Views: 13
Včera večer se mi Tora svěřila, že i přes vítr, který za sebou zanechává, při běhání od jednoho ke druhému, udělá štrůdl. Motivovala jsem ji, neb jsem jí sdělila, že dělám ten stejný už podruhé. Je to štrůdl de luxe a zapomeňte na listové těsto z krámu.
Já ho totiž moc nemusím, což jsem zase nedávno svěřila Mirabelce Míše a ta je nejen velký a schopný koňák, ale také velký kuchař.
„Tak ty nemáš ráda listový těsto? Tak na něj zapomeň, dám ti superrecept na štrůdl a žádný listový těsto nepotřebuješ a umlátíš se blahem“, pravila jen tak na třetím schodě u nás před domem.
Sice tam celý recepis z hlavy ihned vysypala, ale já si z něho zapamatovala pouze poznámku, že kolik másla tolik mouky a taky pocit, že to je nebetyčně triviální.
O víkendu už jsem Míšu rdousila, aby mi to znova nadiktovala do telefonu.
Nadiktovala a já zkusila.
Je to mana, je to jednoduchý jako facka, je to levný a vůbec je to bezvadný model.
Čili, tady je recept nejen pro Toru mou milou, ale pro všechny, komu nevoní listové těsto z krámu, a komu se nechce přijít o nervy s tvorbou domácího listového těsta, což jsem osobně zkusila jen jednou a pak jsem ten trhanec vztekle uplácala do koule a dala dcerkám na zahradu na hraní.
Po té, co do toho zakomponovaly bahno, šutry, trávu a holubí trus, tak to teprve dostalo smysl a vypadalo to jako kuličky co rozdávají Hare Krishna.
Zde těsto od Mirabelky:
(Míšo, snad nevadí, že to rozkecám)
250g másla (nebo hery)
250g mouky (Míša nespecifikovala, já dala polohrubou)
5 lžic octa
5 lžic teplé vody
2 vejce
Uplácat, uhňoucat těsto a dát minimálně na hodinku do lednice zatuhnout.
Pak vyválet.
Hotovo.
Dál už všechny víme, jak se dělá štrůdl.
Osobně na jablka dávám ještě rozinky, cukr posypat (hodně), skořici a strouhané oříšky.
Právě jsem ho vyndala a budu muset opět podstoupit lítý boj s Tomem, aby na mě zbyl alespoň jeden kousek k mléku večer do postele.
Už tady číhá!
Je to s kupovaným listovým těstem nesrovnatelné, a pokud použijete klasické máslo jako já, je to ještě o třídu lepší než s herou a děsně krásně to při pečení voní.
Zítra dělám rajskou.
Ano, Mirabelko z toho domácího protlaku, který jsem dělala taky podle Tvého recepisu, co jsem ho vydyndala spolu s těstem na štrůdl.
Jestli mě to nesežere hladové a početné stádo octomilek, moštomilek, tak dám vědět, jaká byla rajská domácího protlaku.
(Mimochodem, tu rajskou umí Mirabelka taky vytunit, ale to vám poví jistě sama)
Míša K.
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.