Fauna a Flóra

Univerzální bolehoj: Jidášovo ucho!

0 Shares

Byl jednou jeden Jidáš Iškariotský a o něm se říká, že zradil Ježíška pro mrzkých 30 stříbrných. Jeho vinou pak Ježíšek zle dopadl. Tíhu vlastní viny, zrádce neunesl a hodil si mašli na stromě. Na tomhle stromě pak vyrostla houba, jakoby na památku celé smutné události. Divná houba. Vypadá opravdu jako ucho. I když, z vašich včerejších soutěžních odpovědí i jako …že ano..

…prostě je zajímavá…Tongue out

 

Kdo ví, jak to tehdy bylo a kdo Ježíška ve skutečnosti přivedl až ke kříži, na každý pád houba nám tady roste na stromech, a když se na ní sáhne, je to opravdu jakoby člověk sahal někomu na boltec.

 

Ne, že bych nevěřila na Ježíška, ne že bych pochybovala o existenci Jidášově, klidně se mohl oběsit a klidně na stromě, ale ta houba, která se skutečně lidově nazývá Jidášovo ucho, tady byla už dávno před Jidášem a Ježíškem.

Tak nevím.

 

Ve staré Číně ji znali, jedli, přikládali na hemoroidy, na bolavé břicho, na krk při zánětech mandlí, redukovali s ní krevní tlak, čistili krev, předcházeli srdečním onemocněním, a kdo ví, možná z ní šili i čepice…

 

A to už o 300 roků dřív, než se Ježíšek i Jidáš narodili.

 

Nejčastěji ji najdete na kmenech starého bezu a také na vrbě nebo buku. Je načervenalá ,ale někdy umí být i hodně hnědá. Po usušení pokaždé úplně zčerná.

 

251MzR.jpg

 

A roste, prosím pěkně, i v zimě!

 

Je to tak všestranně použitelná houba, že je to až s podivem.

 

Čistý produkt přírody a pomalu…

 

UNIVERZÁLNÍ BOLEHOJ

 

  • Stimulant imunity lidského těla
  • Prevence proti nemocem
  • Podpora při rekonvalescenci
  • Po tělesné zátěži
  • Výtečná po porodu!!
  • Její pojídání zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti
  • Pozitivně ovlivňuje funkci vnitřních orgánů

 

Obsahuje

 

Minerály, vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, antioxidanty a látky pohlcující volné radikály

 

A chutná!

 

Víte co je ta černá, divná matlavá věc, kterou potkáváte v čínských jídlech, a kterou dostáváte jako:„hovezinahobach“, „matojemenechuti“, „kuzezobami“ a podobně?

 

Jasně, je to Jidášovo ucho!

 

Asiaté ho dávají do všeho, snad i do zmrzliny.

 

My ale nemusíme vařit právě tajemné maso s houbami, abychom si v pokrmech Jidášovo ucho užili.

 

Vzhledem k tomu, že má jemnou a nenásilnou chuť a přece je houbové, můžeme ho klidně vmanipulovat i do polévek. Nejraději do gulášovky, česnečky, nebo bramboračky. Báječné je v rizotu a hodí se skvěle i do salátů.

 

Při vaření je naprosto všestranný!

 

Je to jednoduché. Po očistění houby přibližně 20 minut povaříte ve vodě a normálně přidáte do jídla.

Pozor!! Vodu, ve které se houby vařily, nevylévejte! Ta totiž obsahuje spoustu léčivých látek.

 

Někdo ji po oslazení dokonce pije jako čaj. Já jí dávám do polévek, nebo jako základ na omáčky. Je to tisíckrát lepší, než masox.

 

V obchodech koupíte Jidášovo ucho nejčastěji sušené a někdy pod názvem ‘černá čínská houba’.

Kdykoli budete vařit sušené Uši, namočte je před tím do vody tak na hodinu.

Oni totiž strašně nabydou!

Michaela


Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“ on Facebook
Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.

Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x