Views: 79
První adventní neděle už klepe na dveře a s ní i první vánoční pečení. My ale ještě chvíli zůstaneme v sezoně jablek a připomeneme si spolu se Světáky štrúdl neboli závin. Snad každá rodina má svůj rodinný recept, druh těsta nebo přidávaných ingrediencí.
My línější zůstaneme u přípravy z kupovaného lístkového těsta (nejlépe přímo s pečicím papírem), ale o to víc si pohrajeme s náplní. Jak ji vylepšíme?
Jablíčka necháme zkaramelizovat společně se skořicí a přidáme ořechy a rozinky naložené v rumu. Veškeré použité suroviny jsme vybírali pečlivě (např. Klasa nebo Regionální potravina), takže výsledkem bude skvělý zákusek k čaji nebo k odpolední kávičce.
Příprava je snadná i pro začátečníky
Potřebujeme (na 2 šišky) 2 listová těsta, asi 5 jablek, přibližně 50 g cukru krupice, podle chuti rozinky a vlašské ořechy (rozkrájené na menší kousky), vanilkový cukr, vejce a asi 20 g nastrouhaného perníku na posypání (nemusí být).
Z cukru uděláme světlý karamel a vložíme do něj na kostičky nakrájená jablka. Přisypeme skořici a vyvaříme šťávu z jablek.
Jablka vyjmeme z nádoby a smícháme je s nasekanými ořechy a rozinkami, které byly namočené v rumu.
Přidáme vanilkový cukr a vše dobře promícháme.
Listové těsto, které je už připravené na pečicím papíru, nemusíme rozválet, umístíme na plech a potřeme vejcem. Pokud jsme koupili klasické lístkové těsto, rozválíme je samozřejmě na dva obdélníky.
Polovinu těsta posypeme perníkem nebo strouhankou, navrch dáme jablečnou směs a druhou polovinou překryjeme a dobře utěsníme. Oba záviny potřeme vajíčkem a můžeme posypat buď krupicovým cukrem pro křupavý efekt, nebo plátky mandlí.
Pečeme na 160 až 170 °C asi 25 minut – dozlatova.
Vyzkoušejte – a možná si tento osvěžující a rychlý moučník připravíte i během Štědrého dne.
Dobrou chuť
Jana Ulíková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Fakulta sociálních věd a publicistiky UK. Neúnavná propagátorka zdravé stravy a životního stylu. Miluje kameny a polodrahokamy, má o nich fůru knih a věří, že mají velkou moc. Musí to tak být, když rostou v zemi tisíce let. Ráda by mluvila jenom s milými lidmi, což nejde, a to je zoufalé, a taky by si dala koktejl s Betty MacDonald.