Na ulici potkávám lidi s černými dlaněmi. A já na tom nejsem jinak. Letos se ořechů opravdu urodilo, jejich sklizeň právě vrcholí a ve většině domácností se suší a loupe jako o život. Než se rozkoukáme, budeme plnit krabice vánočním cukrovím. Ořechů a oříšků padne za oběť vánoc nejedno kilo. Pokud opravdu máte ořechů, že nevíte, co s nimi, mám několik tipů.
Ořechy v medu: čisté vymyté sklenice naplňte ořechy. Můžete jedním druhem anebo klidně smíchejte všechny, které máte po ruce. Na plotně či v horké vodě rozehřejte med tak, aby se stal tekutějším. Ořechy poté zalijte a zavíčkujte. Med je báječný konzervant, ale vsadím se, že tahle dobrota stejně dlouho nevydrží. Medové oříšky můžete mlsat jen tak, nebo je použít do ovocných salátů. Úspěch zaručen.
Karamelové ořechy: Tohle bude trošku náročnější, ale jenom malinko. Celé lískové oříšky nebo půlky vlašáků povařte pět minut ve vodě. Nechte okapat a následně obalte v krupicovém cukru. Rozpalte pánev s jednou až dvěma lžícemi oleje. Ořechy pečte na pánvi za stálého míchání. Na závěr je trošku osolte. Sůl zvýrazňuje chuť karamelu. Je to osvědčená klasika. Ve Francii se dá běžně koupit slaný karamel i v obchodech. Takto připravené oříšky můžete klidně mlsat jen tak nebo je použít na zdobení cukroví.
Ořechová nádivka: Rozhodně ozvláštní nedělní oběd, pokud kuře naplníte ořechovou nádivkou. Zkuste ořechy opražit v pánvi. Pak přidejte do zlatova opečenou cibulku a slaninu nakrájenou na kostičky. Vše smíchejte s houskou namočenou v mléce s rozšlehaným vajíčkem. Sůl a pepř je samozřejmostí a do nebe vás vynese přidání tymiánu. Voní totiž jako mateřídouška a zkuste odolat, když vám něco takového provoní kuchyň.
Ořechová omáčka: Určitě ji znají milovníci těstovin. V jednoduchosti je krása. Ořechy posekejte na drobno a pečte v troubě asi 10minut, než zhnědnou. Mezitím si na pánvi opečte cibulku, tu zalijte smetanou, osolte a povařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte ořechy. Před podáváním těstoviny přelité omáčkou ještě posypte parmezánem a na drobno nasekanou petrželkou.
Pikantní ořechová směs: vezměte ořechy, které doma máte a můžete klidně přihodit třeba i arašídy nebo para z obchodu, aby byly chutě a tvary pestřejší. Ořechy, asi půl kila, poté pečte v troubě zhruba deset minut. Musí zhnědnout, ale nesmí se začít připalovat. Ještě horké je pak přesypte do mísy, kde bude lžíce rozpuštěného másla, dvě lžíce cukru, dvě lžičky soli, špetka nebo lžička chilli (záleží na vás). Vše pořádně promíchejte a nechte vychladnout.
Ořechová pomazánka: Tuhle dělám vždycky na vánoce. Ořechy k těmhle svátků patří a ne vždy musí být jen na cukroví. Vezměte jeden tvaroh, jedno pomazánkové máslo, sůl, palici česneku (tedy 1-10 stroužků, já mám snížený práh bolestivosti, tak to nechám na vás), špetku soli a hrst mletých ořechů. Vše smícháme. Jednohubky můžete ozdobit ještě půlkou vlašského ořechu, anebo pomazánku vyšperkovat třenou nivou.
Určitě máte domácí ořechový nej recept. Ořechy jsou zkrátka báječné, zdravé a chutné. Tak proč si je neužít na sto způsobů.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
Dům a Byt2019.06.18O šípkových růžích
Tělo2019.06.13Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
Společnost2019.06.08Všechny vůně léta
Rodina a Drobotina2019.05.24Záhady kolem nás