Views: 56
Vůbec nemám v úmyslu lézt Káťě Vařečce do zelí, protože tak parádně vyvedený recept stejně nevytvořím, ale nedá mi to, abych si šušnila báječný koláč, který, jak jsem přesvědčená, tutově neznáte a nepodělila se. Navíc je stejně dobrý, jako snadný. Garantuji urvané ruce a neandertálsky nelítosný boj o poslední sousto…
Tuto čokoládovo – alkoholovo – jablkovou věc mě naučila moje maminka a pamatuji si recept nazpaměť.
Kde to vzala ona nevím, asi od Bohů z Olympu
Napřed řeknu, co je třeba koupit, či vyhrabat ze špajzu.
Jablka
Kakao (obyčejné)
Rum, nebo vaječný koňak
2 vejce a 2 žloutky
Čokoláda na vaření
Ztužený pokrmový tuk
Olej
Mléko
PrDoPeč (prášek do pečiva)
Takže:
Jablka “oloupíme” a nastrouháme na okurkové ploše struhadla.
Navážíme si jich 35 deka. Umístíme do mísy.
Navážíme 35 deka polohrubé mouky. Přidáme k jablkům.
Navážíme 20 deka cukru. Přidáme k jablkům a mouce.
Odměříme půl hrnku oleje a klidně vlijeme k ostatním.
Odměříme půl hrnku mléka (já dávám tu žlutou smetanu v kelímku). Přilijeme do mísy.
K tomu všemu ještě patří : 4 lžíce kakaa, vejce a přiměřeně alkoholu. Hlavně přiměřeně
Celá patla pak vypadá takto:
Nakonec vmícháme propeč – celý.
Patlu vlijeme na vymaštěný, vysypaný plech, nebo pekáč nebo nějakou věc, ve které to chceme péct.
A pečeme.
„Bajvoko“ na 180 stupňů, prostě do té doby, dokud pomocí špejličky nezhodnotíme, že je to upečené.
Když se blíží doba dopečení, nalámeme čokoládu na vaření do „něčeho“, co vložíme třeba do hrnce s vodou.
Jinými slovy, prostě „vodní lázeň“.
Tam čokoládu rozehřejeme spolu s kouskem ztuženého tuku, prostě klasika.
Než polijeme polevou koláč ještě v pekáči, natřeme ho ještě jednou horký koňakem nebo tím rumem.
To dělám proto, že když jsem zkoušela dát koňak do polevy, pokaždé se srazila.
Tohle je jistota.
Rozpaltláme
No, a to je všechno.
Fakt vynikající.
Válka o poslední kus koláče není výjimkou a ranění také ne.
Hezký den a dejte vědět, kdybyste to zkoušeli.
Michaela
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.