Views: 296
Přestože v dnešní uspěchané době často nevěnujeme tolik pozornosti tomu, co jíme, a v mnoha případech se spokojíme s tou nejjednodušší a bohužel ne zrovna zdravou variantou kteréhokoliv chodu, nemění to nic na tom, že jídlo tvoří každý náš den.
Jídlo zásobuje naše těla důležitými živinami, které potřebuje pro udržení optimální funkce nejen konkrétních orgánů, ale také komplexních chemických reakcí, jež přímo ovlivňují to, jak se cítíme.
Podle čínské medicíny se my i vše okolo nás skládáme z dvou protikladných sil Jin a Jang, které se vzájemně doplňují. Tím, že podporujeme obě tyto energie, a když je jedné přebytek, vykompenzujeme ji tou druhou, vytváříme harmonii, která se projeví jak na našem fyzickém, tak i duševním zdraví. K tomu, aby došlo k dokonalému vyvážení energií Jin a Jang, je však třeba jít trošku hlouběji, a to konkrétně k pěti základním elementům. Které to jsou a jak souvisejí s naší dietou?
Teorie pěti elementů
Číňané věří, že nás obklopuje pět typů životní energie či, které na sebe berou podobu pěti elementů – kovu, dřeva, vody, ohně a země. Každý z nich reprezentuje určitý aspekt našeho fyzického i duševního těla, nicméně nefungují pouze jednotlivě, ale také jako celek. Všechny elementy se totiž mezi sebou ovlivňují, a to buď tak, že se vzájemně podporují, nebo se naopak potlačují. Ve výsledku stačí, aby jeden element převyšoval ostatní, a už vzniká disharmonie v celém kruhu.
Jak už jsme zmínili, každý element zastupuje určité prvky našeho těla i osobnosti, jako jsou chutě, orgány a emoce, ale také roční období a barvy, což nám velmi usnadňuje orientaci v potravinách jakožto zastupitelích jednotlivých elementů. V následujících odstavcích si každý element rozebereme a zároveň vám dáme tipy na konkrétní potraviny, které jej podporují. Až pak budete listovat nejnovějším Penny letákem, bude pro vás snadné sepsat nákupní seznam tak, abyste podpořili ten správný element a ještě při tom ušetřili.
Dřevo
Ačkoliv to pro někoho může být překvapením, element dřeva se nepojí s hnědou, ale zelenou barvou. V rámci ročních období reprezentuje jaro, z hlediska emocí hněv a v našem těle ovládá játra a žlučník. Znamená to tedy, že pokud do svého jídelníčku zařadíte zelené potraviny, podpoříte zdraví jater a žlučníku a současně se vám podaří se vyhnout výbuchům vzteku. Ideální pro vás bude například listová zelenina, zelené papriky, mungo klíčky nebo okurky.
Oheň
Abyste v tom měli pořádek, budeme se mezi elementy přesouvat chronologicky, což vám jistě napovědělo, že oheň se pojí s létem a přirozeně i s červenou barvou. V našem těle má na starosti srdce a tenké střevo a prostřednictvím našich emocí se projevuje jako radost a štěstí – pokud je tedy vše v pořádku. Z toho vyplývá, že funkci tohoto elementu podpoříte potravinami červené barvy, takže například rajčaty, jahodami, červenými fazolemi, jablky nebo bobulemi goji.
Země
Pro element země je charakteristická žlutá barva a pozdní léto. V souvislosti s člověkem pak vyvolává zádumčivost a má na svědomí žaludek a slezinu. Jestliže tedy cítíte, že potřebujete podpořit tento element, zaměřte se na potraviny žluté a oranžové barvy, jako je kukuřice, batáty, citrony, pomeranče, kurkuma, různé druhy dýní a samozřejmě i mrkev. Spoustu z nich aktuálně nabízí Kaufland leták příští týden, tak tyto akce rozhodně nepromeškejte.
Kov
S obdobím podzimu, kterého si momentálně užíváme dosyta, souvisí element kovu, který se ukrývá za bílou barvou. Právě potraviny tohoto zbarvení, mezi které patří například rýže, česnek, cibule, květák, banány, mandle nebo bílý sezam, podporují správnou funkci plic a tlustého střeva, což jsou orgány související s elementem kovu. Emocí je v tomto případě smutek, takže pokud zužuje i vás, stojí za to zkusit tyto potraviny do jídelníčku zařadit.
Voda
Dostáváme se k poslednímu, zimnímu elementu, kterým je voda. Když se zamyslíte nad tím, jakou roli hraje v našich životech, nebude pro vás žádným překvapením, že má na starosti funkci ledvin a močového měchýře. Když dojde na emoce, pojí se se strachem a úzkostí. Tento element výborně podpoříte potravinami černé a tmavě modré barvy, takže třeba borůvkami, mořskými řasami, lilkem, tmavými hrozny, rozinkami nebo černými fazolemi.
Zpracoval: Futurino s.r.o.
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.