Views: 26
Jak vařit z přirozeně bezlepkových potravin? Autorka se zaměřila na bezlepkovou dietu naprosto nově: žádné náhražky, žádné fňukání, že nemohu to či ono! Prostě zapojila fantazii, zdravý rozum a vytvořila stovku receptů z přirozeně bezlepkových potravin takových, že se vám budou sbíhat sliny.
Pojala jsem tuto knihu především jako inspiraci do své kuchyně. To se podařilo beze zbytku, protože fantazie autorky nezná hranic a přesto tvoří nesmírně lahodná a chuťově vyváženě propojená jídla.
Juchúúú, a našla jsem tam také recept na domácí tortilky… Olivia Dupin píše, že jejich chuť se nedá srovnávat s těmi kupovanými, takže směle do toho. Jen upozorním, tady se používá speciální kukuřičná mouka (Masa Harina). Hned jsem si je progooglila, abych přinejmenším zjistila její cenu a dostupnost v obchodech se zdravou výživou.
1 kg mouky stojí 51 Kč a je to speciální mexická mouka pro výrobu kukuřičných tortil. Trochu mi připomíná těsto na polentu, protože se s ní pracuje podobně jako s „instantní moukou.“ Je to mouka z odslupkovaných zrn speciální odrůdy kukuřice.
A souhlasím s autorkou, že proč nepřijít na chuť pravým domácím mexických tortilám, než kupovat bezlepkové pečivo v obchodě za mnohem vyšší cenu? Líbí se mi, jak skvěle umí vyhmátnout veškeré přirozeně bezlepkové potraviny, nebojí se cizích kuchyní a experimentuje.
Ale vraťme se k těm tortillám, podělím se o recept:
„Do velké mísy dáme mouku, vodu, koriandr, papričku chitpotle, omáčku adobo a sůl. Rukama vypracujeme hladké a měkké těsto. Mělo by být vláčné, ale ne lepivé. Z těsta uděláme kuličky o velikosti golfového míčku a dáme na talíř. Těsto zakryjeme navlhčenou papírovou utěrkou, aby neoschlo.
Velkou pánev na smažení nebo litinovou pánev rozpálíme při středně vysoké teplotě. Ze silného igelitového sáčku (na mražení) vystřihneme dvě kolečka o průměru 15 cm. Pokud nemáme lis na tortily, jedno igelitové kolečko položíme na rovnou pracovní plochu, doprostřed položíme kuličku těsta a zakryjeme druhým kolečkem. Válečkem z těsta vyválíme plochou tortilu o průměru 12,5 cm.
…
Tortilly pečeme v rozpálené pánvi, až uschnou a okraje se přestanou lepit k pánvi. Po 1 až 2 minutách se na tortilách začnou zespoda tvořit hnědé skvrny. Obrátíme obracečkou a pečeme ještě 1 minutu. Opečené tortilly přensuneme na talíř a zakryjeme navlhčenou papírovou utěrkou nebo potravinovou fólií.
Stejným způsobem zpracujeme všechno zbývající těsto. Upečené tortilly skládáme na sebe. Zpočátku mohou být křehké, ale po chvíli změknou a budou zase ohebné. Zakryté můžeme uložit do trouby a udržovat horké 30 – 45 minut.
Potřebujeme:
1 a třičtvrtě hrnku Masa Harina
1 hrnek plus dvě lžíce vlažné vody (nebo více, pokud je třeba)
1 lžíce najemno nasekaného koriandru
½ papričky chipotle nakládané v omáčce adobo, najemno nasekané plus 2 lžíce (30 ml) omáčky adobo
Špetka soli
Nerozpakovala bych se nahradit papričky a speciální omáčků třeba jen obyčejnou chilli papričkou případně nějakou konfitovanou dobrotou z vinotéky. Nedávno jsem si přinesla třeba toto:
Má to skvělou a nevtíravou chuť podobnou opravdu poctivému vývaru z masa.
Důležité je těsto a naučit se ten tortillový základ, do kterého si potom už můžete přidat cokoliv dle své chuti, třeba i voňavé bylinky.
A podobně hravé jsou všechny tyto recepty. Od zmrzlin, dezertů nebo různých specialit z masa. Velice mne zaujaly také různé polévky. Třeba ta z černých fazolí, kterou zdobí avokádový krém. A právě pod tímto receptem je rada pro kuchaře, kterou lze aplikovat u téměř všeho vaření.
„Vaše kulinářské umění bude slavit úspěchy, pokud budete dbát na vyváženost chutí. Důležité je přiměřené ochucení pokrmu solí a pepřem, ale nezapomínejte ani na kyselé složky. Pár kapek limetkové šťávy tuto polévku chuťově rozjasní a zvýrazní všechny její příchutě.“
Kniha mi také velmi rozšířila obzory v problematice celiakie, alergie na lepek i nesnášenlivosti lepku. O rizikových potravinách, skrytých rizicích v hotových potravinách i o nepřeberném množství přirozeně bezlepkových potravin. Je to výtečný zdravotní průvodce a následně vám zažene všechny chmury z tohoto vážného onemocnění a nabídne novou perspektivu v kuchyni, která se vám jistojistě zalíbí.
A je natolik inspirující, že zároveň probudí vaši chuť tvořit své vlastní recepty.
Anotace:
První část vám představí, jak co nejpřirozeněji přejít na bezlepkovou stravu. Vše úplně od začátku – co dělat pro stanovení správné diagnózy, jak nakupovat bezlepkové potraviny i jednoduché zásady pro stravování v restauracích nebo jak se bez obav najíst na večírku. Najdete zde také užitečný seznam přirozeně bezlepkových potravin, které většinou dobře znáte a koupíte je v každém supermarketu, a tak už se nestane, že byste hladověli jen proto „že si nejste jisti“.
Druhá část obsahuje 100 výtečných receptů, které můžete připravit z běžně dostupných potravin. Najdete zde nespočet jídel, která budou vyhovovat vašemu životnímu stylu, rozpočtu i chuti – od klasických vydatných pokrmů, jako je vepřové maso dušené v troubě nebo pečené fazole, až po méně tradiční novinky, jako je pilaf z quioy s pečenou kořenovou zeleninou nebo čokoládový koláč s lískovými oříšky bez mouky. Všechny tyto pochoutky a mnoho dalších se naučíte připravit bez lepku a hlavně chutně!
O autorce:
Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a konzultantka. V roce 2009 u ní byla diagnostikována celiakie a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla.
Olivia vystudovala Culinary Institute of America a pracovala jako osobní kuchařka. Mezi její klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixera z klubu New York Yankees nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. Olivia působí také jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants.
Olivia vede blog o vaření pro Energy Kitchen na www.energykitchen.com a také svůj vlastní blog věnovaný jednoduchým, domácím bezlepkovým receptům na www.livglutenfree.com. Žije, vaří a píše v Jersey City v americkém státě New Jersey.
Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, www.synergiepublishing.com
Renata
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.