Fauna a Flóra

Whisky nebo Whiskey?

Nejsem si úplně jistá, jestli jsem schopna článek napsat s patřičným zanícením, když mám k alkoholu asi tak stejně intenzivní vztah, jako má vegetarián k husímu stehnu, ale přeci jen, mě informace o výrobě a rozdílech i historii tohoto moku, natolik zaujaly, že to zkusím.

Takže : Whisky nebo Whiskey?

Obojí je správně

 

Totiž, pokud budete popíjet mok vyrobený drsnými chlapíky ze Skotska, nebo z Kanady, budete pít Whisky.

3401MmE.jpg

 

Pokud ale máte raději nápoj vyrobený v krásném a osobitém Irsku, bude to jistojistě Whiskey.

 

3400YzM.jpg

A není to jedno.

Ke každé z nich, tedy, k Whisky či k Whiskey se dochází trochu jinou metodou.

Obě varianty spojuje fakt, že se vyrábí z ječmene, kvasnic a vody.

 

Tehdy jde o polotovar, který se nechává po nějakou dobu uložený odpočívat v dřevěných sudech.

 

3402YzY.jpg

Ječmen se hezky očistí, namočí a pak provzdušní, aby byl nadýchaný.

 

Pak se nechá vyklíčit.

Pak se suší.

 

To si hezky leží na dně pece a zespoda je vyhříván.

 

Whisky – Skotové pod svým ječmínkem topí rašelinou.

Whiskey – Irové používají uhlí a dřevo.

 

Pak putuje opět do sudů a v nich do mlýna, kde z něho udělají sladový šrot.

Ten je smíchán s horkou vodou.

Pokud je to v Irsku, je k němu ještě přidán ječmen nesladovaný.

 

V této fázi je z Whisky i z Whiskey sladina.

Ta si hoví v kádi, která musí být z ušlechtilé oceli, případně je litinová. Navrchu je víko, kterým je sladina zakrytá, aby jí bylo pořád teplo.

 

Když si patřičně odpočine, putuje ochlazená do káďě zvané „kvasná káď“.

A teď přichází na řadu kvasnice. Pomocí nich se kvašením stává ze sladiny alkohol.

 

A…„destedééére“!

Přesně tak, pak se destiluje a destiluje, ovšem, zde se Irové a Skotové rozcházejí velmi podstatně.

 

Totiž :

Whisky drsní Skotové destilují jen dvakrát.

S Whiskey si něžnější Irové hrají  při destilaci třikrát.

 

Po tomto procesu vzniká „baby whiskey (Whisky)”, která putuje do tanků, kde je zředěna vodou a pak, se nakonec odebere znovu do sudů.

 

3403ZWV.jpg

Výsledný model, je po té, co jsem vyzpovídala znalce ze svého okolí o tom, že předně:

Skotská Whisky je na chuť drsná.

Irská Whiskey je prý jemnější a také víc voňavá.

 

Kdybyste se zeptali nějakého Ira, tak vám na tisíc procent řekne, že Whiskey vynalezli oni, respektive si její výrobu osvojili od křesťanských mnichů někdy v 5.století.

 

Pro Iry je jejich Whiskey vedle piva národním nápojem a hrozně si na ní zakládají.

 

Skotové jsou zase docela praktičtí.

Nedávno přišli s tím, že odpad z výroby jejich Whisky využijí a místo odvážení sladového odpadu a výpalků z destilačních nádob na skládky, zužitkují toto ve specielní elektrárně, která bude mít kapacitu 7,2 megawattu. Z této biomasy tak bude, elektrárna dodávat proud do 9000 domácností.

V provozu by měla být už příští rok.

 

No, Irská není Skotská a Whiskey není Whisky.

Každopádně, je výroba tohoto moku i pro absolutního laika a nealkoholika skutečně zajímavá.

Zase jsem se něco přiučila a upřímně, pohled na ty láhve je pro mě teď nějak jiný.

 

Je tam ten příběh.

 

Michaela


Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“ on Facebook
Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře,sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti. Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.

Hodnocení k článku

Komentáře - Napsat soukromou zprávu ZDE

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com