Detail příspěvku: Neříkej mi štrúdl, říkej mi závin

Neříkej mi štrúdl, říkej mi závin

autor: | Lis 25, 2021 | Dům a Byt | 0 komentářů

První adventní neděle už klepe na dveře a s ní i první vánoční pečení. My ale ještě chvíli zůstaneme v sezoně jablek a připomeneme si spolu se Světáky štrúdl neboli závin. Snad každá rodina má svůj rodinný recept, druh těsta nebo přidávaných ingrediencí.

My línější zůstaneme u přípravy z kupovaného lístkového těsta (nejlépe přímo s pečicím papírem), ale o to víc si pohrajeme s náplní. Jak ji vylepšíme?

Jablíčka necháme zkaramelizovat společně se skořicí a přidáme ořechy a rozinky naložené v rumu. Veškeré použité suroviny jsme vybírali pečlivě (např. Klasa nebo Regionální potravina), takže výsledkem bude skvělý zákusek k čaji nebo k odpolední kávičce.

Příprava je snadná i pro začátečníky

Potřebujeme (na 2 šišky) 2 listová těsta, asi 5 jablek, přibližně 50 g cukru krupice, podle chuti rozinky a vlašské ořechy (rozkrájené na menší kousky), vanilkový cukr, vejce a asi 20 g nastrouhaného perníku na posypání (nemusí být).

Z cukru uděláme světlý karamel a vložíme do něj na kostičky nakrájená jablka. Přisypeme skořici a vyvaříme šťávu z jablek.

Jablka vyjmeme z nádoby a smícháme je s nasekanými ořechy a rozinkami, které byly namočené v rumu.

Přidáme vanilkový cukr a vše dobře promícháme.

Listové těsto, které je už připravené na pečicím papíru, nemusíme rozválet, umístíme na plech a potřeme vejcem. Pokud jsme koupili klasické lístkové těsto, rozválíme je samozřejmě na dva obdélníky.

Polovinu těsta posypeme perníkem nebo strouhankou, navrch dáme jablečnou směs a druhou polovinou překryjeme a dobře utěsníme. Oba záviny potřeme vajíčkem a můžeme posypat buď krupicovým cukrem pro křupavý efekt, nebo plátky mandlí.

do textu Akademie kvality

Pečeme na 160 až 170 °C asi 25 minut – dozlatova.

Vyzkoušejte – a možná si tento osvěžující a rychlý moučník připravíte i během Štědrého dne.

Dobrou chuť

Jana Ulíková

[sexy_author_bio]

Článek pro vás napsala:

Avatar
Jana Ulíková (Vltavína) Panna
Fakulta sociálních věd a publicistiky UK. Neúnavná propagátorka zdravé stravy a životního stylu. Miluje kameny a polodrahokamy, má o nich fůru knih a věří, že mají velkou moc. Musí to tak být, když rostou v zemi tisíce let. Ráda by mluvila jenom s milými lidmi, což nejde, a to je zoufalé, a taky by si dala koktejl s Betty MacDonald.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v PANNĚ. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Maxmilián v této podobě vlastně původ nemá. Císař Fridrich III. Chtěl originální jméno pro svého syna, a spojil slavné jméno Maximus, které se překládá jako „největší”, se se jménem Aemilian což je odvozeno od latinckého aemulus, které znamená „následovník”. Vytvořil tak jméno, které významově odpovídá překladu „největší následovník“. V ČR nosí toto zajímavé jméno 99 lidí.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Mezinárodní den příslušníků mírových operací OSN.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Don’t Worry Be Positive

Don't Worry Be Positive

Don't Worry Be Positive

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 27
  • 467
  • 37 814
  • 439 634
  • 2 101 657
  • 3 748
  • 26
  • 1 790
0 Shares
Share
Tweet