Views: 5
Zjistila jsem, a myslím, že většina lidí to má stejné, že obliba jednotlivých druhů laskomin se nás drží vlastně od dětství.
Uvědomila jsem si to včera, když jsem si zcela automaticky objednávala na zmrzlinu dvojitou porci karamelu.
Vlastně mám tuhle věc strašně ráda od malička a celkem kvituji, že nikam nezmizela jako spousta jiných oblíbených lahůdek, které nám provoněly dětství.
Mám karamel ráda ve všech podobách.
Když to není na zmrzlině, může to být třeba v čokoládovém bonbonu, hlavně, aby se táhnul.
A vlastně ani nemusí.
Pamatuji se, jak jsme si se ségrou z cukru roztaveného na pánvičce a následně nalitého do formiček vyráběly lízátka.
Stačilo ještě před ztuhnutím, které probíhá velice rychle, zapíchnout do hotového produktu kus špejle.
Většinou na to padlo kilo cukru, několik špejlí, plotýnka, kastrol a nějaký ten úd.
Buďto ruka, nebo noha.
Je zajímavé, jak umí roztavený cukr propálit elegantně a spolehlivě i bačkoru. A jaký kvalitní puchýř vyrobí.
Většinou nám to za tyhle oběti stálo.
I za ty, které jsme zchystaly po návratu nějakého z rodičů, kteří kupodivu s námi karamelové samodomo lahodné lízání neprovozovali.
Rovněž jsem zaznamenala úplně stejnou snahu i cukrářský um u svých dcer. Většinou se stejnými průvodními znaky.
I následky.
Včera mi došlo, jak se člověk v tomhle nemění.
Sice už si doma nedělám lízátka, protože bych přišla o zuby, ale karamel miluji pořád.
Moje máma zbožňovala višně v čokoládě a má je ráda pořád.
Babičku jsme zásobovali na Vánoce těmi druhy kolekcí, které obsahovaly takovou bílou tuhou hmotu, která mě připadala hnusná a ona jí milovala.
Říkala jí fondán, nebo tak nějak.
My chtěly naopak takové ty, co po rozkousnutí tekly a táhly se a bylo jedno, jestli je to růžové, nebo bílé.
Vyráběly se také takové bonboniéry, kde byly bonbony plněné karamelem.
Takovou už jsem dneska nikde neviděla a mrzí mě to.
Zato si kupuji čokolády, kde jsou polštářky, a v nich karamel.
Mimochodem, víte, kde dělali nejlepší zmrzlinový pohár s karamelem?
U Myšáka!
Bývalo to ve Vodičkové ulici hnedka zkraje směrem k Václaváku.
Už tam ta cukrárna není, ale já si jí pamatuji a i chuť té zmrzliny i vůni uvnitř, od svých pěti let.
Přeji vám krásný sladký den!
Míša K.
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.