spolu s kokosovým mlékem a jogurtem rozmixujeme. Získáme vynikající lehký osvěžující koktejl, který při použití správně vyzrálého ovoce není nutno přislazovat.
Pro divokou jihoamerickou noc je možné koktejl vylepšit panákem bílého rumu.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
Dům a Byt2019.06.18O šípkových růžích
Tělo2019.06.13Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
Společnost2019.06.08Všechny vůně léta
Rodina a Drobotina2019.05.24Záhady kolem nás