Views: 26
Nejsem si úplně jistá, jestli jsem schopna článek napsat s patřičným zanícením, když mám k alkoholu asi tak stejně intenzivní vztah, jako má vegetarián k husímu stehnu, ale přeci jen, mě informace o výrobě a rozdílech i historii tohoto moku, natolik zaujaly, že to zkusím.
Takže : Whisky nebo Whiskey?
Obojí je správně
Totiž, pokud budete popíjet mok vyrobený drsnými chlapíky ze Skotska, nebo z Kanady, budete pít Whisky.
Pokud ale máte raději nápoj vyrobený v krásném a osobitém Irsku, bude to jistojistě Whiskey.
A není to jedno.
Ke každé z nich, tedy, k Whisky či k Whiskey se dochází trochu jinou metodou.
Obě varianty spojuje fakt, že se vyrábí z ječmene, kvasnic a vody.
Tehdy jde o polotovar, který se nechává po nějakou dobu uložený odpočívat v dřevěných sudech.
Ječmen se hezky očistí, namočí a pak provzdušní, aby byl nadýchaný.
Pak se nechá vyklíčit.
Pak se suší.
To si hezky leží na dně pece a zespoda je vyhříván.
Whisky – Skotové pod svým ječmínkem topí rašelinou.
Whiskey – Irové používají uhlí a dřevo.
Pak putuje opět do sudů a v nich do mlýna, kde z něho udělají sladový šrot.
Ten je smíchán s horkou vodou.
Pokud je to v Irsku, je k němu ještě přidán ječmen nesladovaný.
V této fázi je z Whisky i z Whiskey sladina.
Ta si hoví v kádi, která musí být z ušlechtilé oceli, případně je litinová. Navrchu je víko, kterým je sladina zakrytá, aby jí bylo pořád teplo.
Když si patřičně odpočine, putuje ochlazená do káďě zvané „kvasná káď“.
A teď přichází na řadu kvasnice. Pomocí nich se kvašením stává ze sladiny alkohol.
A…„destedééére“!
Přesně tak, pak se destiluje a destiluje, ovšem, zde se Irové a Skotové rozcházejí velmi podstatně.
Totiž :
Whisky drsní Skotové destilují jen dvakrát.
S Whiskey si něžnější Irové hrají při destilaci třikrát.
Po tomto procesu vzniká „baby whiskey (Whisky)”, která putuje do tanků, kde je zředěna vodou a pak, se nakonec odebere znovu do sudů.
Výsledný model, je po té, co jsem vyzpovídala znalce ze svého okolí o tom, že předně:
Skotská Whisky je na chuť drsná.
Irská Whiskey je prý jemnější a také víc voňavá.
Kdybyste se zeptali nějakého Ira, tak vám na tisíc procent řekne, že Whiskey vynalezli oni, respektive si její výrobu osvojili od křesťanských mnichů někdy v 5.století.
Pro Iry je jejich Whiskey vedle piva národním nápojem a hrozně si na ní zakládají.
Skotové jsou zase docela praktičtí.
Nedávno přišli s tím, že odpad z výroby jejich Whisky využijí a místo odvážení sladového odpadu a výpalků z destilačních nádob na skládky, zužitkují toto ve specielní elektrárně, která bude mít kapacitu 7,2 megawattu. Z této biomasy tak bude, elektrárna dodávat proud do 9000 domácností.
V provozu by měla být už příští rok.
No, Irská není Skotská a Whiskey není Whisky.
Každopádně, je výroba tohoto moku i pro absolutního laika a nealkoholika skutečně zajímavá.
Zase jsem se něco přiučila a upřímně, pohled na ty láhve je pro mě teď nějak jiný.
Je tam ten příběh.
Michaela
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.