Views: 35
O tom, že bratr oxidu uhličitého, oxid uhelnatý je vrah a člověk se o jeho vražedném plánu častokrát dozví pozdě, neb je velice nenápadný, o tom víme. Co je ale překvapující, je vražedná schopnost oxidu uhličitého, který je vlastně v každé sodovce…
CO, vlastním jménem oxid uhelnatý je jedovatý a zrádný.
Taková špatně odvětraná karma a únik tohoto nenápadného a pro člověka nerozeznatelného plynu, usmrtí velice spolehlivě.
V podstatě si nenápadně odebere z krve kyslík, který si uhamouní jenom pro sebe, nalepí se na hemoglobin a velice efektivně člověka zadusí tak, že si toho ani nevšimne.
Člověk jednoduše usne a pak už jen umře.
Pokud se ho podaří z prostoru plného CO zavčasu vytáhnout, trvá odstranění CO z krve poměrně dlouho a často není bez následků, ani když přežije.
Mám za to, že o jedovatosti kysličníku uhelnatého ví pomalu každé malé dítě, přesto na otravu tímto zákeřným padouchem umírá ročně překvapivě mnoho lidí.
Oxid uhelnatý to má dobře vymyšlené. Když chce zabíjet je to vražda úkladná a je ze zálohy.
Málokdo ovšem ví, že jeho bratr CO2, pro mnohé zcela neškodný kysličník uhličitý, který se vyskytuje normálně v malé koncentraci všude kolem nás a ve větší pak v každé bublinkaté limonádě, zabíjí také.
Když jsem se tohle dozvěděla, tak jsem se zamyslela.
Už odmala nemám bublinky ráda. Moje okolí kroutilo hlavou nad tím, když jsem tvrdila a tvrdím dál, že když se napiju bublinkového nápoje, nemůžu pár sekund dýchat, což mi není příjemné a tak je nepiju.
Vždycky jsem nechápala, jak někdo do sebe může obrátit půl lahve sodovky a neomdlít.
Mě by se zkrátil dech a udělalo černo před očima.
Nikdy jsem si to neuměla vysvětlit.
Teď už umím.
Dokonce už vím, že někteří jedinci jsou na CO2 choulostivější, než jiní.
Představte si, že již několika procentní koncentrace kysličníku uhličitého způsobí, a teď už mám na to glejt, člověku dýchací potíže.
Deseti procentní koncentrace už člověka usmrtí!
To vědci už vědí.
Jen je zajímavé, že na rozdíl od CO u CO2 se neví proč.
Vědci mají jednu tezi a tou je, že vyšší koncentrace kysličníku uhličitého v krvi, změní výrazně její pH, tedy kyselost krve, která je u člověka velmi nízká a tahle změna způsobí organizmu šok, který je příčinou vlastně prudké otravy téměř všech orgánů včetně mozku.
První u citlivých lidí vlastně reaguje mozek, který se ohlásí tím, že se odkrví a člověku klesne tlak.
Ovšem to se bavíme o množství pouze nepříjemném, se kterým si tělo ihned poradí.
Nikde jsem nenašla, kolik bublinkové limonády by musel člověk naráz vypít, aby umřel.
Každopádně mi to vysvětlilo něco, co jsem sama nikdy vysvětlit neuměla, pro co jsem byla pokládána za podivnou, když po větším doušku sodovky zřetelně vidím temno.
Takže vědcům děkuji nejen za informaci, která mě obohatila, ale i za vysvětlení a vlastně tak trochu i za očištění od nevěřících.
Zajímavé, že?
Zdroj: (http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/bv_co2.pdf)
Michaela Kudláčková
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.