Dům a Byt

Rychlokvašky k sežrání!

Recept na jednoduché rychlokvašky je opravdu jednoduchý a milovala jsem je už jako malé dítě.

Později jsem zjistila, že tento recept na mléčně kvašené okurky není zas tak známý. A že lidé umí naložit něco do octa a považovat to za “močáky”… Ne ne,… principem těchto okurčiček je troška chleba, který nastartuje kvasný proces. A vůně kopru!

Tak schválně, znáte je?

Protože jde o věc nadmíru jednoduchou, nebudu psát zbytečná písmenka a budu POUZE vnadit na dobrotu!

 

Prosím, tady jsou dva návodné obrázky:

 

6366NzM.jpg

 

Tohle je základní postýlka pro kvašené okurky.

Vinné listy a kopr! (Vinné listy lze nahradit listy višňovými či listy z černého rybízu)

Hodně kopru!

 

Občas se stává, že kvašáky potom chutnají i těm, kteří jinak kopr nemusí. Moc hezky se snoubí s jakýmsi chlebovým pelem a slaností a je pravda, že koprová chuť není tak syrová a divoká. Je prostě v symbióze se vším ostatním.

 

Kopru se tedy nemusíte bát.

 

Proces mléčného kvašení je proces, při kterém se okurky stávají mimo jiné lépe stravitelné, než okurky klasicky zavařované.

 

Solný lák je důležitý

Dávám sůl od oka, musí to být slané – no prostě moc. Oficiální recepty udávají 60 g soli na 1 l vody.

 

Lák musí být z převařené vody, sůl rozpuštěna v teplé vodě.  Teplým lákem zalijeme okurky a dbáme, aby byly cele ponořené.

 

A zlatý hřeb – to nejdůležitější – PATKA Z CHLEBA!

Nejdůležitější ingrediencí je však patka z chleba, klidně z včerejšího. Chléb se namočí a předá do láku bakterie pro kvašení. Ty si tam potom budou žít svým životem a vonět a vonět a vonět…

Chléb je třeba druhý či třetí den vyndat – ve chvíli, kdy se lák začne zakalovat. To je znamení, že vše probíhá jak má a delší pobyt by mu neprospěl. Začal by se příliš rozpadat a případně už plesnivět. Navíc chleba už netřeba.

Patka se používá z toho důvodu, že je kompaktnější a lépe se pak opatrně vybírá, méně se drolí. Když už se stane a chléb se vám rozdrolí, pečlivě drobky vyberte.

 

Potom už se na povrchu začne vytvářet bílý povlak, tzv. křís… který vypadá nevábně, ale je znamením, že kvašení probíhá skvělým způsobem.

 

Za 5-6 dní už můžete ochutnat. Ujíte se!

 

Pak je dobré okurky vyndat a mám dobrou zkušenost s jejich omytím a uložením do krabičky v ledničce i bez láku. Vydrží několik dalších dní.

 

6367Y2E.jpg

 

A protože receptů na rychlokvašky existuje velké množství, byla bych moc ráda, kdybyste se třeba podělily… byť třeba jen novou ingrediencí do tohoto receptu. Ráda vyzkouším vše nové!!!

 

Renata


Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ on Facebook
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.

Hodnocení k článku

Komentáře - Napsat soukromou zprávu ZDE

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com